COP28’de fosil lobisi atağı: Sayıları dört kat arttı

COP28’de fosil lobisi atağı: Sayıları dört kat arttı

Dubai’de gerçekleştirilen COP 28 İklim Değişikliği Konferansı’nda atık gaz salınımının en büyük müsebbibi olan fosil yakıt şirketlerinin yaklaşık 2500 temsilcisi lobi faaliyeti sürdürüyor.

MİKDAT KARAALİOĞLU I KARAR

Dubai’deki Dünya İklim Değişikliği Konferansı’nda bir önceki konferansa kıyasla dört kat daha fazla fosil enerji sektörü temsilcisinin yer aldığı tespit edildi. Greenpeace, Uluslararası Şeffaflık Örgütü, Global Witness ve İklim Eylem Ağı gibi yaklaşık 450 STK’nın desteği ile oluşturulan "Kick Big Polluters Out" isimli aktivist oluşumun analizine göre kömür petrol ve doğal gaz şirketlerine mensup 2 bin 456 temsilci COP 28’de fosil enerji sektörü adına lobi faaliyeti yapıyor.

Bu sayı geçen yıl Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenen toplantıya kıyasla dört kat daha fazla. COP 28’e toplam 97 bin katılımcı iştirak ederken, fosil enerji temsilcilerinin küresel ısınmaya karşı en savunmasız on ülkeden gelen tüm delegasyonlardan daha fazla akreditasyon aldı. Somali, Çad, Nijer, Gine-Bissau, Mikronezya, Tonga, Eritre, Sudan, Liberya ve Solomon Adaları toplamda sadece bin 509 delegeye sahip.

ZİRVEDEN KOVULSUNLAR

BM, Birleşik Arap Emirlikleri'nde iki hafta süren toplantı için toplamda yaklaşık 97 bin kişilik rekor bir katılımcı kaydı yapıldığını ve bu sayının geçen yıl Mısır'da yapılan toplantının neredeyse iki katı olduğunu açıkladı.

Aktivistler adına konuşan Alexia Leclercq "Büyük kirleticilerin (fosil enerji şirketleri) zehirli varlığı yıllarca dikkatimizi dağıttı ve fosil yakıtları toprakta tutmanın yollarını bulmamızı engelledi. Shell, Chevron veya Exxon Mobil'in lobicilerini, sadece konferansı pasif bir şekilde izlemek üzere Dubai'ye göndereceklerine kimsenin inanmaz’’ dedi.

Oil Change İnternational isimili STK Temsilcisi David Tong ise "Kömür, gaz ve petrol lobicileri COP 28’den atılmalıdır" diyerek tepkisini dile getirdi.

Alman İklim Araştırmacısı Ottmar Edenfoher ise fosil lobicilerinin İklim Konferansı’ndaki varlığına şaşırmadığını belirterek ‘‘Kömür, Petrol ve Gaz gibi fosil varlıkların büyük bir bölümünü toprakta bırakmamız ilke olarak kömür, petrol ve gaz servetinin değerini kaybetmesi anlamına gelir. Bunu kabullenmeyip buna karşı mücadele edeceklerini hesaba katmamız gerekir’’ dedi.

Öte yandan birçok devlet temsilcisi ise fosil enerji şirketlerinin konferansa katılımına sıcak bakıyor. Gerekçeleri ise iklim değişikliği için müzakere edilmesi ve ikna edilmesi gereken en büyük grubun söz konusu bu şirketlerin olması.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN