Burası Fransa’nın değil Türkiye’nin Paris’i! Bir Eyfel Kulesi eksik! Turistler akın akın gidiyor

Burası Fransa’nın değil Türkiye’nin Paris’i!  Bir Eyfel Kulesi eksik! Turistler akın akın gidiyor

Aydın’da bulunan o kasaba Paris’i aratmıyor! Turistlerin yeni gözdesi. Mimari yapısıyla herkesi hayran bırakan bu kasabada bir tek Eyfel Kulesi eksik. Görenler hayran kalıyor ve tatil için oldukça ucuz.

Aydın iline bağlı Sultanhisar ilçesinin Atça kasabası, benzersiz mimarisi ve Fransa’nın başkenti Paris’ten esinlenilen tasarımıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Atça, “Türkiye’nin Paris’i” olarak adlandırılan ve Türkiye’nin ilk modern imar planına sahip yerleşim yerlerinden biri olma özelliğini taşıyor..

2-001.jpg

TÜRKİYE’NİN PARİS’İ

1924 yılında, Paris’te şehir planlaması üzerine eğitim almış mühendis Abdi Hıfzı Bey tarafından hazırlanan bu özel imar planı, Atça’nın merkezinde yer alan parktan başlayarak ışınsal bir şekilde yayılan sekiz ana aks üzerine kurulu. Bu planlama, kasabanın estetik bir peyzaj sunmasını ve benzersiz bir mimari kimlik kazanmasını sağlıyor.

1-008.jpg

MODERN ŞEHİRCİLİĞİN İLK MİMARİSİ

Yunan işgali ve büyük yangınlar sonrasında yıkıma uğrayan Atça, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuyla birlikte yeniden inşa edilmiş ve bu süreçte Türkiye’nin ilk modern şehircilik anlayışıyla tanışmıştır. Kasaba, bugün de korunmaya devam eden bu özgün plan sayesinde, Türkiye’nin şekilci kent biçiminin ilk örneği olarak kabul edilmekte.

img-3612.jpeg

PEKÇOK TATİL BELDESİNE YAKIN

Atça’nın çevresinde yer alan Kuşadası, Didim, Milet Antik Kenti, Bafa Gölü ve Priene Antik Kenti gibi turistik noktalar, kasabanın çekiciliğini artırıyor. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Atça, planlı kentsel dönüşümün başlangıcını simgeleyerek Türkiye’nin kültürel mirasına katkıda bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN