Bu meyve, üreticinin yüzünü güldürdü: Kilosu 150 dolar, altından daha değerli! İlk hasat Rusya ve BAE'ye gönderiliyor

Kilosu 150 dolardan ihracata gönderilen meyvenin hasadı, üreticinin cebini doldurdu. İlk ürünlerinden gelecek ürünler de iç pazarda tüketicilerle buluşacak. İşte detaylar...

Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip Mersin'de örtü altında da birçok ürün yetiştiriliyor. Mut ilçesinde de açık ve örtü altında 15 bin 200 dekar alanda bu sene 24 bin 180 ton rekolte bekleniyor.

Özellikle örtü altında üretilen eriklerin turfanda olması fiyatıyla üreticisini de sevindiriyor. Bu sene ilk hasadın yapıldığı ilçede Rusya ve Dubai'ye gönderilecek eriklerin kilogramda 150 dolardan alıcı bulduğu belirtildi. Bir hafta içerisinde birçok serada hasatların yoğunlaşmasının beklendiği ifade edildi.

yesil-can-erik-kilosu-ne-kadar-1.jpg

YEŞİL ERİK HASADI BAŞLADI

Örtü altındaki hasada katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Türkiye'de eriğin yaklaşık olarak yüzde 21'ini üreterek birinci sırada olduğumuzu görüyoruz. Mut da Mersin içerisinde erik üretiminde ciddi bir kapasiteye sahip olan ilçemiz. Bu bölgede özellikle erkenci eriğin yetiştirilmesinde ciddi bir çalışma var. Şu anda da bulunduğumuz serada yılın ilk hasadını yapmış oluyoruz. Çiftçilerimiz buradan yapmış olduğu erikleri de direkt dış ülkelere ihracat yapıyorlar."

yesil-can-erik-kilosu-ne-kadar-3.jpg

YERLİ ERİK, RUSYA VE DUBAİ'YE İHRAÇ EDİLİYOR

Üretici Tayfun Gezer ise şunları söyledi:

"Bu yıl Türkiye'de ilk yeşil eriği biz çıkardık. Eriğimiz Rusya'ya ve Dubai'ye ihraç edilmekte. Küçük küçük başlayıp ondan sonra bölgedeki tüm çiftçilere yararlı olmak adına yüksek fiyatla ilk çıkan erikleri pazarlıyoruz. Devamı için de üretimi artırmak için de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Elimizden gelen çabayı üretim için yapmaya devam edeceğiz."

Hasat yaptıkları seradan 1 tonun üzerinde ürün beklediklerine dikkat çeken Tayfun Gezer, fiyatın yüksek başladığını, ardından ürün çoğaldıkça düştüğünü kaydetti.

yesil-can-erik-kilosu-ne-kadar-4.jpg

ERİK FAYDALARI NELER?

Erik; A, C, E ve K vitaminleri, potasyum, magnezyum ve lif gibi birçok önemli besin içerir. Bu besinler sayesinde erik, sağlığa birçok fayda sağlar.

Eriğin bazı faydaları şöyle:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir: Erik, yüksek C vitamini içeriği sayesinde bağışıklık sisteminin işlevini destekler ve hastalıklara karşı direnci artırır.
  • Sindirimi kolaylaştırır: Erik, lif bakımından zengin bir meyvedir. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığı önler.
  • Kalp sağlığını korur: Erik, potasyum içeriği sayesinde kan basıncını dengeler ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Kansızlığı önler: Erik, demir içeriği sayesinde kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
  • Cilt sağlığını korur: Erik, antioksidan içeriği sayesinde cilt hücrelerini serbest radikallerin zararlarından korur ve cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • Enerji verir: Erik, doğal şeker içeriği sayesinde enerji verir ve yorgunluğu giderir.
  • Kilo vermeye yardımcı olur: Erik, düşük kalorili bir meyvedir ve lif içeriği sayesinde tokluk hissi verir. Bu nedenle kilo vermeye yardımcı olabilir.

yesil-can-erik-kilosu-ne-kadar-2.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN