AYM Başkanı Özkaya Strazburg’da: AİHM kararlarını yakından takip ediyoruz

AYM Başkanı Özkaya Strazburg’da: AİHM kararlarını yakından takip ediyoruz

AYM Başkanı Kadir Özkaya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2026 adli yıl açılış töreni için gittiği Strazburg’da kritik temaslarda bulundu. AİHM Başkanı Mattias Guyomar ile bir araya gelen Özkaya, yüksek mahkeme olarak AİHM içtihatlarını yakından takip ettikleri mesajını verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yeni adli yıl açılışı, Fransa’nın Strazburg kentinde 30 Ocak 2026 tarihinde düzenlenen törenle gerçekleştirildi. AİHM Başkanı Mattias Guyomar’ın özel daveti üzerine düzenlenen programa, Türkiye’den üst düzey bir yargı heyeti katılım sağladı.

Anayasa Mahkemesi (AYM)Başkanı Kadir Özkaya'nın başkanlık ettiği heyette; Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Muhsin Şentürk, Danıştay Başsavcısı Cevdet Erkan, Yargıtay 8. Hukuk Dairesi Başkanı Fahri Akçin, Danıştay Üyeleri Aysel Demirel ve Kenan Balan, AYM Genel Sekreteri Murat Azaklı ile başraportörler yer aldı.

whatsapp-image-2026-01-31-at-11-50-56-1-001.jpeg

AİHM BAŞKANI GUYOMAR İLE GÖRÜŞME

Program kapsamında AİHM Başkanı Mattias Guyomar ile bir araya gelen Başkan Kadir Özkaya, mevkidaşını yeni adli yıl ve törendeki konuşması dolayısıyla tebrik etti.

Özkaya ayrıca, AİHM nezdindeki Türk Yargıç Saadet Yüksel ile de bir görüşme gerçekleştirdi. İkili görüşmede, yeni adli yıla ilişkin karşılıklı değerlendirmelerde bulunulurken, Özkaya, iki mahkeme arasındaki diyalog ve iş birliğinin gelişimine sunduğu katkılar nedeniyle Yüksel’e teşekkürlerini iletti.

"HUKUK VE İNSAN HAKLARI STANDARTLARI İÇİN ÖNEMLİ"

Adli yıl açılışı çerçevesinde yapılan mülakatta değerlendirmelerde bulunan Başkan Özkaya, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi’nin AİHM ile olan ilişkisine değindi.

Kurum olarak AİHM kararlarını yakından takip ettiklerini aktaran Özkaya, "AİHM, ülkeler arasında hukuk ve insan hakları alanında standartların geliştirilmesi ve istikrarın sağlanması yönünde çok önemli bir fonksiyon icra etmektedir" ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2026-01-31-at-11-50-56-001.jpeg

ZORLU DÖNEMLERDE MEDYA VE DEMOKRASİ VURGUSU

Adli yıl açılışı kapsamında bu yıl düzenlenen seminerin ana teması "Zorlu Dönemlerde Medya Çoğulculuğunun ve Demokratik Sürecin Savunulması" oldu.

Seminerde; medya çoğulculuğu, bilgi edinme hakkı ve özgürlüğü, demokratik sürecin bütünlüğü ve yargısal denetimin rolü gibi başlıklar ele alındı. Ayrıca demokratik devlet düzeninin korunmasının ön koşulu olarak "halk iradesinin serbestçe ifade edilmesi" konusu üzerinde duruldu.

DİPLOMATİK TEMASLAR

Strazburg’daki temasları sırasında Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimî Temsilcisi Büyükelçi Nurdan Bayraktar Golder ile de bir görüşme gerçekleştiren Başkan Özkaya, programın devamında Avrupa Konseyi Nezdinde Birleşik Krallık Daimî Temsilciliği’nin düzenlediği resepsiyona katıldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN