BOTAŞ sanayilerde doğalgaza indirim yapmıştı! Konutlarda doğalgaza indirim gelecek mi? Altuğ Karataş açıkladı: O tarihi bekleyin

BOTAŞ sanayilerde doğalgaza indirim yapmıştı! Konutlarda doğalgaza indirim gelecek mi? Altuğ Karataş açıkladı: O tarihi bekleyin

BOTAŞ indirimleri hakkında araştırmalar devam ediyor. Şubat ayında elektrik üretimi için gaz satış fiyatına %16.67 Sanayi kuruluşlarında %13.30 ile 17.22 arasında indirim yapıldığı belirtildi. Vatandaşlar konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarında indirim yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Merak edilen konu hakkındaki açıklamalar MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş’tan geldi. İşte tüm detaylar…

BOTAŞ ŞUBAT AYINDAKİ DOĞALGAZ FİYATLARINA İNDİRİM YAPTIĞINI AÇIKLADI
milliyet.com.tr'ye konuşan MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş akıllara takılan soruların yanıtını verdi. Sanayi aboneleri ve elektrik üretimi için kullanılan doğalgaz fiyatlarını indirim yapılırken mesken aboneleri için tarifenin sabit kaldığı duyuruldu. İşte tüm detaylar…

KONUTLARDA İNDİRİM YAPILACAK MI?


Konut fiyatlarında indirim yapılıp yapılmayacağı merak konusu olurken Altuğ Karataş, gelecek dönemde konutlar için indirim yapılabileceğini işaret etti. Konutlarda devletin sübvanse ettiği iki kademeli fiyat kullanıldığını dile getiren Karataş, 1. kademenin 200 kilowatt’a kadar olandan 1.37 TL, 2 kademede ise 2.06 TL ödeme alındığını aktardı. Karataş bu fiyatları devlet tarafından elektrikli sübvanse edilen fiyat olduğunu vurguladı.

elektrik.jpg

2 KADEMEDE İNDİRİM YAPILABİLİR


Günlük 7 kilowat’ın aşılması durumunda 1.37 TL'den ücretlendirme yapıldığını belirten Karataş, piyasadaki üst rakamlar düşünüldüğünde bu oranın düşük olduğunu aktardı. Karataş, 1 kademede herhangi bir indirim yapılmasa bile ilerleyen süreçte 2 kademede bir miktar indirim yapılabileceğini söyledi.


EVDE KULLANILAN ELEKTRİKLER DAHA UCUZ


Sanayide kullanılan elektrik fiyatlarının devletin serbest piyasada açıkladı tavan fiyat üzerinden belirlendiğini aktaran Karataş, fiyatlara indirim yapıldığını söyledi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Serbest piyasadaki elektrik fiyatının tavan tutardan 4200 tl/mwh’den 3650 tl/mwh’ye düşürdüğünü aktardı. Rakamların belirlenen tutarın üzerinde olamayacağının altını çizen Karataş daha düşük bir rakam olabileceğini ifade etti. Evlerde kullanılan fiyatların bu oranın çok altında olduğunu vurgulayan Karataş, “Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacının düşük olması, ılıman geçen kış koşulları ve bu sebeple de tahminin daha az altında doğal gaz ihtiyacı oluşmasıyla LNG ve doğal gaz piyasasında talep artışının gerçekleşmemesiyle dolayı fiyatlar ucuzladı.” dedi.

botas-1.jpg


Türkiye'deki elektriğin %25'inin doğalgazdan üretildiğini ifade eden Karataş, bu fiyatların elektrik üretimini doğal gazdan yapan santrallere yansıtıldığını söyledi. Karataş, fiyatların yansıtılması durumunda otomatik olarak ilk aşamada serbest piyasadan sübvanse olmadan sanayi ve oteller gibi ticari kurumlarda kullanıldığını belirtti.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZ İNDİRİMİ DEVAM EDECEK Mİ?


Karadeniz'de bulunan doğalgazın şebekeye bağlanması durumunda ilerleyen süreçte fiyatlarda gerileme olabileceğini dile getiren Karataş, dünya piyasasındaki doğalgaz fiyatlarının düşmesi ile de gerileme olabileceğinin altını çizdi. Karataş, Nisan ayına kadar elektrikli kademeli bir indirim olabileceğini belirtirken aynı şeyin doğalgaz içinde söylenebileceğini aktardı.

botas-elektrik.jpg

İNDİRİMLER NİSAN'A KADAR DEVAM EDECEK

Karataş, elektrik ve doğalgaz fiyatlarında gevşeme olacağının altını çizerek bu durumun Nisan ayına kadar devlet tarafından tüketicilere indirim olarak yansıtılacağını belirtti. Bahar ayına doğru indirim beklendiğini ifade eden Karataş, bir miktar daha düşüş olabileceğini vurguladı.


YERLİ GAZ GELDİĞİNDE FİYATLAR DÜŞER Mİ?


İlk önce düşüşlerin doğalgazda görülebileceğini söyleyen Karataş, Mart ayında gelecek olan Karadeniz'deki gazın 2026 yılında 40 kuyu açıldığında Türkiye'nin %25-30 ihtiyacını karşılayabileceğinin altını çizdi. Mart ayı içerisinde 10 kuyunun devreye gireceğini dile getiren Karataş, tüketim oranının %7 olacağını aktardı. Doğalgaz indirimi hakkında açıklama yapan Karataş konuşmasına şu sözlerle sonlandırdı:

elektrik-1.jpg
“Bu yurt dışı ithalatı azaltacağı için hükümet ben bunu vatandaşa yansıtmak istiyorum derse tabi ki öncelikli olarak doğal gaz fiyatlarında bir indirim beklenebilir. Hükümet bunu doğal gazla elektrik üretimi yapan santrallere de yansıtmak istiyorum derse tabi ki oraya da bir indirim yansır. Benim birincil beklentim doğalgaza bir indirimdir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN