Cemevi saldırılarına ortak tepki: Bu millet bu oyuna gelmez

Cemevi saldırılarına ortak tepki: Bu millet bu oyuna gelmez

Muharrem Ayı’nda ikinci tahrik girişimi... Ankara’daki provokasyondan sonra bu kez Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş evinin önünde saldırıya uğradı. İktidar-muhalefet tüm kesimlerden “Bu oyun tutmaz” tepkileri geldi. Ortak duruş, provokasyonların artık bir karşılığı olmadığını gösterdi.

Emniyet özel ekip kurdu failler aranıyor

Bir hafta önce üç cemevine düzenlenen eş zamanlı saldırıların ardından bu kez Alevi Vakıfları Federasyonu İkinci Başkanı ve Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş darp edildi. İçişleri, saldırının faillerinin yakalanmasına yönelik soruşturma başlatıldığını açıkladı. Adres sorma bahanesiyle aracındaki Sarıtaş’a yaklaşan kasklı iki kişinin yakalanması için emniyetin özel ekip kurduğu ve olayı çok yönlü araştırdığı bildirildi.

"Bu kirli tezgahı kuranlara izin vermeyiz"

Cemevi personeli Yunus Altun “Planlı olduğu belli. Adres soruyorlar ve camı yarım açmasının ardından saldırıyorlar. Başkan aracı sürüyor ve çöpe çarparak duruyor, o sırada saldırı sürüyor” dedi. Olayın ardından çok sayıda dayanışma mesajı paylaşıldı. İktidar ve muhalefetten “Karanlık elleri çok iyi tanıyoruz. Milletimiz kirli tezgâh kuranlara izin vermeyecek. Kardeşliğimize kast edenlere karşı beraberliğimizi sürdüreceğiz” mesajları geldi.

"Karanlık eller beraberliğimizi bozamayacak"

DAVUTOĞLU: Karanlık eller, yine kirli oyun peşinde. Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş’a evinin önünde yapılan saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Birliğimizi, beraberliğimizi bozamayacaksınız.

"Saldırılar amacına ulaşamayacak"

BABACAN: Alevi toplumuna dönük saldırıların arttığını görüyorum. Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş’a geçmiş olsun diliyorum. Bu saldırılar amacına ulaşamayacak. Eşit olacağız ve bu topraklarda özgürce bir arada yaşayacağız.

0708krt01a-tum.jpgKaranlık eller oyun peşinde

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu Alevi Vakıfları Federasyonu ikinci Başkanı Selami Sarıtaş’a düzenlenen saldırıyı kınayarak “Karanlık eller, yine kirli oyun peşinde. Birliğimizi, beraberliğimizi bozamayacaksınız” dedi. Ortak açıklama yapan 7 Alevi kurumu ise “Bulanık ve karanlık çağrıştırıcı dönemin farkındayız” ifadelerini kullandı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da “Bu saldırılar amacına ulaşamayacak” dedi.

Son günlerde Alevi dernekleri, cemevleri ve Alevi kanaat önderlerine yönelik provokatif saldırılara toplumun her kesiminden tepki var. Önce Ankara’da Şah-ı Merdan Cemevi, Batıkent Serçeşme Cemevi, Tuzluçayır Ana Fatma Cemevi, Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı ve Gökçebel Köy Derneği’ne, 30 Temmuz günü saldırılar düzenlendi.

Saldırı sonrası saldırıya ilişkin soruşturmasında gözaltına alınan 3 şüpheli, tutuklanma talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderildi. Şüphelilerden Ahmet Ozan K. tutuklanırken, 2 şüpheli adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

Alevilere yönelik bu provokatif saldırılar sıcaklığını korurken, 5 Ağustos akşam saatlerinde Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) ikinci Başkanı ve Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş, evinin önünde kimliği belirsiz kişilerin saldırısına uğradı. Sarıtaş’ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken AVF Başkanı Haydar Baki Doğan, “Federasyonumuz 2. Başkanı, Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş evinin önünde kimliği belirsiz kişilerce saldırıya uğradı. Genel sağlık durumu iyi olan Selami Başkanımıza geçmiş olsun diyor, faillerin bir an evvel bulunmasını temenni ediyoruz” açıklamasında bulundu.

"Birliğimizi bozamayacaksınız"

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu sosyal medya hesabı aracılığıyla, saldırıyı kınarken Sarıtaş’a geçmiş olsun dileklerini iletti. Davutoğlu, paylaşımında “Karanlık eller, yine kirli oyun peşinde. Alevi Vakıfları Federasyonu 2. Başkanı ve Kartal Cemevi Başkanı Sn. Selami Sarıtaş’a evinin önünde yapılan saldırıyı kınıyor, kendisine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Birliğimizi, beraberliğimizi bozamayacaksınız!” ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Alevi toplumuna dönük saldırıların arttığını görüyorum. Dün hedef olan Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş’a geçmiş olsun diliyorum. Bu saldırılar amacına ulaşamayacak. Eşit olacağız ve bu topraklarda özgürce bir arada yaşayacağız.” ifadelerini kullandı.

"Korkutmaya yönelik saldırıları kınıyoruz"

Alevi Vakıfları Federasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Sarıtaş’a yönelik saldırıların ardından ortak açıklama yaptı. “Ülkemizin son zamanlarda içine çekilmeye çalışıldığı bu bulanık ve karanlık çağrıştırıcı dönemin farkındayız” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kurum başkanımıza yapılan bu saldırının faillerinin bir an evvel yakalanıp, yargıya teslim edilmesini bekliyoruz. Alevi kurumlarını sindirmeye, korkutmaya yönelik bu tür saldırıları kınıyoruz. Kamuoyuna çağrımızdır; Türkiye’de farklı düşünenlere karşı geliştirilen linç girişimleri ve saldırıların takipçisi olup, bu saldırıların ve nefret suçların son bulması için çözüm üretelim! Bundan sonra herhangi bir cemevine veya yöneticilerimize karşı saldırılar son bulsun. Muharrem oruçlarının tutulduğu bugünlerde ülkemizin içine çekilmeye çalışıldığı bu kaosa karşı birlik beraberlik içinde her canımızla lokmalarımızı pay etmeye devam edeceğiz. Pirimiz Pir Sultan’ın güzel deyimi ile gelin canlar bir olalım, iri olalım, diri olalım”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da sosyal medya hesabından duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Polat, “Kartal Cemevi Vakfı Başkanı sevgili Selami Sarıtaş’a yapılmış alçakça bir saldırı olduğunu ailesi ile görüşerek teyit ettim. Son derece nazik kişiliğe sahip sevgili Selami Sarıtaş’a yapılmış bu saldırıyı kınıyorum. Kendisi ile dayanışma için yanına geçiyorum” dedi.

"Saldırıyı yapanlar cezasız kalmayacaktır"

AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Doğan da sosyal medya hesabından saldırıya tepki gösterdi. Doğan, “Kartal Cemevi Vakfı Başkanı Sn. Selami Sarıtaş’a yönelik gerçekleştirilen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Saldırıyı yapanlar cezasız kalmayacaktır. Muharrem ayını idrak ettiğimiz bu günlerde kardeşliğimize kast edenlere karşı birlik ve beraberliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise “Kartal Cemevi Başkanı Selami Sarıtaş evinin önünde silahlı saldırıya uğradı. Kirli ve karanlık elleri çok iyi tanıyoruz. Ancak başaramayacaklar” paylaşımında bulundu.

‘Saldırının planlı olduğu çok belli’

Kartal Cemevi personeli Yunus Altun, Sarıtaş’a yönelik saldırının planlı olduğunu iddia etti. Sarıtaş’ın aracıyla evine giderken, bir motor üzerindeki iki kişinin adres sorma bahanesiyle araca yanaştıklarını ve sonrasında saldırının başladığını belirten Yunus Altun “Saldırının planlı programlı olduğu çok belli. Aracıyla akşam evin önüne yaklaşırken motor üzerindeki kasklı iki kişi inerek başkana adres soruyorlar ve camı yarım açmasının ardından saldırıyorlar. Başkan aracı sürüyor ve çöpe çarparak duruyor, o sırada saldırı sürüyor. Kendini yan koltuğa attığı sırada evden oğlu geliyor ve o sırada saldırganlar bırakıp kaçıyorlar. Sağlık durumu şu an iyi ama yüzünde morarma ve şişlik fazla. Çok fazla darp edilmiş” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN