Davutoğlu'ndan iktidara 'Fırat Nehri' tepkisi: Bu vatan dolarlardan daha değerli

Davutoğlu'ndan iktidara 'Fırat Nehri' tepkisi: Bu vatan dolarlardan daha değerli

Erzincan İliç’te Fırat Nehri'ne siyanür akmasının ardından bir altın madenine 16 milyon TL ceza uygulanmıştı. Olayın ardından Gelecek Partisi lideri Davutoğlu iktidara tepki göstererek, "Fırat’ı, suyumuzu, toprağımızı siyanürle zehirlediler. Ey gafiller, bu vatanın bir karış toprağı sizin kıymet verdiğiniz dolarlardan kat be kat değerli." dedi.

Erzincan İliç’teki altın madeninin siyanür borularından birisin kırılmış ve 20 ton civarında siyanür Fırat Nehri'ne yayılmıştı. Olayın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevre kirliliğine neden olan altın madeni işletmesine 16 milyon TL ceza kesmişti. Fırat Nehri'ne siyanür akmasına Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu tepki geldi. Davutoğlu sosyal medya hesabı Twitter'dan, "Fırat’ı, suyumuzu, toprağımızı siyanürle zehirlediler; iktidar seyrediyor! Suyumuza, toprağımıza, doğamıza sahip çıkamayan iktidar, para cezası kestik demekle yetiniyor. Ey gafiller, bu vatanın bir karış toprağı sizin kıymet verdiğiniz dolarlardan kat be kat değerlidir!" ifadelerini kullandı.

20 TON TEHLİKELİ MADDE FIRAT NEHRİ'NE AKTI

Erzincan'ın İliç ilçesindeki faaliyet yürüten Anagold Madencilik işletmesi hakkında çevreyi kirlettiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. İlçenin Çöpler köyünde faaliyet yürüten altın madeni işletmesinin siyanür borusunda sızıntı olduğu yönündeki iddialar üzerine İliç Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti.

Başsavcılık, iddiaları araştırmak üzere TCK'nin "çevreye zarar verecek şekilde, atık veya artıkların toprağa, suya veya havaya verilmesi" hükmünü içeren 182'nci maddesinde düzenlenen "çevrenin taksirle kirletilmesi" suçundan soruşturma açtı. Jandarma ekipleri soruşturma çerçevesinde işletmenin bulunduğu bölgede herhangi bir çevre kirliliği olup olmadığı konusunda inceleme yaptı. Altın madeninin siyanür borularından birisinin kırıldığı ve 20 ton civarında siyanürün çevreye yayıldığı jandarma tutanağına yansıdı.

fwmo2jtxoaanlkl.jpg

16 MİLYON TL CEZA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan'ın İliç ilçesinde çevre kirliliğine neden olan altın madeni işletmesine, 2872 sayılı 'Çevre Kanunu'na göre, 16 milyon 441 bin TL olan en üst sınırdan ceza uygulandığını duyurdu.

Ayrıca olayla ilgili 5237 sayılı 'Türk Ceza Kanunu' kapsamında gerekli adli soruşturmanın yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Bakanlık yetkilileri, bölgede çevresel izleme çalışmalarının aralıksız sürdürüleceğini, analiz sonuçlarına göre ise lüzum görülen alanlarda çevresel iyileştirme çalışmalarına devam edileceğini açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN