Avrupa Birliği pastırmayı o ilimiz adına tescilledi! Kayserililer ve Kastamonulular çok kızacak

Avrupa Birliği pastırmayı o ilimiz adına tescilledi! Kayserililer ve Kastamonulular çok kızacak

Türkiye’nin meşhur pastırma rekabeti Avrupa’ya taşındı. Kayseri, Kastamonu ve Afyonkarahisar arasında yıllardır süren "en iyi pastırma nerede yapılır?" tartışması, tarihi bir gelişmeyle yeni bir boyut kazandı. Avrupa Birliği, bu soruya resmi bir yanıt verdi ve o ilimizi bu eşsiz lezzetin temsilcisi olarak tescilledi.

Türkiye'nin en lezzetli ve en tatlı tartışmalarından biri olan "En iyi pastırmayı kim yapar?" sorusu, uluslararası bir boyut kazandı. Yıllardır Kayseri, Afyon ve Kastamonu arasında süren "pastırmanın başkenti neresidir?" rekabetinde, Afyonkarahisar tarihi bir adım atarak Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili almayı başardı. Bu gelişme, Afyon'un pastırma konusundaki iddiasını Avrupa'da resmileştirirken, ezeli rakipleri Kayseri ve Kastamonu'ya karşı atılmış büyük bir gol olarak yorumlandı.

AVRUPA "AFYON" DEDİ: 34. TESCİLLİ ÜRÜNÜMÜZ OLDU

Afyon Pastırması, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından tescillenerek, Türkiye'nin AB nezdinde koruma altına alınan 34. ürünü oldu. Bu tescil ile Afyon Pastırması; Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Taşköprü Sarımsağı gibi Türkiye'nin en değerli gastronomik miraslarının yer aldığı prestijli listeye adını yazdırdı.

img-20250611-wa0015.jpg

Coğrafi işaret tescili, bir ürünün kalitesinin, üretim metodunun ve ününün coğrafi kökenine dayandığını garanti altına alıyor. Yani Avrupa Birliği, artık "Afyon Pastırması" adının sadece Afyonkarahisar'da belirlenen özel şartlarda üretilen pastırmalar için kullanılabileceğini resmen kabul etmiş oldu.

KAYSERİ VE KASTAMONU CEPHESİNDE SESSİZLİK: TARTIŞMA ALEVLENECEK

Bu tescil haberinin, pastırma denince akla ilk gelen şehirlerden olan Kayseri ve kendine has lezzetiyle bilinen Kastamonu'daki yankıları merakla bekleniyor. Her üç il de yıllardır pastırmanın anavatanı olduklarını ve en lezzetlisini kendilerinin ürettiğini iddia ediyordu.

  • Kayseri: İncecik dilimleri ve meşhur çemeniyle pastırmanın sembolü olarak görülüyordu.
  • Kastamonu: Kendine özgü kurutma teknikleriyle farklı bir lezzet sunuyordu.
  • Afyon: Bölgenin hayvanlarının et kalitesi ve üretim sürecindeki ustalıkla öne çıkıyordu.

Afyon'un Avrupa Birliği'nden aldığı bu resmi tescil, "pastırma savaşları" olarak bilinen tatlı rekabeti daha da alevlendirecek gibi görünüyor.

thumbs-b-c-ad50f5a28d2887e7105208a0a2bac3db.jpg

AB TESCİLLİ DİĞER LEZZETLERİMİZ HANGİLERİ?

Afyon Pastırması'nın katıldığı bu seçkin kulüpte, Türkiye'nin dört bir yanından lezzetler bulunuyor. Listede öne çıkan diğer bazı ürünler ise şunlar: Milas Yağlı Zeytini, Aydın Kestanesi, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Çağlayancerit Cevizi, Erzincan Tulum Peyniri ve Söke Pamuğu.

Bu tescil, "pastırmanın başkenti neresidir?" tartışmasına son noktayı koyar mı, yoksa ateşi daha da mı körükler, zaman gösterecek. Peki sizce en iyi pastırma hangi şehrimize ait?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN