Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile enerji güvenliğinde işbirliğine hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile enerji güvenliğinde işbirliğine hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrailli mevkidaşı Herzog ile birlikte Ankara'da bir araya geldi. İki lider, görüşmenin ardından ortak açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Herzog'un ziyaretinin Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inandığını belirterek, İsrail ile enerji alanında işbirliği yapılabileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 14 yıl aradan sonra resmi ziyaret gerçekleştiren İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'u Ankara'da resmi törenle karşıladı. İkili görüşmenin ardından ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerjide işbirliği yapılabileceğini belirterek konuşmasında Filistin hassasiyetini vurguladı.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

"BU ZİYARET TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİLERİNDE DÖNÜM NOKTASI OLACAK"

"Bu tarihi ziyaretin Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni dönüm noktası olacağına inanıyorum. Türkiye İsrail ilişkilerinin gelişmesi, güçlenmesi, ülkelerimiz açısından olduğu kadar bölgesel istikrar ve barış için de büyük öneme sahiptir. Başta ekonomik ve ticari ilişkiler olmak üzere muhtelif alanlarda işbirliği potansiyelimizi hayata geçirmemiz özellikle önem taşıyor. Ticaret hacmimiz salgına rağmen yüzde 36'ya yakın artış göstermiştir. 2022'de bu rakamı 10 milyar dolara çıkaracağımıza inanıyorum.

"ENERJİ VE ENERJİ GÜVENLİĞİNDE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ"

"Bölgemizde yaşanan gelişmeler, enerji güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Turizm, bilim, ileri teknoloji, tarım, sağlık ve savunma sanayi gibi alanlarda işbirliğine hazırız. Türkiye İhracatçılar Meclisimizin organizasyonuyla 90 kişilik heyetimiz İsrail'de verimli temaslarda bulundu. İş birliğimizi daha da ilerleteceğiz."

"FİLİSTİN HASSASİYETİMİZİ PAYLAŞTIK"

"Görüşmemizin temel unsurlarından biri tabiatıyla Filistin meselesiydi. Konuya dair yaklaşımımızı ve hassasiyetle paylaştık. Bölgede gerginliğin azaltılmasına, iki devletli çözüm vizyonuna verdiğimiz önemi ifade ettik. Mescid-i Aksa'nın dini kimliğine, kutsiyetine atfettiğimiz önemin altını çizdik.

Filistin halkına yönelik insani projeler yürüten TİKA ve Türk Kızılay gibi kuruluşlarımızın faaliyetlerinin devamı hususunda İsrailli makamların desteğini özellikle vurguladım. Antisemitizmin bir insanlık suçu olduğu yönelik yaklaşımlarımızı bir kez daha tekrarladım."

İKİ BAKAN İSRAİL'İ ZİYARET EDECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Enerji Bakanı Fatih Dönmez, İsrail'i ziyaret edeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da açıklamalarda bulundu.

Herzog'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

"ŞİMDİ İYİ İLİŞKİLER KURMA ZAMANI"

"Ne yazık ki son dönemde ilişkilerimiz zorlu geçti ancak şimdi yeniden iyi ilişkiler kurma zamanı. İsrail ve Türkiye birçok alanda tüm bölgeyi etkileyecek bir iş birliği yapabilir, yapmalıdır. Türkiye'nin Ukrayna - Rusya arasındaki zirveye ev sahipliği yapmasını takdir ediyorum."

"Halklarımız arasındaki ilişki çok eskidir ve bu ilişkinin güçlü, tarihi, dini, kültürel kökleri vardır. İsrail ve Türkiye birçok alanda, bu bölgeyi çarpıcı şekilde etkileyecek şekilde bir işbirliği yapabilir ve yapmalıdır. Geçmişteki anlaşmazlıklar kendi kendine kalkmaz ama iki halk güven ve saygı yolculuğuna çıkmayı seçiyoruz. İleriye bakmayı seçiyoruz. Her konuda anlaşamayacağımız konusunda peşinen anlaşmalıyız. Ancak anlaşmazlıkları geleceğe yönelerek çözmeye çalışacağız. Sizin ve benim milletim Allah'a inanan Hz. İbrahim'in çocuklarıyız."

14 YIL SONRA İLK ZİYARET

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, 2008'den bu yana Türkiye'yi ziyaret eden ilk İsrailli lider olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Şubat'ta Ukrayna'ya hareketinden önce düzenlediği basın toplantısında, Herzog'un mart ayının ortalarında Türkiye'yi ziyaret edeceğini belirtmişti.

HERZOG ANKARA'DAN AYRILDI

Herzog, resmi temasların ardından Ankara'dan ayrıldı. Herzog'u havalimanında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve diğer yetkililer uğurladı.

Uçağa binmeden önce İsrail'den basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Herzog, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerini sıcak şekilde karşıladığını, yarın İstanbul'daki Yahudi cemaatiyle bir araya geleceklerini ve ardından Neve Şalom Sinagogu'nda ibadet edeceklerini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (42)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
42 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN