Teklif verildi: Çalışma saatlerinin azaltılması yeniden gündemde! Bakın mesai saatinin kaç saat olması isteniyor...

Teklif verildi: Çalışma saatlerinin azaltılması yeniden gündemde! Bakın mesai saatinin kaç saat olması isteniyor...

Avrupa'nın bazı ülkelerinde haftalık çalışma saatleri ve günleri azaltıldı. İşverenler, çalışanlarının artık daha mutlu ve iş veriminin arttığını rapor etti. Türkiye'de de zaman zaman gündeme gelen çalışma saatlerinin düşürülmesine yönelik yeni bir teklif ortaya atıldı. İşte detaylar...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracaklarını, sosyal güvenlik mevzuatını da yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hale getireceklerini daha önce dile getirmişti.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, haftalık çalışma saatini 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi teklifinin muhalefet tarafından TBMM'ye getirildiğini söyledi.

"TBMM'ye yeni verilen kanun teklifiyle, haftalık çalışma süresi gelir kaybı olmaksızın 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi öngörülmektedir" diyen İsa Karakaş, "Yasalaşır mı? TBMM komisyonlarına kadar geldi. Ancak muhalefet tarafından verildiğinden maalesef zor..." ifadelerini kullandı.

"ÇALIŞMA SAATLERİNİ YENİDEN DÜZENLEMEK ZORUNDAYIZ"

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2023 Mayıs ayında yaptığı bir açıklamasında, haftalık 45 saat olan çalışma süresinin kısaltılması gerektiğini belirterek, "Çalışma saatlerini yeniden düzenlemek zorundayız" demişti.

Eski Bakan Bilgin açıklamasında şunları söylemişti:

"Bu 8 saat talebinin olduğu dönem hepimizin bildiği gibi sanayi çağının başladığı dönemdi. Herhalde araya giren bu teknolojik değişimle, bu teknolojik devrimle işçilerin, emekçilerin, hizmet sektöründe çalışan emekçilerin ürettikleri değer, ürettikleri ürün, ürettikleri hizmet katlanarak artmıştır.

Bunun için artık günümüzde tartışılması gereken, bu 1 Mayıslarda tartışılması gereken ilk şey çalışma sürelerinin halen sanayi çağının başlangıcında talep edilen 8 saat civarında kalması olabilir mi? Elbette açıkça olamaz.

Dolayısıyla biz Türkler de çalışma hayatımızı modernize ederek çalışma sürelerinin yeniden daha insani şartlarda, emeğin verimliliğini birim verimliliğindeki artışı dikkate alarak yeniden düzenlemek durumundayız."

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN