Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Kurban Bayramı namazı farz mı, sünnet mi, vacip mi?

Bayram namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Kurban Bayramı namazı farz mı, sünnet mi, vacip mi?

İslam dinini iki büyük bayramından biri olan Kurban Bayramı'nın ilk günü camilerde cemaatle bayram namazı kılınacak. Diyanet'e göre bayram namazı kılmak 'vacip'tir, yani yerine getirilen davranıştır. Fakat kılınmazsa günahı yoktur. İşte, bayram namazı kılınışı ve dinen hükmü...

İki rekattan oluşan bayram namazı yılda iki kez kılınıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı kaynaklarına göre, İslam Peygamberi Hz. Muhammed ve ashabının tatbikatına göre kendine özgü ilave tekbirleriyle birlikte ikişer rekat olan bayram namazları daima geniş alanlarda ve cemaatle kılınmış, ardından da bayram hutbesi irad edilmiş ve bu hususta bir icma oluşturdu.

2021 KURBAN BAYRAMI NAMAZI NE ZAMAN?

İslam aleminin Ramazan Bayramı ile beraber iki büyük bayramından biri olan Kurban Bayramı bu yıl 20-21-22-23 Temmuz 2021 günlerinde idrak edilecek. Bayram namazı ise 20 Temmuz 2021 sabah namazının ardından kılınacak. Bayram namazları, güneş doğduktan 45 dakika sonra camilerde cemaatle kılınacak.

BAYRAM NAMAZI FARZ MI, VACİP Mİ, SÜNNET Mİ?

Bayram namazı Hanefi mezhebinde, cuma namazını kılma şartlarını taşıyan kimselere 'vacip'tir. Şafii ve Malikiler'e göre müekked sünnet, Hanbeliler'e göre ise farz-ı kifayedir.

Bayram namazının sıhhat şartları, Hanefiler'e göre, hutbe hariç, cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Sadece hutbenin hükmü bakımından aralarında fark vardır. Yani cuma namazında hutbe sıhhat şartı olduğu halde, bayram namazında sünnettir. Yine hutbe cuma namazında namaz-dan önce, bayram namazında ise namazdan sonra okunur.

KADINLAR BAYRAM NAMAZI KILAR MI?

İslam alimlerinin ittifakına göre kadınlar, cuma ve bayram namazlarıyla yükümlü değildir. (Semerkandî, Tuhfe, II, 161, 166; Halîl, Muhtasar, 45, 47; İbn Rüşd, Bidâye, I, 157; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 462)

Bununla birlikte Hz. Muhammed, kadınları bayram namazına katılmaya teşvik etmiştir. (Buhârî, Îdeyn, 15, 21; Hac, 81; Müslim, Salâtü'l-îdeyn, 1-3, 10-12)

Bu itibarla kadınlar, şartların elverişli olması halinde cuma ve bayram namazlarına katılabilirler.

Şafiiler'e göre kadınlar da bayram namazı ile yükümlüdürler. Şu var ki bu namazın cemaatle kılınması şart olmayıp, münferiden de kılınabilir, fakat camide cemaatle kılınması daha faziletlidir.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı, bayramın 1. günü sabah namazının ardından güneş doğduktan 45 dakika sonra kılınır.

Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak; "Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" veya aynı şekilde "Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde niyet edilir.

Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:

Birinci Rekat

* Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,
* Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce 'Sübhaneke' duasını okur, sonra fasılalar halinde;
* Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
* Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Ardından 3. tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.
* İmam, içinden 'Euzü besmele' çeker, ardından sesli olarak 'Fatiha' suresiyle birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
* Rüku ve secde yapılarak 2. rekata kalkılır.

İkinci Rekat

* İmam, içinden 'Besmele' çeker, ardından sesli olarak 'Fatiha' suresiyle birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
* Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
* Sonra 2. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Ardından 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
* Son olarak 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
* Rüku ve secdenin ardından oturulur, 'Tahiyyat ve Salli-Barik' duaları okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.

Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.

İL İL KURBAN BAYRAMI NAMAZI İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN