ATT nedir, nasıl olunur? Acil tıp teknisyeni olmak için gereken şartlar nelerdir? Acil tıp teknisyeni çalışma alanları

ATT nedir, nasıl olunur? Acil tıp teknisyeni olmak için gereken şartlar nelerdir? Acil tıp teknisyeni çalışma alanları

Acil tıp teknisyeni olarak bilinen ATT'ler öncelikle hastaya ilk müdahalede bulunan sağlık personelleridir. ATT olmak için araştırmalara başlayan kişiler ATT nedir, görevleri nelerdir? sorularına yanıt aramaktadır. Acil tıp teknisyeni olmak için gereken şartlar ve çalışma alanları detaylarıyla haberimizde yer almaktadır.

112 arandığında ambulans içerisinde bulunan ilk müdahaleyi yapan ekip acil tıp teknisyenlerdir. Kaza, yangın, ve daha nice afetlerin yanı sıra kalp krizi, felç, solunum yetmezliği gibi durumlarda ilk müdahale edenler ATT'lerdir. Görevleri merak edilen acil tıp teknisyenlerinin şartları ve çalışma alanları merak edilmektedir. ATT görevleri nelerdir? ATT ne iş yapar? ATT olma şartları nelerdir? ATT çalışma alanları nelerdir? İşte detaylar...

Acil tıp teknisyeni ne iş yapar?

-İş organizasyonu yapmak,

-İntravenöz girişim yapmak,

-Oksijen uygulaması yapmak,

-Endotrakeal entübasyon uygulaması yapmak,

-Uygun taşıma tekniklerini bilmek ve uygulamak,

-Kırık, çıkık ve burkulmalarda stabilizasyonu sağlamak,

-Yara kapatma ve basit kanama kontrolü yapmak,

-Temel yaşam desteği protokollerini uygulamak,

-Temel yaşam desteği uygulaması sırasında yarı otomatik ve tam otomatik eksternal defibrilatörleri kullanmak,

-Travma stabilizasyonu yaparak hastanın nakle hazır hale gelmesini sağlamak,

-Mesleğe ait eğitim faaliyetlerine katılmaktır.

ATT nasıl olunur?

ATT nasıl olunur?

Sağlık hizmetinde yer alan alanlardan olan ATT'ler, önceki senelerde 4 yılık sağlık meslek liseleri üzerinden mezun olunmaktaydı. Lisenin devamında ise üniversitelere dikey geçiş imkanı ile mezun olmak mümkün hale getirildi. ATT olmak için yeterli olan durumlar yapılan düzenlemeler ile değişiklik gösterdi. Sağlık meslek liselerinde acil tıp teknisyeni bölümü kaldırılarak yalnızca üniversitelerde bulunduğu belirlendi. Birçok üniversitede 2 yıllık olan bu bölümün 4 yıllık eğitimi de mevcuttur.

Acil tıp teknisyeni olma şartları nelerdir, kimler olabilir?

Her meslekte olduğu gibi acil tıp teknisyeni olmak için öncelikle kişinin dikkatli, titiz, temiz, soğukkanlı ve yardım etmekten hoşlanan kişiler olması gerekmektedir. ATT olabilmek için erkeklerde 1.65m boy şartı gerekirken bu sınır kadınlarda ise 1.60 cm olarak belirlenir. Boy ve kilo endeksinin santimetrenin 5 ve en fazla 15 yukarısı olması kabul edilir.

ATT görevleri nelerdir?

Acil tıp teknisyeni nerelerde çalışabilirler?

Acil tıp teknisyenleri genellikle kamu ve özel sektörlerde görev almaktadır. Ayrıca acil yardım istasyonları, ambulanslar ile Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünde de çalışabilirler. Meslekte iş bulma olanağı özel sektörde yetenek ve bilgiye bağlıdır. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN