Bizi bir de iktidarda görün siz!

Bizi bir de iktidarda görün siz!

Erdoğan kendi döneminde ihdas edilen mülakat sistemini kaldırmayı, ekonomide heterodoks sistemden vazgeçmeyi, depreme karşı bugüne kadar alınmayan önlemleri almayı seçim vaadi olarak ‘müjdeledi’. 21 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın bir kısmı muhalefetin seçim bildirgelerinde yer alan vaatlerle halkın önüne çıkması ‘Bunları artık iktidara gelince yaparsınız’ şeklinde ironik tepkilere yol açtı.

AK Parti’nin 2053 hedeflerinde ‘Enflasyon tek haneye inecek, kişi başı gelir 16 bin doların üstüne çıkacak, mülakatlar kaldırılacak’ denildi. Hukukun güçlendirileceğine vurgu yapıldı. Erdoğan da “Ulusal Risk Kalkanı Modeli’yle 81 ili afetlere dirençli hale getireceğiz” dedi. Sıralanan vaatler 2018 seçimini hatırlattı. En büyük 10 ekonomiden biri olma ve kişi başı geliri 25 bin dolara çıkarma hedefinin 30 yıl sonrasına ertelendiği belirtildi.

İMAR AFFINI GETİREN, ENFLASYONU PATLATAN MUHALEFET MİYDİ

Türkiye’yi 21 yıldır yöneten iktidarın vaatleri ‘Ülkeyi en büyük ekonomiler listesinde 21’inci sıraya getiren, imar afları uygulayan muhalefet miydi?’ tepkilerini doğurdu. Depremlere şimdiye kadar neden hazırlık yapılmadığı, ekonomide önlemlerin neden alınmadığı sorusu yöneltildi. Mülakatın kaldırılması, afete dirençli şehirler, aile destek sistemi gibi söylemlerin ise muhalefet partilerinin 14 Mayıs programında yer aldığına işaret edildi.

po.png

Sandık için geri sayım sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin seçim beyannamesini açıkladı. Üniversite öğrencilerine vergi muafiyetinden, ev hanımlarına emeklilik desteğine; kamuda mülakatın kaldırılmasından, enflasyon ve büyüme hedefine birçok başlık beyannamede yer aldı. 23 ana başlıktan oluşan yaklaşık 500 sayfalık metinde 5 yıllık hedefler yer alıyor. Söz konusu vaatler yıllar önce taahhüt edilen 2023 hedeflerinin gerçekleşmediğini ortaya koyuyor.

2023 için en büyük 10 ekonomi, 2 trilyon dolar milli gelir, 25 bin dolar kişi başına gelir, yüzde 5’in altına düşen işsizlik ve yeni anayasa vaadeden AK Parti’nin beyannamesinde “2028 sonunda 1.5 trilyon dolar milli gelir büyüklüğü ve 16 bin dolarlık kişi başı gelir düzeyine ulaşılacak” denildi. ‘5 yılda 6 milyon yeni istihdam oluşturulacak, işsizlik oranı yüzde 7’nin altına gerileyecek’ vaadinin yer aldığı listede en tartışılan vaat “Kamuda mülakatı kaldıracağız. İşe alımları gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız” oldu.

CHP’nin yıllardır gündeme getirdiği aile destekleri sigortasına karşılık AK Parti de gelir tamamlayıcı aile destek sistemi vaat etti. Kamuda mülakatın kaldırılması, gençlere cep telefonunda vergi indirimi de yine muhalefetin en bilinen vaatleri arasındaydı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Erdoğan’ın kamuda mülakatın kaldırılacağı vaadine “Sayın Erdoğan’ın eylem planımızı seçime 33 gün kala okumuş olmasına sevindim. Mülakatlar kalkacak doğru ancak söyleyen yanlış. Yanlış zaman, yanlış insan” yanıtını verdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da “Önce mülakatla torpille bütün gençleri sakatla, sonra seçime sayılı gün kala, benim projelerimle kendi yaptığın rezaleti kaldırma sözü ver. Erdoğan, benim projelerimi artık sadece konuşabilirsin, imza attığın bu rezaletleri ben düzelteceğim” dedi. Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Erdoğan’ın vaadinin 19 Haziran 2018’de kendisi tarafından verildiğini belirtti. İnce paylaşımına “Yine kopya çekmiş...” notunu düştü.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ise “Erdoğan’ın vaadlerine bakınca ‘yatmış, yatmış son gece üniversite sınavına hazırlanan öğrenci’ misali… Türk Milleti, AKP’ye mazeret bırakmayacak şekilde yetki, güç, bütçe ve 21 yıllık süre verdi. Bir 5 yıl daha verse bu 21 senede yapamadığınız neyi yapacaksınız. Sahi Erdoğan’ın 2023 hedeflerine ne oldu? Anlaşılan 2023 hedefleri tarihteki yerini aldı. Şimdi yeni palavra sezonu, Türkiye Yüzyılı propagandası ile açıldı” ifadesini kullandı.

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan “Millet İttifakı’nın el emeği göz nuru ‘ortak mutabakat metnini’ almışlar önlerine, ne lazımsa kesip, kopyalayıp beyanname hazırlamışlar. Huylu huyundan vazgeçer mi?” ifadesini kullandı. Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar da “21 yıl yönet. Ülkeyi perişan et. Seçime 32 gün kalmış. Sonra çık ‘şunu yapacağım, bunu yapacağım’ de. Ne diyor şimdi gençler ? Yav he he...” eleştirisinde bulundu.

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de beyannameyi şöyle değerlendirdi:

“Erdoğan sanki 21 yıldır ülkeyi yönetmiyormuş gibi ve bütün yetkileri kendi üzerinde toplamamış gibi dönüp vaat vermeye başladı. Biz de şaşkınız. Ama bir o kadar da şaşkın değiliz, alışkınız. Hatırlayalım. Kredi yurtlar kurumu ile ilgili sorunları dile getirmiştik biz KYK borçlarının ne kadar yükseldiğini gençlerin bundan ne kadar rahatsız olduğunu ve bu yükün altından kalkamadıklarını defalarca anlattık… Hatta biz sileceğiz ödemeyin demiştik ve ondan sonra bir müjde gibi açıklamıştı. Ondan sonra Emeklilikte Yaşa Takılanlar demiştik ondan sonra bu sorunla ilgili bir şey yapmak zorunda kaldı şimdi de kamudan mülakatları kaldıracağız, gençlere internet vereceğiz, vergi indireceğiz, diyor. Yani biz bunları söyledik zaten. Erdoğan’dan şöyle bir soru bekliyoruz artık; ‘128 milyar dolar nerede’ diye sormaya başlarsa biz de şaşırmayacağız.”

BAŞKANLIK YOL KAZASINA UĞRAMAMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti seçim beyannamesinde “Son 5 yıldaki uygulama tecrübesine ve değişen ihtiyaçlara göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni restore ederek, Türkiye Yüzyılı hedeflerimize daha fazla katkı verecek şekilde geliştireceğiz” dedi. MHP lideri Bahçeli ise “14 Mayıs seçimleri dikkate alındığında, birinci beş yılı muazzam kazanımlarla geçen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, ikinci beş yıllık döneme de mührünü vurmalıdır. Eser ve hizmet kervanı yarı yolda kalmamalıdır. Türkiye bir yol kazasına uğramamalıdır” ifadesini kullandı. Öte yandan MHP’nin seçim beyannamesi de “Yaparsa Cumhur İttifakı yapar” mesajı ile hafta sonu kamuoyuyla paylaşılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (23)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
23 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN