CHP'den Afganistan tepkisi: Askerlerimiz 1 Eylül'e kadar ayrılmalı

CHP'den Afganistan tepkisi: Askerlerimiz 1 Eylül'e kadar ayrılmalı

Taliban'ın Kabil'deki yönetimi ele geçirmesinin ardından Afganistan'daki son durumları değerlendiren CHP'li Çeviköz, ''Askerlerimizin en kısa zamanda, Taliban'ın verdiği mühlet de göz önüne alınacak olursa, 1 Eylül tarihine kadar mutlaka Afganistan'dan ayrılmaları gerekir." dedi

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, son birkaç gündür tüm dünyanın gündeminin Afganistan olduğunu dile getirerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin bile acil toplandığı bir süreçte iktidarın kabineyi toplamaya gerek görmediğini savundu.

Çeviköz, "Askerlerimizin en kısa zamanda, Taliban'ın verdiği mühlet de göz önüne alınacak olursa, 1 Eylül tarihine kadar mutlaka Afganistan'dan ayrılmaları gerekir." dedi.

Çeviköz, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybedenleri rahmetle andı, yakınlarını kaybedenlere de sabırlar diledi.

'TÜM DÜNYANIN İZLEDİĞİ GÖRÜNTÜLER NE KADAR HAKLI OLDUĞUMUZU GÖSTERDİ'

Bir süredir Türkiye'nin Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlamak üzere görev üstlenmesinden söz edildiğini aktaran Çeviköz, şöyle devam etti:

"Biz böyle bir göreve talip olunmaması gerektiğini, Afganistan'daki askeri görevin sona erdiğini, yeni ve niteliği değişen bir görev üstlenilecekse bunun için hukuki ve siyasi meşruiyetin artık kalmadığını sürekli dile getirdik. Dün tüm dünyanın izlediği görüntüler ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi. Havalimanındaki kargaşada ilk belirlemelere göre 7 Afgan vatandaşı hayatını kaybetti. İyi ki böyle bir görevi üstlenememişiz, zira dünkü görüntüler Mehmetçik ile Afgan vatandaşlarının karşı karşıya geldiği bir durum olacaktı."

CHP olarak 600 askerin ayağına taş değmesine razı gelmeyeceklerini vurgulayan Çeviköz, gelişen koşulların artık böyle bir göreve gerek kalmadığını gösterdiğini dile getirdi.

'ASKERLERİMİZ 1 EYLÜL TARİHİNE KADAR MUTLAKA AFGANİSTAN'DAN AYRILMALI'

Çeviköz, şunları söyledi:

"Onun için askerlerimizin en kısa zamanda, Taliban'ın verdiği mühlet de göz önüne alınacak olursa, 1 Eylül tarihine kadar mutlaka Afganistan'dan ayrılmaları gerekir. İleride koşullar ne olur bilemeyiz. Yeni bir Afgan hükümeti, silahlı kuvvetlerimizin herhangi bir eğitim, destek, yardım faaliyetinde bulunmasını isterse Mehmetçik nasıl olsa Afganistan'da herkes tarafından yeniden sevgiyle karşılanacaktır. Bugünkü kaos ortamında koşulları zorlamanın ve askerimizin güvenliğini tehlikeye atmanın hiçbir savunulacak tarafı yoktur."

"TÜRKİYE, GÖÇMEN AKINLARINI DURDURMAK İÇİN KULLANILACAK BİR HAVUZ DEĞİLDİR"

Çeviköz, Afganistan konusunda Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir diğer konunun da Afgan kökenli düzensiz göçmenlerin durumu olduğunu dile getirdi.

İktidar tarafından sınır güvenliği konusunda bir sıkıntı olmadığına ilişkin açıklamalar yapılsa da Türkiye'nin sınır güvenliğinin haziranda Brüksel'de verildiği anlaşılan sözlerle ihlal edildiğini ileri süren Çeviköz, sınırlardan kontrolsüz şekilde giren mültecilerin arasında Taliban üyelerinin uyuşturucu ticaretinden sorumlu unsurlarının da olduğunun, son zamanlarda sosyal medyada dikkati çeken konular arasında yer aldığını kaydetti.

Düzensiz göçmen meselesinin toplum içinde yabancı düşmanlığını körüklediğine işaret eden Çeviköz, şu açıklamalarda bulundu:

'BM, AB VE İRAN İLE ORTAK BİR GÖÇ STRATEJİSİ GELİŞTİRMENİN ZAMANI GELDİ'

"Türkiye, göçmen akınlarını durdurmak için kullanılacak bir havuz değildir. Uluslararası göç, tüm ulusların ortak sorumluluk ve külfet paylaşımı ile göğüslemesi gereken bir süreçtir. İktidarın doğuda İran sınırımızda bazı önlemler aldığını görüyoruz. Demek ki 10 yıl önce baş gösteren ve Suriye'den kaynaklanan düzensiz göçten bazı dersler çıkarılmış. Demek ki açık kapı politikasının kapısızlık politikası olarak anlaşılmaması gerektiği anlaşılmış. Peki sadece sınırda güvenlik önlemi almak yeter mi? Bizim Afganistan ile ortak sınırımız yok, dolayısıyla Afganistan ile aramızda İran bir transit ülke konumunda. Uluslararası topluma, ülkemizin bu yükü daha fazla kaldıramayacağının anlatılması gerekiyor. Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve İran ile ortak bir göç stratejisi geliştirmenin zamanının geldiğinin altını bir defa daha çiziyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN