Aylar süren mücadele sonuç verdi: Madenciler haklarını aldı

Aylar süren mücadele sonuç verdi: Madenciler haklarını aldı

Doruk Madencilik işçilerinin ödenmeyen hakları için sürdürdüğü mücadele sonuç verdi. Daha önce Ankara’ya yürüyen ve açlık grevi yapan madenciler, taahhüt edilen ödemelerin yapılmaması üzerine yeniden harekete geçti. İşçilerin holding önündeki eylemi sırasında alacakların yatırılmaya başlanmasının ardından Bağımsız Maden-İş Sendikası, direnişin kazanımla sonuçlandığını duyurdu.

Yıldızlar SSS Holding bünyesindeki Doruk Madencilik işçilerinin ödenmeyen tazminat, yıllık izin ve toplu iş sözleşmesi farkları için başlattığı mücadelede yeni gelişme yaşandı. Bağımsız Maden-İş Sendikası, işçilerin haklarının hesaplara yatırıldığını açıklayarak eylemin sona erdiğini bildirdi.

MADENCİLER HAKLARI İÇİN YENİDEN EYLEME GEÇTİ

Yıldızlar SSS Holding bünyesindeki Doruk Madencilik işçileri, daha önce kendilerine taahhüt edilen ödemelerin yapılmaması üzerine yeniden eylem kararı aldı.

İşçiler, geçmiş dönemde Eskişehir’den Ankara’ya yürüyerek gelmiş, başkentte günlerce açlık grevi yapmıştı. Bu sürecin ardından 28 Nisan’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın garantörlüğünde bir ödeme planı oluşturulmuştu.

Ancak madenciler, aradan geçen süreye rağmen şirketin alacaklarını ödemediğini belirterek yeniden seslerini duyurmak istedi.

OTOBÜSLERİ BEYPAZARI’NDA DURDURULDU

Ankara’da eylem yapmak üzere yola çıkan işçilerin otobüsleri, Beypazarı’nda polis tarafından durduruldu. Bunun üzerine bazı madenciler, Bağımsız Maden-İş Sendikası temsilcileri ve siyasiler, Yıldızlar SSS Holding önünde açıklama yaptı.

Holding önündeki eylem sürerken şirketin madencilerin alacaklarını yatırmaya başladığı bildirildi.

SENDİKA: DİRENİŞİMİZ ZAFERLE SONUÇLANDI

Bağımsız Maden-İş Sendikası, gece saatlerinde “Kazandık” başlığıyla yaptığı açıklamada, Doruk Madencilik işçilerinin tazminat, yıllık izin, toplu iş sözleşmesi farkları ve zorunlu ücretsiz izinde geçen sürelere ilişkin ücretlerinin hesaplara yatırıldığını duyurdu.

Sendika, hesaplamalarda eksiklik ya da hata olması ihtimaline karşı sendika, bakanlık ve şirket arasında süreci takip edecek bir mekanizma oluşturulduğunu belirtti.

“HİÇBİR SÖZE KANMADIK”

Bağımsız Maden-İş Sendikası’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Doruk Madencilik direnişimiz zaferle sonuçlanmıştır. Madencilerin tazminatları, yıllık izinleri, TİS farkları, yasadışı zorunlu ücretsiz izinde geçen sürelerin ücretleri işçilerin hesaplarına yatırılmıştır. Hesaplamalarda eksiklik veya yanlışlık tespit edilme ihtimaline karşı sendikamız, bakanlık ve şirket arasında takip eden süreçte işleyecek bir mekanizma tanımlanmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sürdürdüğü sendikal haklara ve zorunlu ücretsiz izin uygulamasına ilişkin teftişin sonucunda ortaya çıkabilecek fazladan hakların da şirket tarafından itiraz edilmeksizin ödeneceği konusunda kesin mutabakata varılmıştır.

Hiçbir söze kanmadık, yalnızca irademize ve dayanışmaya inandık. Bizimle yürüyen halkımıza, madenci dostlarına teşekkür ederiz. Birlikte direndik, birlikte kazandık! Ankara'daki heyetimizle Edirne'de sendikamız öncülüğünde 15 gündür direnen Özşen Madencilik işçilerinin yanına geçiyoruz. Köleliğe karşı her daim, her yerde mücadele edeceğiz!”

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN