AB Konseyi ve AB Parlamentosu'na 'zehirli gemi' çağrısı

AB Konseyi ve AB Parlamentosu'na 'zehirli gemi' çağrısı

Brezilya'dan Aliağa'ya doğru yol alan 'asbestli gemi' Nae São Paulo için HDP Avrupa Birliği nezdinde harekete geçti. HDP, gemisinin durdurulması için Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'ndaki şahıslar ile siyasi partiler, çevre örgütleri ve büyükelçiliklere bir mektup yollayarak acil harekete geçme çağrısında bulundu.

HDP, çok miktarda asbest ve diğer tehlikeli maddeler içerdiği gerekçesiyle, Brezilya'dan İzmir Aliağa'ya doğru yol alan Nae São Paulo gemisinin durdurulması için Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'ndaki şahıslar ile siyasi partiler, çevre örgütleri ve büyükelçiliklere bir mektup yollayarak acil harekete geçme çağrısında bulundu.

HDP Dış İlişkiler Komisyonu tarafından gönderilen mektupta, çevre örgütlerinin protestolarına ve Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin ihtiyati tedbir kararına rağmen uçak gemisi Nae São Paulo’nun 5 Ağustos 2022'de, Aliağa’da sökülmek üzere Brezilya'dan yola çıktığı bilgisi paylaşıldı.

“ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRI, İŞLEM YASA DIŞI”

Gemi bünyesinde çok miktarda asbest, PCB ve zehirli boya gibi tehlikeli madde bulunduğu ve bunun telafisi imkansız felaketlere yol açacağı belirtilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın tüm tepkilere rağmen geminin sökülmesi için izin verdiği ifade edildi.

Mektupta ayrıca nükleer uçak gemisinin parçalanmak üzere Türkiye’ye hareketinin, Barcelona Sözleşmesi'nin 1996 İzmir Protokolü'nü ve Basel Sözleşmesi'ni ihlal ettiği için yasa dışı olduğu belirtilerek, sökümde açığa çıkabilecek radyoaktivite ve asbest gibi zararlı maddelerin hem insan sağlığına hem de çevreye geri dönüşü olmayan zararlar verebileceği uyarısı yapıldı.

GEMİYİ DURDURMAK İÇİN SON 18 GÜN

Geminin söküm için Aliağa'ya getirildiği haberleri üzerine birçok çevre örgütü tepki gösterdi. STK Gemi Sökme Platformu, Basel Eylem Ağı (BAN), BAN Asbest Fransa, Henri Pézerat Derneği, Uluslararası Asbest Yasaklansın Sekreterliği (IBAS), İstanbul İSİG Meclisi, Greenpeace Akdeniz ve Brezilya ABREA örgütleri hükümete çağrıda bulunarak, Brezilya Hükümeti’nin 16. Federal Mahkeme (Rio de Janeiro) tarafından çıkarılan 'ihtiyati tedbir' kararına derhal uymasını istedi.

Greenpeace de 22 Ağustos'taki açıklamasında, zehirli gemiyi durdurmak için son 20 günün kaldığına dikkat çekti. Geminin Eylül ayı başlarında İzmir'e gelmesi bekleniyor.

Greenpeace Akdeniz Proje Lideri Gökhan Ersoy “Brezilya’daki yetkililer, kendi mahkemelerinin verdiği kararı bile görmezden geldi ve Sök Denizcilik tarafından uçak gemisinin gövdesi yangından mal kaçırır gibi Brezilya karasularından çıkarılmasına izin verdi. Bugün tanıklık ettiğimiz potansiyel bir yasadışı atık ithalatının gerçekleştiği tehlikeli bir vakadır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu suça ortak olmaması için kısmi izni kaldırıp Sao Paulo’ya tam yol geri demesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN