Asgari ücretin 8 bin 500 olmasının ardından zam dalgası başladı! İlk zam o ürünlere geldi: Markete giden vatandaşlar şok oldu

Asgari ücretin 8 bin 500 olmasının ardından zam dalgası başladı! İlk zam o ürünlere geldi: Markete giden vatandaşlar şok oldu

İlk kez 7 Aralık'ta, ikinci kez ise 14 Aralık'ta gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, salı günü üçüncü kez bir araya gelmiş ancak üç toplantıdan da sonuç çıkmamıştı. Bugün öğle saatlerinde Beştepe'de basının karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücrete yüzde 54 oranında zam yapıldığını açıkladı. Erdoğan'ın asgari ücrete yapılan zammı açıklamasıyla beraber markete giden vatandaşlar 'zam' tablosu karşısında şok oldu.

Milyonlarca vatandaşın büyük bir merakla beklediği asgari ücret zammı konusunda düğüm çözüldü. İlk kez 7 Aralık'ta ikinci kez ise 14 Aralık'ta bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, salı günü üçüncü kez bir araya gelmiş ancak bir sonuca varılamamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dün akşam 21.30 sularında Beştepe'de bir araya gelerek asgari ücrete son noktayı koydu. Erdoğan'ın asgari ücreti açıklamasıyla birlikte bazı ürünlerin fiyatında yaşanan yükseliş vatandaşların dikkatini çekti.

Son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılarak 5.550 TL'ye yükseltilen asgari ücretin yeni yılda ne kadar olacağı merak konusuydu.

ERDOĞAN ASGARİ ÜCRETE SON NOKTAYI KOYDU: İLK ZAM O ÜRÜNLERE GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunarak 7 Aralık'tan bu yana görüşülen asgari ücretin bugün açıklanacağını duyurdu. Akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ile Beştepe'de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, milyonların merakla beklediği asgari ücret zammı konusunda son noktayı koydu.

4933388.jpg

Asgari ücrete son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Temmuz ayında yapılan yüzde 30 oranındaki bu zammın bir ara artış olduğunu vurgulayarak asıl zammın ise yılbaşında gerçekleşeceğini açıklamıştı. Erdoğan açıklamasında "Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Asgari ücrete temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 30 ara artış yapıyoruz. Net 5 bin 500 lira olacak. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecek. Yeni asgari ücretin tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz." demişti.

Bakan Vedat Bilgin'den EYT ve asgari ücret açıklaması

BAKAN BİLGİN 'YÜZDE 50 ZAM HAYALİ' DEMİŞTİ

Yeni yılın başlamasına günler kala milyonlarca vatandaş gözünü asgari ücret zammına çevirirken geçtiğimiz günlerde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kendisine yöneltilen "Yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna 'Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım' şeklinde yanıt vererek asgari ücretli çalışanlara kötü haberi vermişti. Bakan Bilgin açıklanasında şunları söylemişti:

"Enflasyonun tahribatından koruyacak bir düzenlemeyi geçen sene yapmaya çalıştık, yüzde 50 zam vererek. O yetmedi hemen onun üzerine aritmetik olarak yüzde 80'in üzerinde, kümülatif olarak yüzde 94 küsur zam verdik ama enflasyonun tahribatı devam ediyor. Dolayısıyla bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız"

Asgari ücret için masadaki rakamlar: Yüzde 60 gelirse zam gelirse 8.800 TL olacak

"İŞVERENLERİMİZİN ÖDEYEBİLECEĞİ BİR ÜCRET SEVİYESİNDE UZLAŞACAĞIZ"

Bakan Bilgin üçüncü toplantı öncesinde ise yeni asgari ücretin "işverenlerin ödeyebileceği ücret seviyesinde" olacağını duyurarak "Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız. İşçimize rahat nefes aldıracak, tahribatı onaracak bir asgari ücret seviyesinin de bu uzlaşmada belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum" açıklamasında bulunmuştu.

Bakan Bilgin'in açıklamaları sonrasında yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan gözünü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısına çevrilmişti. İlk kez 7 Aralık'ta, ikinci kez ise 14 Aralık'ta gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, salı günü üçüncü kez toplandı.

"9 BİN TL'YE İMZA ATARIZ"

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret için net 9 bin lira teklif ettiklerini ancak Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun 9 bin liralık teklifi kabul etmediklerini belirterek masadan kalktıklarını açıkladı.

Türk-İş asgari ücret teklifini açıkladı

9 bin lira verilmesi halinde tekrar masaya oturacaklarını açıklayan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay şunları söyledi:

''Biz ayın 1'inde dedik ki; TÜRK-İŞ 40 senedir bir araştırma yapıyor Türkiye'de. İşte yoksulluktur, açlıktır... 40 senedir yapılan araştırmada bizim uzman arkadaşlarımız 40 senedi bir araştırma yapıyorlar. Ayın 1'inde TÜRK-İŞ'in açlık sınırı 7 bin 785, yoksulluk sınırı 10 bin lira... Böyle bir ifade kullandık. 20 gündür TÜRK-İŞ'in teklifi 7 bin 785... Bizim hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi yukarıda Bakan Bey'e söyledim, komisyona söyledim. TÜRK-İŞ'in resmi teklifi 9 bin lira arkadaşlar. Verirlerse masaya oturup imzalarız vermezlerse o meselenin içinde olmayız."

ERDOĞAN ASGARİ ÜCRETE SON NOKTAYI KOYDU

TÜRK-İŞ'in "9 bin liraya imza atarız" açıklamasının ardından gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çevrilmişti. Dün, partisinin grup toplantısında gündemi değerlendiren Erdoğan, asgari ücret zammı konusunda bugünü işaret ederek "Bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle yarın asgari ücret konusunu da inşallah açıklayıp onu da yoluna koyacağız" dedi.

Bu açıklamaların ardından dün akşam 21.40'da Beştepe'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile bir araya gelen Erdoğan, 7 Aralık'tan bu yana görüşülen ancak bir sonuca varılamayan asgari ücret zammı konusunda son noktayı koydu.ada.jpg

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 54'LÜK ZAM

Bugün öğle saatlerinde Beştepe'de açıklamalarda bulunan Erdoğan, asgari ücretin 2023 yılında 5.500 TL'den 8. 500 TL'ye yükseltildiğini açıklayarak 7 milyon vatandaşı yakından ilgilendiren asgari ücrete 54.5 oranında zam yapıldığını açıkladı.

Erdoğan'ın asgari ücret zammını açıklamasının hemen ardından bazı ürünlerde yaşanan fiyat değişiklikleri ise vatandaşların dikkatini çekti. Marketlere giden vatandaşlar gördükleri tablo karşısında adeta şoke oldular.

ASGARİ ÜCRETİN ARDINDAN İLK ZAM SÜTE GELDİ: 1 LİTRE SÜT 28 TL OLDU

Sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulunan gazeteci Turhan Bozkurt, asgari ücret zammı öncesinde 25 TL olan 1 litre pınar sütün asgari ücret zammıyla birlikte yüzde 12 zam yapılarak 28 TL'ye yükseltildiğini vurguladı. Bozkurt paylaşımında "Pınar süt (1 litre) 28 TL oldu." ifadelerine yer verdi.

Resim​​​​​​​

SÜT ÜRÜNLERİNE DE ZAM GELMESİ BEKLENİYOR

Sosyal medyadaki bazı kullanıcılar ise alışveriş uygulamalarındaki fiyatların listesini yayınlayarak pınar süte yapılan zammın uygulamalara yansımadığını vurguladı. Migros'un sosyal medya uygulamasında pınar sütün zamdan önceki fiyatıyla satıldığı gözlendi.

Asgari ücret zammı öncesinde 25 TL olan 1 litre pınar sütün, zammın hemen ardından 28 TL olmasıyla birlikte pek çok üründe zam yaşanması ve bu zamların alışveriş uygulamalarındaki fiyatlara da yansıması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN