Avrupa Komisyonu'ndan 'vize' açıklaması: Türkiye'ye özgü değil

Avrupa Komisyonu'ndan 'vize' açıklaması: Türkiye'ye özgü değil

Türkiye, Schengen vizesi krizi sürüyor. Avrupa ülkelerine seyahat etmek isteyen vatandaşların vize başvurularında ret oranı yükseldi. Avrupalı yetkililer bu durumun yoğunluktan kaynaklandığına işaret ederek Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını ifade etti.

Türkiye'de Schengen vizesi almakta yaşanan sorunlar devam ediyor. Vize alımları neredeyse durma noktasına gelerek krize neden oldu. HaberTürk’ten Merve Elmacı’nın haberinde yer aldığına göre, Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada yaşanan gecikmelerin özellikle pandemi sonrasında yaşandığının altı çizildi. Dünya çapında bir talebin arttığı ve bunun Türkiye'ye özgü bir durum olmadığı ifade edildi

'TÜRKİYE'YE ÖZGÜ DEĞİL'

Avrupa Komisyonu Sözcüsü yaptığı açıklamada "Pandemi, dünya çapında Schengen vizelerin olan talepte ciddi düşüşlere yol açtı. 2021'de 3 milyon başvuru varken, 2019'da 17 milyon başvuru yapılmıştı. Bu sebeple neredeyse tüm konsolosluklar personel kısıtlamaları ve operasyonel kısıtlamalarla karşı karşıya kaldı. Talep şimdi yeniden artıyor ve bu vize prosedürünü etkiliyor. Ancak şu bilinmeli ki bu Türkiye'ye özgü bir durum değil" ifadelerini kullandı.

Sözlerini devam eden yetkili "Vize süreçlerinde yaşanan gecikmelerin özellikle tatil döneminde yaşanması talihsiz. Konsolosluklar kurallara uymalı ve kapasitelerini eski haline getirmek için her türlü çabayı göstermeli. Bu konuyu hem salgın döneminde hem de seyahatlerin yeniden başlamasından bu yana Üye Devletlerle kapsamlı bir şekilde tartıştık. Aynı durum başvuranlar için de geçerli, vize başvurularının kaliteli ve zamanında yapılması çok önemli" dedi.

'VİZE VERİLME ORANI ARTTI'

Geçtiğimiz günlerde BBC Türkçe'ye açıklama yapan bir Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de geçtiğimiz yıla kıyasla vize verilme oranının arttığını ifade etti. Paylaşılan verilerde, 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde Türk vatandaşlarına yaklaşık 100 bin Schengen vizesi ve 18 bin ulusal vize verildiği belirtildi.

2022 yılının aynı döneminde ise 60 bin Schengen vizesi ve 16 bin ulusal vize verilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN