Bu kahve bildiğiniz gibi değil! Gaziantep’te yaşayan kadın girişimci, ‘Atıklar değerlendirilmeli’ dedi, hurma çekirdeğinden üretti. İşte dikkat çeken o lezzetin üretimi…
Gaziantep’te yaşayan 50 yaşındaki girişimci Meral Marangoz, çikolatalı hurma üretiminden geriye kalan hurma çekirdeklerini değerlendirerek hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlıyor. Hurma çekirdeklerinden kafeinsiz kahve üreten Marangoz, çevre dostu ve yenilikçi girişimiyle dikkat çekiyor.
Ev hanımlığından girişimciliğe adım atan Meral Marangoz, 2022 yılında Kadın Girişimci Destek Merkezi (KAGİDEM) bünyesinde çikolatalı hurma üretmeye başladı. Hediye olarak aldığı çikolatalı hurmayı çok beğenen Marangoz, bu ürünün üretimine girmeye karar verdi. Üretim aşamasında hurma çekirdeklerinin atık olacağını fark eden Marangoz, bu çekirdekleri değerlendirmek için kafeinsiz kahve yapmayı düşündü.
HURMA ÇEKİRDEKLERİNDEN KAFEİNSİZ KAHVE ÜRETİYOR
Çikolatalı hurma üretiminden elde ettiği hurma çekirdeklerini biriktiren Meral Marangoz, bu çekirdekleri çevre dostu bir şekilde değerlendirerek kafeinsiz kahve üretmeye başladı. Kahve üretim sürecinde, hurma çekirdeklerini yıkayıp kurutarak, kavurup öğüten Marangoz, her aşamasını titizlikle gerçekleştiriyor.
Marangoz, bu yenilikçi fikirle dikkat çekerken, atıkların geri dönüşümünün önemine de vurgu yapıyor. “Üç yıl önce iş hayatına atıldım. İlk başta çikolatalı hurma üretimi yapıyordum. Ama çekirdekler birikince, bunları değerlendirmek için kahve yapmayı düşündüm” diyen Marangoz, doğaya dost bir üretim süreci yaratmış oldu.
HEM EKONOMİYE HEM DOĞAYA KATKI SAĞLIYOR
Meral Marangoz, atıkların doğaya ve ekonomiye katkı sağlamak için değerlendirilmesi gerektiğini vurguluyor. “Atık çekirdek doğaya dost bir ürün. Ülkeye ve dünyaya katma değer yaratıyor. Bence bütün atıklar değerlendirilmeli” diyen Marangoz, her türlü atık malzemenin bir şekilde geri dönüşüm yoluyla faydaya dönüşmesi gerektiğini savunuyor.
Ayrıca, Marangoz, kendisinin küçük bir çevre dostu yaşam pratiğiyle bile fark yaratmaya çalıştığını belirtiyor: “Bir peçeteyi bile yarıya bölüp kullanan bir insanken, bu kadar çekirdeğin çöpe gitmesine gönlüm razı olmadı. Bir şeyler üreterek dünyaya değer kazandırmak çok mutluluk verici.”
ZORLUKLARA RAĞMEN BAŞARIYOR
Meral Marangoz, iş hayatına başlarken zorluklarla karşılaştığını ancak pes etmeden üretime devam ettiğini belirtiyor. Kadın girişimci olarak böyle bir işe imza atmanın kendisini gururlandırdığını ve cesaret verdiğini ifade ediyor.
“Çalışmak bana çok güzel şeyler hissettiriyor. 45 yaşından sonra işe başlamıştım ve bu zamana kadar hayatımı boş yaşamışım gibi hissediyordum. Şu an çok güzel duygular içerisindeyim” diyen Marangoz, girişimcilik serüveninde korkularını aşarak başarıya ulaşmanın keyfini çıkarıyor.
Meral Marangoz, aynı zamanda Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) kapsamında destek aldı. Bu proje ile kendisine verilen öğütme ve paketleme makinesi sayesinde üretim kapasitesini artırarak işine daha profesyonel bir boyut kazandırdı. KAGİDEM’deki atölyesinde çalışmalarına devam eden Marangoz, kafeinsiz kahve üretiminde çevreye duyarlı bir yaklaşım sergileyerek önemli bir örnek oluşturuyor.