Asgari ücrette tüm tahminler değişti! OVP sonrası yeni hamle, asgari ücret 18 Bin TL'yi bulabilir

Asgari ücrette tüm tahminler değişti! OVP sonrası yeni hamle, asgari ücret 18 Bin TL'yi bulabilir

Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı! Yıl sonu döviz kuru gibi asgari ücrette de tahminler tepe taklak oldu! OVP sonrası çarpıcı tahminler de geldi. Buna göre asgari ücret 18 bin TL'yi bulacak!

2023 yılına dair enflasyon tahminleri, memur ve emekli maaşlarının yanı sıra asgari ücret üzerinde de etkili olacak. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammı, memurların ve memur emeklilerinin yüzde 15'lik artışına ilave edilecek enflasyon farkıyla şekillenmeye başlıyor. Ayrıca, 2023 yılı asgari ücreti de dikkatle takip ediliyor.

ASGARİ ÜCRET 11 BİN 402 LİRAYA YÜKSELMİŞTİ

a.jpg

Bu yılın başında asgari ücretlilere yüzde 54.66'luk bir artışla net 8,506 TL ödeme yapılırken, Temmuz ayında ise yaklaşık yüzde 34'lük bir ara zam daha gerçekleşti ve net asgari ücret 11,402 TL'ye yükseltildi. Ancak bu artışlarla yetinilmeyip, Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılı boyunca geçerli olacak yeni asgari ücreti belirleyecek.

Asgari ücretin belirlenmesi sırasında en önemli veri enflasyon olacak. Gerçekleşen ve hedeflenen enflasyon verileri üzerine bir refah payı da eklenerek yeni asgari ücret hesaplanacak. Orta Vadeli Program'da yer alan 2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 65, 2024 yılı enflasyon hedefi ise yüzde 33 olarak açıklandı. İşte asgari ücretin tespiti için düşünülen bazı formüller...

ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN 4 FORMÜL

aa.jpg

Yıllık Enflasyon Eklenebilir Formül: Bu formüle göre, yıllık enflasyon, bu yılın başında yürürlüğe giren asgari ücrete yansıtılabilir ve ardından refah payı eklenerek yeni asgari ücret belirlenebilir. 2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 65 olduğunda, bu formüle göre net asgari ücret refah payı hariç 14,036 TL seviyesine çıkabilir.

ASGARİ ÜCRET BU FORMÜLLE 18.813 TL

aaa.jpg​​​​​​​

Yıllık Enflasyon Üzerine Ekleme Formülü: Bu formüle göre, mevcut asgari ücrete yıllık enflasyon eklenir. 2023 yılında yüzde 65'lik bir enflasyon tahminine göre, asgari ücret yüzde 65 artışla 18,813 TL'yi bulabilir.

Yıllık Enflasyona Tamamlama Formülü: Bu formülde ise yıllık enflasyon, mevcut asgari ücrete tamamlama şeklinde eklenir ve ardından refah payı hesaplanır. Temmuz ayındaki yüzde 34'lük ara zam da yıllık enflasyona tamamlanabilir. OVP'deki yüzde 65 olan 2023 yılı enflasyon tahmini göz önüne alındığında, bu formül refah payı hariç yüzde 31'lik bir artışa işaret eder ve asgari ücret 14,937 TL'yi aşabilir.

Yıllık TÜFE Eklenirse Formülü: Asgari ücrete 2023 yılının ikinci yarısındaki TÜFE oranında bir zam yapılması ve buna refah payı eklenmesi de mümkündür. 2023 yılı ikinci yarı için TÜFE'nin yüzde 37.76 olduğunu düşündüğümüzde, bu formüle göre refah payı hariç asgari ücret 15,707 TL seviyesine çıkabilir.

Asgari ücretin tespiti için dikkate alınacak enflasyon ve belirlenecek formül, işçi ve işveren temsilcileri ile hükümet tarafından görüşülerek karara bağlanacak. 2023 yılında asgari ücretle ilgili nihai karar, Aralık ayında açıklanacak ve bu karar 2024 yılı boyunca geçerli olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN