Bomba imha uzmanı nedir, nasıl olunur? Bomba imha uzmanı olmak için hangi şartlar istenir? Bomba imha uzmanı maaşları

Bomba imha uzmanı nedir, nasıl olunur? Bomba imha uzmanı olmak için hangi şartlar istenir? Bomba imha uzmanı maaşları

Türkiye'de son yıllarda terörle mücadele kapsamında çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. Gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında bomba imha uzmanları da yer almaktadır. Peki, Bomba imha uzmanı nedir? Bomba imha uzmanları ne kadar maaş alır? İşte bomba imha uzmanları hakkında merak edilen tüm detaylar…

Yıllardır ülkemizde var olan terör olaylarına karşı son yıllarda yapılan operasyonlar sık sık gündemde yer alıyor. Gerçekleştirilen operasyon kapsamında tek çok askerimiz şehit olurken operasyonlarda yer alan askerlerin görevleri de merak ediliyor. Özellikle askeri filmlerde gördüğümüz bomba imha uzmanları en çok araştırılan meslek grupları arasında yer almaktadır. Peki, Bomba imha uzmanı nedir? Bomba imha uzmanları ne kadar maaş alır? İşte bomba imha uzmanları hakkında merak edilen tüm detaylar…

Bomba imha uzmanı nedir?

Patlayıcı paket olduğundan şüphe edilen ya da patlayıcı sistemleri etkisiz hale getiren kişilere bomba imha uzmanı denir. Bomba imha uzmanları patlayıcı özelliği bulunan sistem ya da paketleri etkisiz hale getirirken bunlarla ilgili rapor hazırlayıp olay yeri çalışmaları da yapmaktadır. Çevreyi koruma altına alan ve bomba ile ilgili bütün bilgi birikimine sahip olan kişi bomba imha uzmanı denir.

Bomba imha uzmanı nedir

Bomba imha uzmanı nasıl olunur?

Bomba imha uzmanı olacak kişiden öncelikle polis olması istenir. Lise mezunu olan kişiler polis olmak için öncelikle üniversite giriş sınavlarına katılarak Polis Akademisi'ni kazanması gerekir. Üniversite mezunu olan kişiler ise Polis Meslek Yüksek Okulunu okuyarak KPSS sınavına katılması gerekir. Daha sonra bu kişilerin polis olarak göreve başlamalarının ardından kendilerine birim olarak bomba imha uzmanlığı alanını seçmesi gerekir.

Bomba imha uzmanı olmak için başvuruda bulunan kişiler emniyet teşkilatı bünyesinde görev alan bomba imha uzmanları ve psikologlar eşliğinde çeşitli test ve mülakatlara tabi tutulur. Burada yapılan testle mülakatları geçen adaylar ise Ankara'da 10 hafta sürecek bir eğitime katılması gerekir. Eğitimleri tamamlayan adaylar ise sertifikalarını almaya hak kazanır. Bu şekilde bomba imha ve inceleme uzmanı olarak görevlerimi başlayabilirler.

Bomba imha uzmanı olma şartları nelerdir?

Bomba imha uzmanı olmak isteyen kişilerden belirli şartlar istenmektedir. Bu şartlar şu şekildedir:

Polis okulu bitirmek,

35 yaşında ya da 35 yaşından küçük olmak,

Disiplin suçu bulunmaması,

Açılan kursa başvuru yapmak,

Kurs sırasında gerekli yeterliliği göstermek bomba imha uzmanı olmak için aranan şartlar arasındadır.

Bomba imha uzmanı şartları nelerdir

Bomba imha uzmanı maaşları ne kadardır?

Bomba imha uzmanı olmak isteyen kişiler mesleğe başladıklarında bekar bir polis memurundan 1.500 TL daha fazla maaş almaktadır. Buna göre bomba imha uzmanlarının 6.000 TL gibi bir maaşı bulunmaktadır. Bunlara ek olarak aile yardımı çocuk parası terör tazminatı gibi ek ücretler de eklenmesi ile maaşları 7.000 TL'ye yükselmektedir.

Bomba imha uzmanlarında bulunması gereken bazı özellikler de yer almaktadır. Sabırlı ve hızlı karar verebilme yeteneğine sahip olan kişiler bomba imha uzmanı olabilirken, tehlike anında hızlı karar vererek diğer insanların can güvenliğine sağlamalıdır. Hızlı bir şekilde aldığı kararı uygulamaya geçirmeli ve çevredeki etkileri azaltmalıdır. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN