CHP Marmara'da kaybolan 4 denizciyi gündeme taşıdı: İşçilerin kaderi her yerde aynı

CHP Marmara'da kaybolan 4 denizciyi gündeme taşıdı: İşçilerin kaderi her yerde aynı

15 Şubat'ta Marmara Denizi'nde batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisinin ardından kaybolan 4 denizcinin dramı, denizcilik sektöründeki güvensiz çalışma koşullarını bir kez daha gözler önüne serdi. CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, son dönemlerde artan deniz kazaları ve deniz işçilerinin ölümlerine dikkat çekerek, bu sorunun çözümü için acil adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, 15 Şubat 2024'te Marmara Denizi'nde batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisinin ardından kaybolan 4 deniz işçisinin dramını gündeme taşıdı. İlgezdi, Türkiye'de son dönemlerde artan deniz kazaları ve deniz işçilerinin ölümlerine dikkat çekti. "Deniz işçilerinin yaşadıkları güvensizlik kader olmamalı," diyerek, denizcilik alanındaki çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

yeni-proje-002.jpg
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi

KAZALAR VE CAN KAYIPLARI: SIKÇA YAŞANAN BİR SORUN

Dr. Akkuş İlgezdi, Karadeniz ve Marmara'da meydana gelen iki büyük gemi kazasını hatırlatarak, bu olayların iş cinayeti olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. "19 Kasım'da Kafkametler ve 15 Şubat'ta Batuhan A yük gemilerinin batması, alınmayan önlemler nedeniyle meydana gelmiştir," diyen İlgezdi, denizcilerin güvenilir olmayan çalışma alanlarında hayatlarını kaybetmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

DENETİMSİZLİK VE YAŞLI GEMİ FİLOSU SORUNU

Türkiye'deki gemi ve deniz araçlarının Avrupa standartlarına göre yaşlı olduğunu ve yeterli denetimden geçmediğini dile getiren Dr. İlgezdi, 2023 yılında yaşanan 240 deniz aracı kazasında 19 kişinin hayatını kaybettiğini, 42 kişinin ise kaybolduğunu açıkladı. "Ülkemizdeki gemi ve deniz araçlarının yarısından fazlası 11 yaş üzerindedir ve bu gemiler, denetimlerden sorunsuz geçebiliyor," diyerek, denetimlerin yetersizliğine dikkat çekti.

yeni-proje-1.jpg

BATUHAN A VE KAFKAMETLER GEMİLERİNİN DRAMI

Batuhan A gemisinin 53 yaşında olduğunu ve 6 deniz işçisinden sadece ikisinin naaşına ulaşıldığını belirten İlgezdi, 32 yaşındaki Kafkametler gemisinde ise 12 deniz işçisinden yedisinin naaşının bulunamadığını ifade etti. Kafkametler gemisinin mevzuat kapsamında denetlendiğini ancak herhangi bir eksiklik tespit edilmediğini açıklayan bakanlığın açıklamalarını eleştiren İlgezdi, "Fırtınaya rağmen geminin neden sefere çıkarıldığı, arama kurtarma faaliyetlerinin neden geç başladığı soruları cevapsız kalmaktadır" dedi.

Dr. Gamze Akkuş İlgezdi'nin vurguladığı gibi, deniz işçilerinin güvenliği ve yaşam hakkı, denizcilik sektöründe alınacak önlemlerle korunmalı. Gemi kazalarının önlenmesi ve denizcilik alanındaki çalışma koşullarının iyileştirilmesi için gerekli adımların atılması büyük önem taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN