CHP'li Gürer: Gübre ve ilaç fiyatları düşürülmeli

CHP'li Gürer: Gübre ve ilaç fiyatları düşürülmeli

CHP'li Ömer Fethi Gürer, Rusya ile Ukrayna arasında çıkması muhtemel bir savaşın, Türkiye’ye olacak olumsuz etkilerinin en aza indirilmesinin en kestirme yolunun, gübre ve tarım ilaçlarında indirim sağlanıp, üreticinin desteklenmesi olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Rusya ile Ukrayna’yı savaşın eşiğine getiren gerginliğe değinerek, savaş ihtimalinin olması halinde, önemli ölçüde tarımsal ürün ithal ettiğimiz bu iki ülkeden, ürün temini yapılamayacağını ve bu sorunun ülkemizde bir gıda krizine yol açabileceğini belirtti.

CHP'li Gürer, Rusya ve Ukrayna’dan buğday, arpa, ayçiçeği yağı gibi ürünler ithal edildiğine vurgu yaparak. Buğdayın yüzde 67’sini Rusya’dan yüzde 11’ini de Ukrayna’dan alınmasına dikkat çekti. Gürer, bitkisel yağlarda da yüzde 47 oranında yurtdışını bağımlı olunduğunu hatırlattı.

'GÜBRE FİYATLARI EL YAKIYOR'

Bugünden yapılacak planlama ile bu sürecin ülkemize en az zarar edecek şekilde koordine edilmesi gerektiğini kaydeden CHP Milletvekili Gürer, sözlerine şöyle devam etti:

“Gübredeki fiyat artışı nedeniyle çok sayıda çiftçi hububat ekerken ya hiç gübre atamada ya da çok az attı. Bu aylarda başlayacak olan üst gübre kullanımı da olmaz ise verim çok düşecek. Geçen yıl 1100 lira olan amonyum sülfat bu yıl 5 bin 630 liraya, 1160 lira olan can gübre 5 bin 700 liraya, 1860 lira olan üre güre 10 bin 750 liraya, 2 bin 140 lira olan 20x20 gübre 7 bin 700 liraya çıktı. Bu durumda çiftçi tarlasına ekim yaparken attığı gübreyi atamadı. Üst gübre zamanında da gübre atamaz ise verim büyük oranda azalacak. Rusya Ukrayna arasında çıkacak savaşın ülkemize olacak etkilerini en aza indirmenin en kestirme yolu; çiftçiye gübreyi kullandırıp verimi artırmaktır. Gübre fiyatlarını yeniden makul fiyata çekilmesi ve hatta küçük aile tipi işletmelere ücretsiz gübre temini sağlanmalıdır."

BUĞDAY ÜRETİMİ DÜŞTÜ

Gürer, ülkemizde ortalama 20 milyon ton olan buğday üretimin kuraklık nedeniyle geçen yıl 17,7 milyon tona gerilediğine de dikkat çekerek, üretimin artması için gübre fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini söyledi.

TARIM İLAÇLARI YÜZDE 250 ZAMLANDI

Tarım ilaçlarının da geçen yıla göre yüzde 250 oranında arttığını vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, 40 lira olan ot ilacının 120 liraya, 50 lira olan bir litre süneyle mücadele ilacının ise 130 ila 160 lira arasında değişen fiyatlara kadar yükseldiğine değindi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında devletin süneyle mücadeleye başladığını anımsatan Gürer, Demokrat Parti döneminde ise uçakla havadan ilaçlama yapıldığının altını çizerek, 2015 yılından sonra devletin süneyle mücadeleyi vatandaşı bıraktığını, bu durumun da verim kaybına yol açtığını ifade etti.

'GÜBRE VE İLAÇTA İNDİRİM ŞART'

Gürer, “Gübrede indirim sağlanıp gerekirse ücretsiz gübre dağıtımı sağlanırsa, tarım ilaçlarında indirim yapılırsa, zararlılarla mücadele edilirse hububat ve bakliyatta kayıplarımız en aza iner ve olası Rusya –Ukrayna savaşını en az zararla atlatmış oluruz” diye konuştu.

'MAZOT DESTEĞİ ÇOK DÜŞÜK'

Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilen tarımsal ürünlerin başka ülkelerden ithal edilmeye mecbur kalınması halinde, nakliye giderlerinin de artacağını kaydeden Gürer, mazotta da geçen yıla göre yüzde 120 oranında artış olduğunu, çiftçiye verilen mazot desteğini ise gelen zamların yanında çok cüzi bir rakam olarak kaldığını ifade etti.

ÇİFTÇİNİN YAŞADIĞI SORUNLAR

Açıklamasında çiftçilerin yaşadığı sorunlara da değinen Gürer, “Alanlara gittiğimiz zaman, çiftçi bize ekim yapamadığını, gübre atamadığını, tarım ilaçla konusunda sıkıntı yaşandığını, söyleyip mazota, elektriğe gelen zamlardan yakınıyor. Eğer gıdada sorun yaşanmak istenmiyorsa bu sorunlara acil olarak önlem alınmalı” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN