Atıl araziler değerlendirildi, çiftçilere yeni gelir eklendi! 1 günlük üretim tonlarca ediyor: İşletmeler havada kapıyor

Atıl araziler değerlendirildi, çiftçilere yeni gelir eklendi! 1 günlük üretim tonlarca ediyor: İşletmeler havada kapıyor

Orada atıl araziler değerlendirildi, çiftçilere yeni gelir eklendi. Bu üründe, 1 günlük üretim tonlarca ediyor, çevredeki işletmeler havada kapıyor…

Muğla ve ilçelerinde tarıma kazandırılmayı bekleyen atıl araziler, artık verimli hibrit enginar üretim alanlarına dönüşüyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün hayata geçirdiği "Enginar Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi" kapsamında, genetik olarak geliştirilmiş hibrit enginar fideleri yüzde 75 hibe desteğiyle çiftçilere dağıtıldı.

muglada-enginar-hasadi-1.jpg

21 ÇİFTÇİDEN 420 TONLUK ÜRETİM

Muğla’nın iklimi ve coğrafi yapısına uyum sağlayan hibrit enginarlar, 70 dekarlık alanda demonstrasyon amacıyla dikildi. Projeye katılan 21 üretici, ilk hasatlarını yaptı. Toplamda 350 dekarda 420 tonluk rekolteye ulaşıldı. Ürünlerin bir bölümü doğrudan semt pazarlarında satılırken, büyük bir kısmı ise paketleme ve salamura işlemlerinin ardından tüketiciyle buluştu.

muglada-enginar-hasadi-2.jpg

“HEM ÜRETİMİ ÇEŞİTLENDİRİYORUZ HEM GELİRİ ARTIRIYORUZ”

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, projeyle hem üretim deseninin çeşitlendiğini hem de çiftçilere yeni bir gelir kapısı açıldığını vurguladı. Baydar, "Bu yıl 9 farklı proje yürütüyoruz. Hibrit enginar üretimi, bunlar arasında en hızlı dönüş alınanlardan biri oldu. Hibrit üretim modeli sayesinde geleneksel yönteme göre 10 kat daha fazla ürün elde ediyoruz." dedi.

muglada-enginar-hasadi-3.jpg

ÜRÜNLER TESİSLERDE DEĞERLENDİRİLİYOR

Muğla genelinde faaliyette bulunan 3 farklı enginar işleme ve paketleme tesisi, ürünlerin değerlendirilmesinde önemli rol oynuyor. Bu sayede üretici pazarlama sıkıntısı yaşamıyor. Baydar, "Çiftçinin ürünü elinde kalmıyor, talep oldukça yüksek. Amacımız bu başarıyı yaygınlaştırmak" ifadelerini kullandı.

muglada-enginar-hasadi-4.jpg

BİR KARIŞ TOPRAK BİLE BOŞ KALMASIN

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Sebze ve Seracılık Birim Koordinatörü Ezgi Çoban ise, 2021 yılında başlatılan proje ile hedeflerinin net olduğunu söyledi: "Bir karış tarım toprağı bile boş kalmamalı."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN