Eylemler aynı kararlar farklı: Cumartesi Anneleri'ne 'siyasi yasak' istendi

Eylemler aynı kararlar farklı: Cumartesi Anneleri'ne 'siyasi yasak' istendi

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak için uzun yıllardır her cumartesi günü İstanbul-Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapan, eylemleri yasaklanan, gözaltına alınan, haklarında dava açılan Cumartesi Anneleri yeni bir hukuksuzluk kararıyla karşı karşıya kaldı.

Cumartesi Anneleri ile ilgili farklı haftalardaki aynı eylemlerden dolayı iki ayrı karar çıktı. Birinde "Kovuşturmaya yer olmadığı" denilirken, başka birinde haklarında ceza istendi.

Her iki soruşturma da TCK 2911 yani 'Toplantı ve Yürüyüş Kanununa' muhalefetten. Suçlama aynı, kararlar farklı.

Candan Yıldız'ın T24'te yer alan haberine göre, dava açılmayan dosya Cumartesi Anneleri'nin 959. haftasıyla, ceza istenen dosya ise Cumartesi Anneleri'nin 950. Haftasıyla ilgili.

Oysa Anayasa Mahkemesi'nin 16.11.2022 tarihinde Cumartesi Anneleri'nin "Anayasa'nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine" kararı vardı.

950. Hafta ile ilgili iddianameyi hazırlayan savcı Cumartesi Anneleri'nin TCK 53'ten de cezalandırılmalarını istemiş. Yani İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da kesinleşmeyen 'siyasi yasak' aldığı madde...

SAVCI CUMARTESİ ANNELERİ İÇİN DE SİYASİ YASAK İSTEMİŞ!

Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği (Hafıza Merkezi), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Uluslararası Af Örgütü, Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın 950. Haftaya ilişkin gözlem raporuna göre Cumartesi Anneleri'nin o gün (10 Haziran 2023) polis tarafından "Çembere alındığı, grubun gözaltı işlemine direnmediği, herkese düz şekilde kelepçe takıldığı" belirtiliyor.

Başka bir dikkat çeken nokta ise 950. Haftayla ilgili Cumartesi Anneleri'nin cezalandırılmasını isteyen savcı, 941. Hafta için "Kovuşturmaya yer olmadığı"na karar vermiş.

Savcı 941. Hafta eylemi için "İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Sözleşmeleri, Anayasa ve Yargıtay"a atıf yaparak "Toplantı ve gösteri yürüyüş düzenleme haklarının insanların temel haklarından olan düşünme ve düşündüğünü söylemeye bilme hakkının bir neticesi olduğu"nu belirtirken nedense 950. Hafta için böyle bir kanaate varmamış!

20 Cumartesi Anneleri/İnsanı 950. Hafta nedeniyle yargılanacak. İlk duruşma 27 Şubat'ta İstanbul 39. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Yargıdaki durum bu... Çok söze gerek var mı?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN