Başsavcılıktan Sumud Filosu saldırısına soruşturma

Başsavcılıktan Sumud Filosu saldırısına soruşturma

Gazze’ye insani yardım taşıyan Küresel Sumud Filosu'na uluslararası sularda müdahale eden İsrail ordusu gemilere el koydu. Aralarında 28 Türk vatandaşının da bulunduğu 200’den fazla aktivist İsrail askerlerince alıkonulurken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "eziyet" ve "nitelikli yağma" suçlarından soruşturma açtı.

Gazze Şeridi’ndeki ablukayı kırmak ve insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan Küresel Sumud Filosu, İsrail donanmasının yoğun müdahalesiyle karşılaştı. Uluslararası sularda gerçekleştirilen bu operasyonda İsrail güçleri, filoya ait gemilere el koydu. Olayda, 28’i Türk vatandaşı olmak üzere 200’den fazla uluslararası aktivist alıkonuldu.

BAŞSAVCILIK'TAN ULUSLARARASI SUÇ SORUŞTURMASI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İsrail donanmasının eylemlerine karşı sert bir hukuki adım attı. Yayımlanan resmi açıklamada, alıkonulan Türk vatandaşlarıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ndeki düzenlemeler çerçevesinde soruşturma başlatıldığı duyuruldu.

Soruşturmanın kapsamı, İsrail askerlerine yönelik ağır suçlamaları içeriyor:

  • Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma

  • Ulaşım Araçlarının Kaçırılması veya Alıkonulması

  • Nitelikli Yağma

  • Mala Zarar Verme

  • Eziyet (Torture/Maltreatment)

Başsavcılık, soruşturmanın Türk Ceza Kanunu’nun görev kuralları çerçevesinde çok yönlü ve titizlikle sürdürüldüğünü bildirdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklama şu şekilde; İnsani yardım ulaştırmak amacıyla Gazze'ye doğru yol alan Küresel Sumud Filosu'na yönelik İsrail donanması unsurları tarafından uluslararası sularda gerçekleştirilen saldırı neticesinde alıkonulan (24) Vatandaşımız ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesindeki düzenlemeler, 5271 sy. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 15. maddesindeki yetki kuralları ve 5237 sy. Türk Ceza Kanunu’nun 12/13. Maddelerindeki görev kuralları çerçevesinde Cumhuriyet Başsavcılığımızca “Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma” “Ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması”, “Nitelikli Yağma”, “Mala Zarar Verme” ve “Eziyet” suçları kapsamında soruşturma başlatılmış olup soruşturma çok yönlü olarak sürdürülmektedir. Kamuoyunun bilgisine duyurulur.

YORUMLAR (6)
6 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN