Atatürk'ün kendi el yazısıyla yazdığı yazı deşifre edildi! Emri böyle vermiş

109 yıl önce Çanakkale Savaşları sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi el yazısıyla yazdığı taarruz emri deşifre edildi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türkçeye çevrilen emirde Atatürk'ün zafere olan inancını gösteren "Başarılarınızı gündüz gözüyle seyretmek isterim" ifadesinin altı çizildi.

Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi'nde, Çanakkale Savaşları'na ait birçok özel belge, arşiv ve koleksiyon kitap var. Belgeler arasında bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün 1915 yılında Çanakkale Savaşları'nda yazdığı taarruz emri deşifre edildi.

yyyyy.jpg

EMİRDE NELER YAZIYOR?

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Atatürk'ün yazdığı yazıda düşmanın denize dökülmesi ve geri püskürtülmesi için Türk askerinin azim ve kararlılığı vurguladığına dikkat çekti. Yazıda, her en pahasına olursa olsun taarruza geçilmesi ve bundan asla geri durulmaması emrediliyor. Atatürk, Mehmet Şefik Bey'den taarruzun başarılarını gündüz gözüyle görmek istediğini belirtiyor.

11111111.jpg

Bu emrin, Çanakkale'de Türk askerinin cesaretini ve fedakarlığını gözler önüne serdiğine dikkat çeken Kandemir, Atatürk'ün öngörülü, ileri görüşlü, cesur ve disiplinli bir komutan olduğunu kanıtladığını söyledi. Kandemir, emrin Çanakkale'nin geçilmez bir kale olmasında Atatürk'ü rolünü ve Türk subaylarının başarısını teyit ettiğini de belirtti.

Atatürk'ün yazısını deşifre eden Kaşdemir, emrin zor şartlarda verildiğini ve ertelenebilecek bir taarruzu bile geciktirilmeden yapılmasının emrettiğini de vurguladı.

Atatürk'ün el yazısıyla taarruz emri, Çanakkale Savaşı'nın ve komutanlarının rolünü bir kez daha gözler önüne seriyor. Atatürk'ün zafere olan inancı ve kararlığı, bu emrin en önemli mesajı.

44444.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN