Prof. Dr. Fuat Keyman: Z kuşağı sanılanın aksine politik

Bi' Karar Ver'e konuk olan Prof. Dr. Fuat Keyman, Z kuşağının politik bir duruş sergilediğini ve gençlerin ortak derdinin işsizlik olduğunu söyledi: Hem Y kuşağına hem Z kuşağına baktığımızda, eski siyasette apolitiklerdi, doğru. Yeni siyasette esasen politikler. Onlar için iklim, çevre ve onur çok önemli. Geleceğe çok iyi bakamıyorlar çünkü işsizlik onlara vuruyor.

DEMET İLCE | KARAR

Elif Çakır ve Yıldıray Oğur, yazılı, görsel ve dijital medyada öne çıkan haberleri konukları Prof. Dr. Fuat Keyman ile yorumladı. Keyman, Z kuşağının politik duruşları ile ilgili dikkat çeken yorumlarda bulundu.

Z kuşağının işsizlik nedeniyle geleceklerini iyi göremediğini belirten Keyman, şunları kaydetti:

"İşsizlik meselesi, gençlerin geleceğe güvenle bakıp bakamamaları ile ilgili. Annelerinin, babalarının onurları ile ilgili. Toplumsal sorundan bahsediyoruz. Hem Y kuşağına hem Z kuşağına baktığımızda, eski siyasette apolitiklerdi doğru. Yeni siyasette esasen politikler. Onlar için iklim, çevre ve onur çok önemli. Geleceğe çok iyi bakamıyorlar çünkü işsizlik onlara vuruyor. 'Siz dindar genç olacaksınız, laik genç olacaksınız, muhafazakar genç olacaksınız' dendiği zaman artık bunları dinlemeyen, kendi hayatlarını kurmak isteyen gençlik var."

Üniversiteler arasında ciddi farklılıkların bulunduğunu belirten Keyman, yine işsizliğe işaret ederek "Üniversiteler arasında hem ekonomik hem toplumsal konum olarak farklılıklar var ama benzerlikler de var. Türkiye'de gençliğin ortak sorunu; işsizlik" ifadelerini kullandı.

AK PARTİ ÖYKÜSÜNÜ KAYBETTİ

Mevcut iktidarın artık bir hikayesinin olmadığını belirten Keyman, şunları kaydetti:

"Cumhur İttifakı 'yeni-eski' Türkiye'yi temsil ediyor. Zayıflayan bir iktidar var ve bu iktidarın Türkiye'nin geleceği hakkında söyleyeceği çok fazla bir şey kalmadı. Retorikte güçlü, gerçeklikte zayıf bir devletimiz olduğu, 20 yıl sonra bir kez daha ortaya çıktı. Bugün geldiğimiz nokta; 2002'den başlayıp bugüne kadar gelen AK Parti'nin yarattığı dönüşüm, merkez çevrede çevrenin merkezileşmesi, insanların konumlarını değiştirmeleri... Türkiye'nin bir dönüşüm hikayesi vardı ve bitti."

GELECEĞİN SİYASET ANLAYIŞI NASIL OLACAK?

Gelecekte siyaset anlayışının nasıl olacağı ile ilgili de Keyman, şu ifadeleri kullandı:

"Geleceğin siyasetinin, sadece siyasi partiler ve liderler temelinde olmayacağını düşünüyorum. 2023 seçimlerinde Cumhurbaşkanı'nın kim olup olmayacağı, parlamenter sisteme geçilip geçilmeyeceği gibi konularda, toplumun talepleri nasıl değerlendirildiği önemli olacak.

Hem siyasi anlamda hem toplumsal anlamda ittifaklar olacak. Belki de gençlerin siyasileri çok fazla dinlediğini görmeyeceğiz. Kentler, Türkiye'nin geleceği olacak. Kentlerin yönetimi de siyasi partiler kadar önemli. Gelecek siyasetinde, yeni yerelliklerin, sivil toplumun ön plana çıkacağı bir Türkiye'ye doğru gideceğimizi düşünüyorum. İkinci Türkiye, bundan sonraki Türkiye'nin karar verici unsuru olacak."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN