Bergama'da 'sanayi bölgesi' tartışması sürüyor: 'Bir tek ağacımızı ranta feda etmeyiz'

Bergama'da 'sanayi bölgesi' tartışması sürüyor: 'Bir tek ağacımızı ranta feda etmeyiz'

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB), Bergama'da 1 milyon zeytin ağacın bulunduğu alanın 'sanayi bölgesi' olarak ilan edileceği iddialarına karşı açıklama yayımladı. İddiaları yalanlayan İBB açıklamasında, "Değil bir milyon, bir tek ağacımızı bile rant uğruna feda etmeyeceğimizi bir kez daha önemle hatırlatırız" ifadeleri yer aldı

İzmir'in Bergama ilçesindeki Çalıbahçe köyünde 233 dönümlük alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri tarafından 'sanayi bölgesi' ilan edildiği ve bölgedeki yaklaşık 1 milyon ağacın kesileceği iddiasına karşı Bergama Çevre Platformu dava açtığını duyurmuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise iddialara ilişkin “Değil bir milyon bir ağacı bile ranta feda etmeyiz” başlıklı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada kararın yeni olmadığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılında alanın sadece küçük bir kısmındaki “kireç madeni ve fabrikası” şeklindeki kullanımı kaldıran bir plan değişikliği yaptığı belirtilerek ağaç kesileceği iddiasını kesin bir dille yalanlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin doğaya ve yeşile bakışının son derece net olduğu ifade edilen açıklamada ek olarak ilgili bölgede ağaç bulunmadığını gösteren havadan çekilmiş fotoğraflar da paylaşıldı.

'BÖLGENİN DOĞAL YAPISI GÜVENCEYE ALINDI'

Bergama’daki zeytinlik alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Sanayi Bölgesi ilan edildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bugün yeni bir gelişme gibi tartışmaya konu edilen Bergama Çalıbahçe mahallesindeki alan, bundan 10 yıl önce 01.03.2013 tarih ve 51 sayılı karar ile İzmir İl Özel İdaresi tarafından onaylanarak “Sanayi Bölgesi” olarak belirlenmiş bir alan niteliğindedir. Yapılan son plan değişikliği kapsamında ise bölgenin doğal yapısının güvence altına alınmasını sağlayan bazı ifadeler plan notlarına eklenmiştir.

İzmir İl Özel İdaresi tarafından 2013 yılında onaylanan yürürlükteki imar planı 183.263,27 m2 (yaklaşık 183 dekar) Sanayi Alanı, 23.936,35 m2 (yaklaşık 24 dekar) kireç fabrikası alanı ve yol alanlarını içermektedir. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2022’de onaylanan imar plan değişikliği ise 2013 yılında onaylanan planda Sanayi Alanı olan 183 dekarlık alanda değişiklik yapılmaması, kireç fabrikası olarak belirlenen yaklaşık 24 dekarlık alanın “kireç madeni ve fabrikası” şeklindeki kullanımının “sanayi tesis alanı” olarak değiştirilmesi ve plan notlarına “Bu alanlarda yanıcı, parlayıcı, patlayıcı etkisi olan depolamalar, çevre sağlığı açısından tehlike oluşturan, görüntü, gürültü ve hava kirliliği oluşturan imalathaneler yer alamaz” ifadesinin eklenmesinden oluşmaktadır."

'AĞACIMIZI RANTA FEDA ETMEYİZ'

Plan değişikliği ile plan alanında herhangi bir büyüme veya emsal artışı yapılmamaktadır. Planlama alanı ve çevresindeki zeytinliklere ilişkin hassasiyet hepimizin hem fikir olduğu bir konudur ve planlama mevzuatı ve disiplini açısından tesis kurulmak istenmesi halinde ÇED süreçleri üzerinden takip edilmesi gereken bir konu olarak değerlendirilmektedir.

Ayrıca Sanayi Bölgesi olarak planlanan bölgenin havadan çekilen görüntüleri bu alanda ağaç varlığı açısından bir yoğunluk bulunmadığını da göstermektedir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin doğaya ve yeşile bakışı son derece nettir. Doğa ve rant arasında bir tercih söz konusu olduğunda hangi tarafta duracağı da tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Değil bir milyon, bir tek ağacımızı bile rant uğruna feda etmeyeceğimizi bir kez daha önemle hatırlatırız…

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN