Bu köyü Michelangelo değil Atatürk tasarladı! Turistler hayran kalıyor! İşte İdeal Cumhuriyet Köyü…

Bu köyü Michelangelo değil Atatürk tasarladı! Turistler hayran kalıyor! İşte İdeal Cumhuriyet Köyü…

Bu köyün tasarımı bir mimara değil Atatürk’e ait! Mustafa Kemal Atatürk’ün tasarladığı ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ Projesi, Danimarka’da hayata geçirilerek dünyaya örnek oldu. Turistler akın akın o köyü ziyarete gidiyor. Gören inanamıyor..

Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında tasarladığı ve Türkiye’yi temelden kalkındırmayı amaçlayan ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ projesi, Danimarka’da uygulanarak dünyaya örnek olmuş durumda. Danimarka’da bulunan Brondby şehrinde hayata geçirilen proje, benzersiz mimarisi ve tasarımıyla dikkat çekiyor.

img-3684.jpeg

PROJENİN MİMARI ATATÜRK

Brondby Haveby veya Brondby Garden City olarak bilinen bu ‘bahçeli ev şehri’, şehrin gürültüsünden uzak ancak tarım yapılabilen bir alana sahip olmasıyla öne çıkıyor. Ayrıca, bu evlerin geri dönüşüme uygun olduğu da biliniyor. Projenin mimarları, bu düzenlemenin amacının, bu alanlarda yaşayanlar arasındaki sosyal etkileşimi artırmak olduğunu belirtiyor.

img-3685.png

İDEAL CUMHURİYET KÖYÜ

Danimarka’da 1964 yılında ortaya çıkan bu tarım şehri fikri, aslında Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında tasarladığı ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ projesinden esinlenilerek hayata geçirildi.

img-3686.png

Atatürk’ün üzerinde çalışarak uygulanmasını istediği bu proje, Danimarka’nın Brondby şehrinde uygulanarak tüm dünyaya örnek olmuş durumda.

img-3687.png

Cumhuriyetin ilk tarih profesörlerinden Afet İnan’ın “Devletçilik İlkesi” ve “Cumhuriyetin Ellinci Yılı İçin Köylerimiz” adlı kitaplarında yer alan bu projeye olumlu bir yanıt gelmemiş olsa da, Danimarka’da hayata geçirilerek başarılı bir şekilde uygulanmıştır. Bu proje, sosyal medyanın da dikkatini çekerek dünyada ilgi odağı haline gelmiştir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN