Marmara fayında 'ısı bariyeri' sürprizi: Tek parça yerine taksitli kırılma senaryosu güçleniyor

Marmara fayında 'ısı bariyeri' sürprizi: Tek parça yerine taksitli kırılma senaryosu güçleniyor

Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. Sezim Ezgi Güvercin ve Prof. Dr. Sylvain Barbot tarafından yürütülen yeni çalışma, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremin tek parça yerine çok sayıda küçük parça halinde gerçekleşeceğini ortaya koydu. Bilim insanları, deniz tabanındaki sıcaklık bariyerinin kırılmayı durdurarak 6 ile 6.8 büyüklüğünde sarsıntılar üretebileceğini belirtiyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Güney Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları, İstanbul ve çevre illeri yakından ilgilendiren ezber bozan bir bilimsel rapora imza attı.

Yer bilimci (jeolog) Dr. Sezim Ezgi Güvercin ile danışmanı Prof. Dr. Sylvain Barbot'nun yürüttüğü proje, bugüne kadar konuşulan Kuzey Anadolu fay hattının (KAF) Adalar segmentine dair yıkıcı senaryolarının aksine yeni bir perspektif sunuyor.

Nature Portfolyo bünyesindeki 'Communications Earth and Environment' adlı uluslararası hakemli dergide yayımlanan makale, fayın 1000 yıllık hareket döngüsünü sayısal modellerle detaylı olarak inceledi.

buyuk-marmara-depremi-ne-zaman-olacak-5.jpg

FAY TEK SEFERDE DEĞİL PARÇA PARÇA KIRILACAK

NTV'den Melike Şahin'in yer alan habere göre, araştırmanın en dikkat çeken bulgusu, kırılmanın tek seferde ve yıkıcı bir şekilde değil, küçük parçalar halinde yaşanma ihtimalinin çok daha yüksek olması.

Uzmanların geliştirdiği üç boyutlu simülasyonlar, fayın tek parça halinde kırılacağı yönündeki yaygın inancın aksine 6 ile 6.8 arasında değişen büyüklüklerde birden fazla sarsıntı üretebileceğini kanıtlıyor.

Bu durum, sarsıntının yaratacağı hasarın bugüne kadar öngörülen boyutlardan daha düşük seviyede kalabileceğine işaret ediyor.

DENİZ TABANINDAKİ ISI BARİYERİ KIRILMAYI DURDURUYOR

Raporda yer alan 'ısı bariyeri' kavramı, kırılmaların neden parça parça gerçekleşeceğini açıklayan temel faktör olarak öne çıkıyor.

Dr. Sezim Ezgi Güvercin, ana fay hattı boyunca uzanan sıcaklık ve kaya türü farklılıklarının, kırılma enerjisini durduran bir duvar işlevi gördüğünü belirtti.

Fayın enerjisini sürünerek açığa çıkardığını, doğu veya batı yönlü sarsıntıların bu jeolojik bariyeri aşamadığını ve bölgenin kırılmaya oldukça dirençli olduğunu ifade etti.

buyuk-marmara-depremi-ne-zaman-olacak-3.jpg

"TEK BİR DEPREM SENARYOSU ÇOK MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR"

Dr. Sezim Ezgi Güvercin, yaptıkları analizlerin sonuçlarını şu sözlerle aktardı:

"Bu simülasyonlar sonucunda şunu anladık ki Marmara'da şu ana dek düşünüldüğü gibi tek bir deprem senaryosu çok mümkün görünmüyor.

Bu durumda 6 ile 6.8 arasında depremlerle parça parça kırıldığını görüyoruz."

Uzman isim, tek parça kırılma senaryosunun yalnızca Kumburgaz ve Adalar segmenti için geçerli olabileceğini, o durumda yedi ve biraz üzerinde hasar verici sonuçlar doğabileceğini de sözlerine ekledi.

BÖLGEDEKİ GÜNCEL SARSINTILAR TEORİYİ DESTEKLİYOR

Marmara Bölgesi'nde olası büyük deprem, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine yansıyan son sarsıntılarla daha da önem kazanmış durumda.

Özellikle 14 Nisan 2026 tarihinde Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında 3.9 büyüklüğünde kaydedilen sarsıntı, fay hattındaki hareketliliğin sürdüğünü ve enerjinin küçük parçalarla atıldığı teorisini destekliyor.

Dr. Sezim Ezgi Güvercin ve ekibi, elde ettikleri yeni simülasyon tekniğini Doğu Anadolu fay hattı (DAF) üzerinde de uygulayarak ülkenin sismik risk haritasını netleştirmek adına benzer araştırmalar yapmaya devam ediyor.

buyuk-marmara-depremi-ne-zaman-olacak-2.jpg

buyuk-marmara-depremi-ne-zaman-olacak-4.jpg

buyuk-marmara-depremi-ne-zaman-olacak-1.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN