Asgari ücret belli oldu: Asgari ücrete bugüne kadar yapılmış en büyük zam! Çalışanlar bu rakamla rahat nefes alacak

Asgari ücret belli oldu: Asgari ücrete bugüne kadar yapılmış en büyük zam! Çalışanlar bu rakamla rahat nefes alacak

Milyonlarca vatandaşın büyük bir merakla beklediği ve 7 Aralık'tan bu yana görüşmelerin sürdüğü 'asgari ücret' konusunda düğüm çözüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asgari ücretin yarın açıklanacağını duyurmasının ardından gelen kulis bilgilerine göre yeni asgari ücret belli oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yeni asgari ücretin salı günü açıklanacağını duyurmasının ardından milyonların gözü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dün gerçekleştireceği toplantıya çevrilmişti. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, toplantı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak asgari ücret zammı konusunda bir anlaşmaya varılamadığını açıklamıştı. Atalay'ın açıklamaları sonrasında ise gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çevrilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin yarın açıklanacağını duyururken 'yeni asgari ücret' belli oldu.

İlk kez 7 Aralık'ta ikinci kez ise 14 Aralık'ta bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde üçüncü kez bir araya geldi.

Son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılan asgari ücretin yeni yılda ne kadar olacağı ve ne zaman resmi olarak açıklanacağı merak konusu olmuştu. Geçtiğimiz günlerde yeni asgari ücretin salı günü açıklanacağını vurgulayan Bakan Bilgin, 'yeni asgari ücretin' ne kadar olacağı hakkında sinyaller vermiş ve Bakan Bilgin'in açıklamaları sonrasında milyonlarca asgari ücretli çalışan geri sayıma geçerek salı gününü beklemeye başlamıştı.

ERDOĞAN 'ASIL ARTIŞ YILBAŞINDA OLACAK' DEMİŞTİ

4933388.jpg

Asgari ücrete son olarak Temmuz ayında yüzde 30 oranında zam yapılırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu bu zammın bir ara artış olduğunu, asıl zammın ise yılbaşında hayata geçeceğini vurgulamıştı. Yılbaşına günler kala asgari ücret zammı konusunda sıcak gelişmeler yaşandı.

Temmuz ayında yeni asgari ücretin 5 bin 500 lira olarak belirlendiğini asıl artışın ise yılbaşında yapılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Asgari ücrete temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 30 ara artış yapıyoruz. Net 5 bin 500 lira olacak. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecek. Yeni asgari ücretin tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz." demişti.

Bakan Vedat Bilgin'den EYT ve asgari ücret açıklaması

BAKAN BİLGİN: YÜZDE 50 ZAM GERÇEKCİ DEĞİL...

Yeni yılın başlamasına günler kala milyonlarca vatandaş gözünü asgari ücret zammına çevirirken geçtiğimiz günlerde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kendisine yöneltilen "Yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna 'Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım' şeklinde yanıt vererek şunları söylemişti:

"Enflasyonun tahribatından koruyacak bir düzenlemeyi geçen sene yapmaya çalıştık, yüzde 50 zam vererek. O yetmedi hemen onun üzerine aritmetik olarak yüzde 80'in üzerinde, kümülatif olarak yüzde 94 küsur zam verdik ama enflasyonun tahribatı devam ediyor. Dolayısıyla bunu dikkate alan bir düzenleme yapacağız"

"TOPLUMUN BÜYÜK KESMİNİNİ MEMNUN EDECEĞİZ"

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ise ilki 7 Aralık'ta yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı öncesinde sendika genel merkezinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak toplumun büyük bir bölümünü memnun edeceklerini ifade ederek "Bugün komisyonumuz, asgari ücret toplantısına 7 bin 785 lira açlık sınırından başlayacak. Onun üstüne nereye çıkabiliyorsa toplumun büyük kesimini memnun edecek bir rakam olursa oturup altına imza atarız." demişti.

Türk-İş asgari ücret teklifini açıkladı

CANLI YAYINDA "EN AZ 8 BİN LİRA OLACAK" DEDİ

Gazeteci Melik Yiğitel ise ilk toplantı sonrasında Haber Global ekranlarında 'taraflarla konuştum' diyerek yeni asgari ücretin en az 8 bin lira olacağını açıklamış ve "Ben bütün taraflarla konuştum. Gördüğüm kadarıyla rakam 8 bin liradan az olmayacak. 8.000 – 8.500 bandında bir yerde olacak. Hatta bu bandı biraz daha daraltırsam 8.300 civarında bir rakam çıkabilir, sürpriz olmaz” ifadelerini kullanmıştı.

Melik Yiğitel kimdir, Melik Yiğitel kaç yaşında, aslen nereli? - Habernew.com​​​​​​​

"İŞÇİMİZE RAHAT NEFES ALDIRACAĞIZ"

Yiğitel'in açıklamaları milyonlarca asgari ücretli çalışanı heyecanlandırırken Bakan Bilgin üçüncü toplantı öncesinde yeni asgari ücretin "işverenlerin ödeyebileceği ücret seviyesinde" olacağını duyurarak şunları söylemişti:

"Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız. Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız. İşçimize rahat nefes aldıracak, tahribatı onaracak bir asgari ücret seviyesinin de bu uzlaşmada belirlenmesi gerektiğini düşünüyorum"

Bakan Bilgin'in açıklamaları sonrasında yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan gözünü Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısına çevrilmişti.

İlk kez 7 Aralık'ta, ikinci kez ise 14 Aralık'ta gerçekleştiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, dün üçüncü kez toplandı. Komisyonda işveren heyetine Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı.

6012876.jpg​​​​​​​

"9 BİN TL'YE İMZA ATARIZ"

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret için net 9 bin lira teklif ettiklerini ancak Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun 9 bin liralık teklifi kabul etmediklerini belirterek masadan kalktıklarını açıkladı.

9 bin lira verilmesi halinde tekrar masaya oturacaklarını açıklayan TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay şunları söyledi:

''Biz ayın 1'inde dedik ki; TÜRK-İŞ 40 senedir bir araştırma yapıyor Türkiye'de. İşte yoksulluktur, açlıktır... 40 senedir yapılan araştırmada bizim uzman arkadaşlarımız 40 senedi bir araştırma yapıyorlar. Ayın 1'inde TÜRK-İŞ'in açlık sınırı 7 bin 785, yoksulluk sınırı 10 bin lira... Böyle bir ifade kullandık. 20 gündür TÜRK-İŞ'in teklifi 7 bin 785... Bizim hiçbir teklifimiz olmadı. Şimdi teklifi yukarıda Bakan Bey'e söyledim, komisyona söyledim. TÜRK-İŞ'in resmi teklifi 9 bin lira arkadaşlar. Verirlerse masaya oturup imzalarız vermezlerse o meselenin içinde olmayız.''

Ergün Atalay: Asgari ücret teklifimiz 9 bin lira - Son Dakika Haberleri

ERDOĞAN TARİH VERDİ: YARIN AÇIKLAYACAĞIZ

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'ın "9 bin liraya imza atarız" açıklamasının ardından gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çevrildi.

Partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme dair açıklamalarda bulunan Erdoğan 'asgari ücret' konusuna da değinirken asgari ücretin yarın açıklanacağını duyurdu. Erdoğan açıklamasında "Asgari ücretten EYT'ye kadar bunları da hal yoluna koyacağız. Bakanımla bugün görüşmeleri yapmak suretiyle yarın asgari ücret konusunu da inşallah açıklayıp onu da yoluna koyacağız." ifadelerine yer verdi.

reo.jpg​​​​​​​

YENİ ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU

Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin ne kadar olacağı milyonlarca çalışan tarafından merak konusu oldu. Kulis bilgisine göre; Tarafların SGK işçi payı olan 1.400 TL'nin yarısını (700 TL) SGK, işveren payı olan 1.550 TL'nin yarısını da (775 TL) işveren üstleneceği bir formül üzerinde anlaştıkları öğrenildi.

YÜZDE 63'ÜN ÜZERİNDE ZAM

Böylece Türk-İŞ'in '9 bin liradan aşağısına imza atmayız' talebinin çok üzerinde bir rakamda anlaşmaya varılacağı öğrenildi.

5.550 TL olan asgari ücretin 9 bin liraya yükseltilmesi yaklaşık yüzde 63 zam anlamına geliyor. Kulis bilgisine göre asgari ücrete yüzde 63'ün üzerinde bir zam yapılması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI

YÜZDE 30 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 30 zamla 7 bin 150 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 40 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 40 zamla 7 bin 700 TL'ye yükselecek.

YÜZDE 50 ZAM

Şu an 5 bin 500 TL olan asgari ücret yüzde 50 zamla 8 bin 250 TL'ye yükselecek

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN