Bahçeli kızdı yumuşama bitti

Bahçeli kızdı yumuşama bitti

Erdoğan ile Özel’in karşılıklı ziyaretleriyle gündeme gelen siyasette normalleşme girişimine MHP’nin itirazı son verdi. AK Parti ile CHP arasındaki görüşmelere tepki gösteren Bahçeli ortağına ‘O zaman ittifakı CHP ile kur’ resti çekmişti. Bu sözlere üç gün boyunca cevap vermeyen Erdoğan dün sabah ‘Siyasette yumuşama iklimi milletimizin tekrar kucaklaşmasını sağladı’ dedi.

Bu açıklamadan sonra MHP lideri öncekinden daha sert bir mesaj verince Erdoğan geri adım attı: Siyasete bir kibarlık getirelim dedik. Ama CHP'liler kibarlıktan anlamadılar.

BAHÇELİ, ÖZEL VE AYŞE ATEŞ GÖRÜŞMESİ SONRASI REST ÇEKTİ

Cumhurbaşkanı ile CHP lideri Özel, 31 Mart’tan sonra siyasette diyalog süreci başlattı. Özel 2 Mayıs’ta Erdoğan’la görüştü. Cumhurbaşkanı da 11 Haziran’da iade-i ziyarette bulundu. Ardından suikastla katledilen eski Sinan Ateş’in eşini kabul etti. Bu temas sonrası tepkisi merak edilen ittifak ortağı MHP lideri, Cumhurbaşkanı İspanya’dayken, rest olarak görülen bir çıkış yaptı. ‘Yumuşama önünde MHP bariyer görülüyorsa gereğini yaparız. AK Parti ile CHP arasında bir ittifak kurulsun, buna da altılı masanın desteği MHP’nin samimi dileğidir” dedi. Bahçeli’nin çıkışına AK Parti’den sözcü dışında bir değerlendirme gelmezken, dikkatler Erdoğan’ın Bahçeli’ye cevabına kilitlendi.

ERDOĞAN, ÖNCE DESTEK VERDİ ORTAĞI KIZINCA GERİ ADIM ATTI

Cumhurbaşkanı bayram mesajında yumuşama sürecini destekledi. “Siyasette oluşan yumuşama iklimi milletimizin tekrar kucaklaşmasına katkı sağladı” dedi. Bir saat geçmeden Bahçeli yine sert çıktı. Cumhur İttifakı demedi, “Hangi sinsi emellere, hangi sakat hedeflere odaklandığı bellidir” dedi. Erdoğan ise İtalya dönüşü geri adım attı. ‘Cumhur İttifakı olarak asla duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz’ mesajı verdi. CHP lideri Özel’e İstanbul’daki açıklaması üzerinden yüklendi: ‘Siyasete yumuşama, kibarlık getirelim dedik. Ama bu kibarlıktan anlamayanlar basın toplantısı yaptı. Bu, yumuşama değil. Siyasete yeni bir başlangıç getirmez. İade-i ziyaretimizi hazmedemediler.

1606krt01a-tum.jpg

SİYASETTE YUMUŞAMA DÖNEMİ ÇOK KISA SÜRDÜ

Cumhur İttifakı liderlerinin bayram mesajlarına “yumuşama” polemiği damga vurdu. Cumhurbaşkanı “Siyasette oluşan yumuşama iklimi, milletimizin tekrar kucaklaşmasını sağladı” dedi. Bahçeli “Normalleşme safsatalarının hangi sinsi emellere odaklandığı bellidir” cevabını verdi. Bunun üzerine Erdoğan, geri adım atarak konunun kapatılmasını istedi; CHP Genel Başkanı Özel’e yüklendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel, 31 Mart’tan sonra siyasette diyalog sürecini başlattı. Özel, 2 Mayıs’ta Erdoğan’ı AK Parti Genel Merkezi’nde ziyaret etti. Cumhurbaşkanı da 11 Haziran’da iade-i ziyarette bulundu. Aynı akşam Erdoğan, suikaste kurban giden eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’i kabul etti. Bu görüşme, Cumhur İttifakı’nı çatlattı. Zehir zemberek bir açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “Yumuşama önünde MHP bariyer görülüyorsa gereğini yaparız. AK Parti ile CHP arasında bir ittifak kurulsun, buna da altılı masanın desteği, MHP’nin samimi dileğidir” dedi. Gözler yurt dışı seyahatine çıkan Erdoğan’a çevrildi.

BİR ANDA HAVA DEĞİŞTİ

Bayram mesajı yayımlayan Cumhurbaşkanı “Siyasette oluşan yumuşama ikliminin, milletimizin tekrar kucaklaşmasına katkı sağladığını memnuniyetle müşahede ediyoruz” ifadesini kullandı. Ardından Bahçeli’nin mesajı geldi ve siyasette hava bir anda değişti. MHP lideri, sert ifadeler kullandığı açıklamasında şunları kaydetti: “Türk ve Türkiye Yüzyılı hedefleri umutları yeşertmiş, tarihin çağrısıyla istikbalin çehresini aydınlatmıştır. Bu nedenle ülkemizde anormal hiçbir şey yoktur. Hatta normalleşme safsatalarıyla milletimizin sinir uçlarını tahriş edecek gizli gündem teşrifatçılarına ikna olacak ve itibar edecek de olmayacaktır. Gerçekleri çarpıtarak, fason teklifleri sıcak tutarak, fiyaskoya dönmüş anlayışlarını münafık taktiklerle kapatmaya çalışarak kendilerine siyasi nefes borusu açmaya heveslenenlerin gayretleri boşunadır. Yumuşama mesajlarına özenle saklanan ve sarılan yalan, dedikodu ve iftira kampanyasının hangi sinsi emellere, hangi sakat hedeflere odaklandığı az veya çok bellidir. Bir yanda yumuşaklık pozu veren, diğer yanda meşrep ve müktesebatında taşıdıkları nefreti sağanak halinde yağdıran siyasi hasis ve hırçın zihniyetlerin ikiyüzlülüğü bugünlerde utanç verici düzeylerdedir.

“YANLIŞTAN DÖNÜN”

Puslu havada Müslüman mintanı giyen iblisin şirret tuzakları boşa çıkarılacaktır. Bayram sürecinde, kendi iç dünyamızı, çevremizle kurduğumuz irtibat ve ilişki ağlarını yüreklice değerlendirmeye ve yeni baştan tefrik etmeye müştereken ihtiyacımız olduğu kanaatindeyim. Dileğim ve temennim, herkesin sabır ve tahammül eşiklerimizi zorlama yanlışından derhal dönmesidir. Kardeşliğin veya barışmanın tek yanlı olması akıl dışılıktır. Milli vuslatı siyasi vurgunculukla kundaklamaya azmedenlere müsaade edilmeyecektir.”

“TAHRİK VE DALAŞMA YOK”

İtalya dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, bu kez Devlet Bahçeli’nin sözlerine destek çıktı ve yumuşama döneminin sona erdiğinin işaretlerini verdi. Erdoğan “Sayın Devlet Bey’in yapmış olduğu açıklama bir devlet adamı yaklaşımıyla, sakin, herhangi bir tartışmaya fırsat vermeden yapılmıştır. Konuyu bu şekilde kapatmış olması, bence gayet isabetlidir. Bizler Cumhur İttifakı olarak asla duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz. Tahrik ve dalaşma yoktur. Sadece net bir duruş vardır” şeklinde konuştu.

“BİZ ALTILI MASA DEĞİLİZ”

CHP lideri Özel’in, Bahçeli’ye yönelik sarf ettiği “Şöyle bir kolaycılık yapmasın. Memleketi bu hale getirip suç ortağını bize doğru itmesin” sözlerine tepki gösteren Erdoğan, şöyle devam etti: “Biz iadeiziyareti yapmak suretiyle siyasete bir yumuşama, bir kibarlık getirelim dedik. Ama bu kibarlıktan anlamayanlar İstanbul’da basın toplantısı yaptılar. Belli ki birilerinin etkisi altında kaldılar. Demek ki bazı yerlerden onay aldılar. Bu, yumuşama veya siyasete yeni bir başlangıç getirme değildir. İadeiziyaretimizi demek ki hazmedemediler. CHP’nin başındaki arkadaş hazmedebilseydi, bu tür bir açıklamayı yapmaya gerek duymazdı. Cevap vermeyi dahi yanlış bulurum. Onlar ne yaparsa yapsın biz Cumhur İttifakı olarak aynı duruşumuzu, aynı dayanışmamızı devam ettireceğiz. Cumhur İttifakı bir altılı masa değildir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (16)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
16 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN