Bağ-Kur emekliliğinde son gelişme! SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı: Bu kişiler yararlanacak

Bağ-Kur emekliliğinde son gelişme! SGK uzmanı Özgür Erdursun açıkladı: Bu kişiler yararlanacak

Bağ-Kur’luları sevindirecek gelişme! Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı! Bağ- Kur emekliliğinde gündeme gelen yeni düzenlemeden bu kişiler yararlanacak...

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in memur ve memur emeklilerine %50 oranında zam yapılacağı açıklamasının ardından, gözler Bağ-Kur emeklilerine çevrildi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, bu konuda önemli değerlendirmelerde bulundu.

BAĞ-KUR EMEKLİLİĞİ İÇİN YENİ DÜZENLEME

kapak-095746.jpg

Bağ-Kur emekliliği için yeni bir düzenleme gündemde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medyada paylaştığı bilgilere göre, erkeklerin prim gün sayısı 7.200 güne, kadınların ise 5.400 güne düşecek. Bu durumda, birçok Bağ-Kur sigortalısı düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle hemen emekli olabilecek. Ancak bu düzenleme sadece basit usul mükelleflerini kapsayacak. Bu durum, küçük esnafları kapsayarak yaklaşık 1 milyon kişiyi etkileyecek.

Erdursun, diğer Bağ-Kur sigortalıları için bu düzenlemenin haksızlık olacağına dikkat çekti. Şu anda Bağ-Kur emekliliği için son 2.520 günün sigortalı olarak geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, 28 Şubat 2011 tarihinden sonra kendi iş yerini veya şirketini kuranların farklı bir yerde sigortalı olabildiğini ve bu durumun sahte sigorta riskini artırdığını ekledi.

100 YIL İKRAMİYESİ

tasarimsu-25-29.webp​​​​​​​

Bağ-Kur emeklilerine ara zam yapılabilmesi için enflasyonun yüksek çıkması gerektiğini belirten Erdursun, şu an için enflasyonun %65 civarında olduğunu ve eğer bu oran yükselirse ara zammın gündeme gelebileceğini söyledi. İkramiye konusunda ise 100 yıl ikramiyesinin gündemde olduğunu belirtti. Bu ikramiye, Bağ-Kur emeklilerinin prim gün sayısına göre hesaplanacak.

SAHTE SİGORTA NEDİR?

640x360-1.jpg

Erdursun, sahte sigorta konusunda uyarılarda bulundu. Sahte sigortanın, bir kişinin gerçekten çalışmıyor olmasına rağmen sigortalı gösterilmesi anlamına geldiğini belirtti. Bu durumun 2008 yılında suç haline getirildiğini ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun denetimlerini artırdığını ekledi. Sahte sigorta yapanların emeklilik haklarının iptal edileceğini ve geriye dönük olarak aldıkları aylıkları faiziyle geri ödemek zorunda kalacaklarını vurguladı.

Erdursun, şu anda Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kişinin sahte sigorta yaptığı tahmin edildiğini ve çoğunluğunun Bağ-Kur sigortalıları olduğunu belirtti. Bu durumu önlemek için Bağ-Kur sigortalılarının prim gün sayılarını doğru hesaplamaları, borçlanma, askerlik, doğum gibi durumları dikkate almaları ve prim borçlarını zamanında ödemeleri gerektiğini tavsiye etti.

BAĞ-KUR EMEKLİLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ HATIRLATMALAR

Bağ-Kur sigortalıları için yaş şartının da önemli olduğunu hatırlatan Erdursun, erkekler için yaş şartının 60, kadınlar için ise 58 olduğunu belirtti. Bu yaşların her yıl artabileceğini ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN