Çikolata artık lüks ürün olacak! Stoklar tükenmeye başladı, bu bayram son kez alıyor olabiliriz!

Çikolata artık lüks ürün olacak! Stoklar tükenmeye başladı, bu bayram son kez alıyor olabiliriz!

Çikolata sevenlerine üzecek haber uzman isimden geldi. Çikolata artık lüks ürün olacak! Her geçen gün daha da artan fiyatlarla ilgili iç açıcı olmayan bir gelecek var. Stoklar tükenmeye başladı, bu bayram son kez alıyor olabiliriz...

Kakao yağı ve çekirdeği fiyatlarında yaşanan anormal artış, İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı tarafından gündeme getirerek “Çikolata artık lüks ürün olacak” dedi.

Bayram şekerleri buzdolabında saklanır mı?

GEÇEN YILA KIYASLA YÜZDE 80 ARTTI

Taycı, bu yükselişin geçen yıla kıyasla bayram döneminde yüzde 80 arttığını belirtti ve gelecek dönemlerde fiyatların daha da yükseleceğini söyleyerek “Şekerlemede miktar bazında geçen yıla göre yüzde 5’e yaklaşan bir artış olacağı kanaatindeyiz. Kakaonun dünya borsasındaki stokları hep yüksekti. Bununla birlikte dünya çikolata pazarında 7 milyon tonluk bir üretim var ve bu üretim son 20 yılın ortalamasını aldığımız zaman pandemi dahil olmak üzere sürekli yüzde 4-7 büyüdü. Bir tarafta kakao ve kakao türevlerinin kullanıldığı ürünlerde bir büyüme; diğer tarafta ise kakao çekirdeğinin üretiminde düşüş var. Bu durum ilk defa kendisini 2023 yılının Ekim ayında gösterdi ve bu zamana kadar da sürekli ve astronomik şekilde, tarihi zirveleri gördü. Bundan dolayı çikolata fiyatlarının geleceğine ilişkin çok olumlu şeyler söylemek zor” şeklinde konuştu.

Dünyaca ünlü çikolata şirketine sıçradı! Bakteri şüphesi nedeniyle kapattılar - Dünya Haberleri

'STOKLAR TÜKENMEYE BAŞLADI'

Taycı, gelecek 3-5 yıl içinde rekoltede bir iyileşme olacağını ancak bu süreçte çikolatanın pahalı bir ürün olmaya devam edeceğini belirtti. Ham maddeye erişimde yaşanan zorlukların, tablet veya blok çikolata üretiminde sıkıntılar yaratacağını ve üreticilerin kaplamalı ve dolgulu ürünlere yönelebileceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı: "Rekolte miktarı düşüyor. Son 3 yıldır belirli bir stok vardı. Şimdi stoklar tükenmeye başladı. Gelecek 3-5 yıllık süreçte rekolte sorunu çözülür ama o zamana kadar çikolata pahalı bir ürün olacak”

Taycı’nın paylaştığı verilere göre, 2020-2021 sezonunda dünya genelinde 5 milyon 290 bin ton çekirdek üretimi gerçekleşirken, bu miktarın 2023-2024 sezonunda 4 milyon 450 bin tona düştüğü bilgisini paylaştı. Bu veriler, çekirdek üretimindeki düşüşün son dönemlerde belirgin olduğunu gösteriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN