Barış Akademisyeni Mühdan Sağlam yeniden ihraç edildi

Barış Akademisyeni Mühdan Sağlam yeniden ihraç edildi

Barış bildirisine imza attığı için ihraç edilen akademisyenler arasında yer alan Mühdan Sağlam, mahkemenin iade kararı sonrası yeniden ihraç edildiğini açıkladı Sağlam, kararı "hukuk açısından vahim" olarak değerlendirdi.

Barış İçin Akademisyenler Bildirisi'ne imza attığı için Ankara Üniversitesi tarafından 2017 yılında ihraç edilen Mühdan Sağlam iade kararı sonrası yeniden ihraç edildiğini duyurdu.

Sağlam, Kasım 2023'te mahkeme kararıyla göreve iade edilmişti. Mardin Artuklu Üniversitesi'nde görev yapan Sağlam, istinafın yeniden ihraç kararı verdiğini sosyal medya hesabından duyurdu:

"2017’de Barış Akademisyeni olduğum için ihraç edildiğim üniversiteye kasım ayında mahkeme kararıyla iade edilmiştim. Bugün istinaf mahkemesi kararıyla görevimden TEKRAR İHRAÇ EDİLDİM. Ne diyeyim, adalet elbet gelecek ve elbet döneceğiz.

Yaşattığınızla imtihan olasınız…"

'HUKUKUN GELDİĞİ NOKTA AÇISINDAN VAHİM'

ArtıGerçek'e konuşan Sağlam, kararın Türkiye'deki hukukun geldiği noktayı gösterdiğini vurguladı:

"İstinaf mahkemeleri, özellikle 13. Bölge İstinaf Mahkemesi AYM kararını hiçe sayarak benim gibi ilk derece mahkemesi kararıyla iade olan onlarca arkadaşımı yeniden ihraç etti. Bireysel açıdan üzücü olan bu durum Türkiye’de hukukun geldiği nokta açısından endişe vericinin ötesinde vahimdir. Biz Barış Akademisyenleri olarak ifade özgürlüğü hakkımızı kullandık, ancak bugün mahkemeler eliyle 7 yıldır işimizden, öğrencilerimizden koparılmamız yetmiyorcasına yeniden mağdur ediliyoruz. Elbette bu hukuksuzluk bir gün son bulacak ve biz yeniden ait olduğumuz yere üniversiteye döneceğiz."

TÜM BARIŞ AKADEMİSYENLERİ CEZA ALDI

Türkiye genelinde 406 Barış Akademisyeni 2016-2018 yılları arasında çıkarılan KHK ile ihraç edildi, toplam 822 akademisyen hakim karşısına çıktı; sonuçlanan 204 davanın tümünde imzacı akademisyenler ceza aldı.

İhraç edilen akademisyenlerin bir kısmı yargı kararıyla göreve iade edilse de çeşitli hukuksuzluklar ve engellerle karşılaştılar.

İstinaf Mahkemesi, KHK ile Ankara Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen “Barış Bildirisi” imzacı akademisyenlerden Ahmet Haşim Köse, Aysun Gezen, Banu Yılmaz, Irmak Özinanır, Funda Başaran, Funda Şenol, Nail Dertli, Nejla Kurul ve Sevgi Sezer’in iade kararları hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Göreve iade kararı çıkan bazı akademisyenler ise 'arşiv araştırması' gerekçesiyle işine başlatılmadı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN