Çorum'da şok eden yeni keşif! Arkeologlar yerin altından kat kat kazarak çıkardı: Şimdiye kadar bilinmeyen bir dilde yazıyor

Çorum'da şok eden yeni keşif! Arkeologlar yerin altından kat kat kazarak çıkardı: Şimdiye kadar bilinmeyen bir dilde yazıyor

Çorum'da Arkeologlar tarafından yapılan kazıda ortaya çıkanlar herkesi şaşkına çevirdi. Şimdiye kadar bildiğiniz tüm dilleri unutun. Anadolu’nun yeni dili bakın ne çıktı? İşte tüm detaylar…

Dünyanın pek çok farklı noktasında farklı toplumlar ve farklı diller ortaya çıkarken hititlerin başkenti Hattuşa da kayıtları alınan yeni “Kalaşmaca” Anadolu'nun yeni dili olarak kayıtlara geçti. UNESCO dünya mirası listesinde yer alan Boğazköy Hattuşa da daha önce bilinmeyen bir dilin gün yüzüne çıktığı aktarıldı. İşte tüm detaylar…

ANADOLU'DA YENİ DİL KEŞFİ

M.Ö.1650-1200'lü yılları arasında Hitit İmparatorluğu'na başkentlik yapan Hattuşa, yapılan arkeolojik kazılar ile her gün yeni bir gizemini ortaya çıkarıyor. Yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tablet Anadolu'da konuşulan yeni bir dil keşfini de sağladı. Hattuşa da yüzyılı aşkım süredir Alman arkeoloji Enstitüsü direktörlüğünde devam eden kazı çalışmaları bugüne kadar 30 bine yakın çivi yazılı tableti gün yüzüne çıkardı.

corum-yeni-dil.jpg

Tabletlerde yer alan metinlerin büyük bir çoğunluğu Hititçe olarak yazılırken Luvice, Palaca ve Hattice pasajlarda ortaya çıktı. Würzburg Üniversitesi'nden yapılan açıklama doğrultusunda Bu yıl gerçekleştirilen kazılarda sürpriz bir gelişme yaşandı. Keşfedilen yeni bir tablette hititçe yazılan ritüel metninin içerisinde şimdiye kadar bilinmeyen bir dil bölümü görüldü. Kazı sonucunu ortaya çıkan veriler üzerinde çalışmalar gerçekleştiren Würzburg Üniversitesi Profesörü Daniel Schwemer, ritüel metninde keşfedilden dilden "Kalaşma ülkesinin dili" olarak bahsedildiğini bildirdi.

“KALAŞMACA”NIN TOPRAKLARI

Hattuşa her gün yeni bir gerçekliği gün yüzüne çıkarırken Anadolu'da keşfedilen yeni dil “Kalaşmaca” olarak kayıtlara geçti. Henüz çözümlenemeyen ancak Marburg Üniversitesi'nden Elisabeth Rieken, Kalaşmaca’nın Hint-Avrupa dil ailesine mensup Anadolu dillerinden biri olduğunu doğruladı.

hattusa-1.jpg

Kalaşma olarak ifade edilen bölgenin bugünkü muhtemel Bolu-Gerede dolaylarında yer aldığı düşünülmektedir. Profesör Daniel Schwemer Hititlerin yabancı dillerdeki ritüelleri kaydetmeye eşsiz bir ilgi duyduğunu söylüyor. Ona göre, Hattuşa'da bilinmeyen bir dil keşfedilmesi tamamen beklenmedik bir gelişme değil.

Türkiye'nin Çorum kentinde Boğazkale ilçesinde bulunan Hattuşa arkeolojik alanı 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine eklendi. Hattuşa da gerçekleştirilen arkeolojik kazılar bugün Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden Prof. Dr. Andreas Schachner tarafından yürütülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN