Çalışma saatleri 7 günden 4 güne düştü! O tarihte resmen başlıyor... Pilot uygulamaya 45 Alman şirket katılıyor

Çalışma saatleri 7 günden 4 güne düştü! O tarihte resmen başlıyor... Pilot uygulamaya 45 Alman şirket katılıyor

Almanya, 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren haftada dört günlük çalışma modelini test etmeye başlayacak. Bu pilot uygulamaya 45 Alman şirketi katılacak.

Almanya’nın ekonomisi, yüksek enerji maliyetleri, faiz oranları ve işgücü eksikliği gibi faktörler nedeniyle durgunlaşmış durumda. Ülke, özellikle hızla büyüyen sektörlerde nitelikli işçi sıkıntısıyla karşı karşıya. Veriler, Almanya’nın yaşlanan nüfusu nedeniyle 2035 yılına kadar 7 milyon nitelikli işçi eksikliği yaşayacağını öngörüyor.

Bu sorun, farklı sektörlerdeki çalışanların daha iyi ücretler ve esnek çalışma saatleri taleplerini arttırdı. Almanya, işgücü açığını kapatmak için bir yandan da dört günlük çalışma haftasını test etmeyi planlıyor.

img-2088.jpeg

1 Şubat 2024 tarihinden itibaren ülke genelinde 45 şirketin katılacağı bu denemede, üç günlük hafta sonunun çalışanları daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretken hale getirip getirmediği analiz edilecek.

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan 4 Day Week Global tarafından yürütülen araştırmaya göre, çalışanlar aynı ücret karşılığında haftada daha az saat çalışacaklar.

Daha önce farklı ülkelerde denenmiş olan pilot uygulamalarda, artan üretkenliğin yanı sıra çalışanların daha az izin kullanmaları ve bu durumun kurum içi stres ve tükenmişlik düzeylerinin azalmasına yol açabileceği düşünülüyor.

Devlet kurumu Eurostat’a göre, daha kısa çalışma haftası, Almanya’daki iş gücü piyasasında kullanılmayan potansiyeli çekebilir. Almanya, AB’de en yüksek yarı zamanlı çalışan oranlarından birine sahip olan kadınlar arasında da daha fazla tercih edilebilir.

Örneğin, BAE’deki Şarika kentinde 1 Ocak 2022’de devlet kurumu çalışanlarına üç günlük hafta sonu tatili sistemi uygulandı. Dört günlük çalışma haftası modelinin uygulanmasından bir yıldan fazla bir süre sonra, hükümet tarafından yapılan bir araştırma, iş performansında, mutluluk seviyesinde ve zihinsel sağlıkta %90’lık bir artış olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, katılımcıların %84’ü, bu yeni reformların iş-yaşam dengesini sağlamada yardımcı olduğunu belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN