Sanayi bölgesi için vicdanlar sızlamasın: 1 milyon zeytin ağacı tehlikede

Sanayi bölgesi için vicdanlar sızlamasın: 1 milyon zeytin ağacı tehlikede

İzmir Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, Bergama'da 1 milyon zeytin ağacının bulunduğu 233 dönümlük alanı 'sanayi bölgesi' ilan etti. Bölge halkı ise yörenin en iyi zeytinlerinin yetiştiği tarım bölgesinde yapılacak projenin iptali için dava açtı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise 'Bir tek ağacı bile ranta feda etmeyiz' başlıklı açıklama yaparak, iddiaların doğru olmadığını öne sürdü.

İzmir'in Bergama ilçesindeki Çalıbahçe köyünde 233 dönümlük alan İzmir Büyükşehir Belediyesi‘nin ağustos ayı meclis toplantısında onaylanan imar değişikliği kararıyla 'sanayi bölgesi' ilan edildi. Zeytin yetiştirilen Zeytindağ, Bozyerler, Tekkedere, Yenikent, Çalıbahçe ve Kurfallı gibi 15 köyü doğrudan etkileyecek imar planına karşı dava açan bölge halkı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne "Bu yanlıştan bir an önce dönün" dedi.

Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre söz konusu imar değişikliği geçtiğimiz hafta yapılan Bergama Belediyesi Meclis toplantısında da gündeme geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan Bergama Çevre Platformu da "En az bir milyon zeytin ağacını ilgilendiren bir yanlışın arifesindeyiz. Köylülerimizle açtığımız davanın da takipçisiyiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu yanlıştan bir an önce dönmesini diliyoruz" ifadelerini kullandı.

bergama-1-8iha.jpg

'1 MİLYON ZEYTİN AĞACINI İLGİLENDİREN BİR DURUM'

Sanayi bölgesi yapılmak istenen bölgenin konumuna dikkat çeken Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, şunları söyledi:

"Bergama'ya yaklaşık 16-17 kilometre mesafede, Bergama-İzmir yolu üzerinde ve konumu itibariyle anayoldan yüksekte yer alan bir köyden bahsediyoruz. Rakımı diğer köylere göre biraz daha yüksek. Sanayi bölgesi yapılmak istenen alandaki Bozköy, Eğriköy, Cevaplı, Tekkedere, Sarpdere gibi köylerde en az 500 bin zeytin ağacı var. Çalıbahçe köyünden sonra Zeytindağ'a doğru giderken ise Yeniköy, Bozyerler, Çandarlı'nın bir kısmı olmak üzere buralarda da en az 500 bin zeytin ağacı mevcut. Toplamda 1 milyon zeytin ağacını ilgilendiren bir durum."

'KALKER OCAĞI YAPILMAK İSTENMİŞTİ'

Alanın yoğun zeytin tarımının yapıldığı ve yörenin en iyi zeytinlerinin yetiştiği bölge olduğunun altını çizen Engel, aynı bölgede daha önce de kalker ocağı yapılmak istendiğini ve karşı çıktıklarını hatırlattı. Engel, bugüne kadar gelen süreci şöyle anlattı:

"Sayılan köyler geçimini tamamen küçük aile tarımı ile sağlıyor. Zeytincilikle hayatlarını idame ettiriyorlar. Buraya ilişkin 2014 yılında da farklı bir karar çıktı. O karar da burada kalker ocağı, kireç tesisi kurulabileceğine dair yanlış bir karardı. Beş yıl önce de orada bir firma kalker ocağı yapmak için başvuruda bulundu. ÇED toplantısına köylülerle karşı çıktık. İDK kurul toplantısından lehimize karar çıktı. O yerin sahibi firma araziyi başka birine satmış. 233 dönüm alan söz konusu. Yeni alan firma da imar değişikliği talebinde bulunmuş. Buranın sanayi bölgesi ilan edilmesini istedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi de 17 Eylül'de İmar Komisyonu'ndan oy birliği ile gelen bu kararı genel kurulda kabul etmiş.”

bergama-4-2rf2.jpg

Zeytin yasasının çok açık olduğunu belirten Engel, "Üç kilometre mesafede zeytin yağı işleme üzerine kurulacak işletme dahi izne tabidir. Kaldı ki sanayi bölgesi ilan edilmesinin orada yarın bir çimento fabrikası kurulmayacağı garantisini kimse veremez" dedi.

'Bir tek ağacı bile ranta feda etmeyiz' başlıklı açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise Bergama’daki zeytinlik bir alanın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 'sanayi bölgesi' ilan edildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN