Deprem sigortası artık kalkıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Zorunlu afet sigortası geliyor

Deprem sigortası artık kalkıyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Zorunlu afet sigortası geliyor

Türkiye 2023 yılında birbirinden farklı felaket senaryolarına maruz kaldı. Deprem, sel derken vatandaşlar da can güvenliğini koruma altına almak istiyor. Deprem sigortası hakkında açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Deprem sigortası devri bitiyor, zorunlu afet sigortası dönemi başlıyor. İşte zorunlu afet sigortası hakkında merak edilen tüm detaylar…

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Orta Vadeli Program detayları gün yüzüne çıkıyor. Programın önemli ayaklarından biri afet yönetimi olurken deprem sigortası yerine artık tüm afetleri kapsayacak zorunlu afet sigortasının devreye alınacağı bildirildi. Geçtiğimiz yıl uygulanması beklenen afet sigortası ile birlikte bina tamamlama ve yapı sorumluluk sigortaları da yaygınlaştırılmış olacak. Bu kapsamda Kat malikleri ve kiracılar da eşyalarını sigortalama hakkından yararlanabilecek. Modelleme üzerindeki çalışmalarını tamamlanması ile birlikte sigorta şirketlerinin sisteme Entegre olacağı bildirilirken poliçe satışlarının başlayacağı aktarıldı. Zorunlu afet sigortası hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Erdoğan, tüm detayları paylaştı. İşte zorunlu afet sigortası hakkında merak edilen tüm detaylar…

BİNALAR SİGORTALANACAK

Orta Vadeli Program detayları belirtilirken afet yönetimi bölümünde yer alan politika ve tedbirler kısmında 32 başlık yer almaktadır. Zorunlu deprem sigortasının beyanı ve ödemesini etkin bir şekilde takibi yapılacağı belirtilirken bina tamamlama sigortasının da daha yaygın bir hale getirileceğinin altı çizildi. Riskin en aza indirilmesi amacıyla yeni önlemler alınırken tüketicinin mağdur olmaması için de inşaatın başlamasından bitimine kadar geçen süre içerisinde sigorta şirketleri tarafından denetim yapılacağı vurgulandı.

konut-2.jpg

Belirtilen İnşaat süresi içerisinde şirketin iflas etmesi durumunda konut sahiplerinin teslim alınmaması durumunda devreye sigorta işlemleri girecek. Bu kapsamda konut için o tarihe kadar ödenen tüm bedeller tüketiciye geri iade edilecek. iade yapılmaması durumunda ise inşaatın tamamlanmasını sağlanacak yeni adımlar izlenecek. İnşaat kalitesinin arttırılması amacıyla yapı denetim sürecinde de kişi ve kuruluşların mesleki sorumlulukları sigorta ve yapı müteahhitlerinin yapı sorumluluk sigortası kapsamında yer alacağı bildirildi. Afet yönetimi kapsamında Sermaye Piyasası ürünlerinin yaygınlaştırılacağı aktarılırken afet konut üretiminde hak sahipliği süreçleri de daha iyi bir konuma getirilecek.

2024'TE TAMAMLANACAK

Sosyal konut üretimi kapsamında afet riski yüksek olan bölgelere öncelik verileceği aktarıldı. Deprem felakete açısından büyük risk içeren Marmara Bölgesi başta olmak üzere afet riskinin yüksek olduğu diğer bölgelerde yoğunluğun azaltılması amacıyla bölge dışında yeni endüstriyel gelişim alanlarının sağlanacağı belirtildi. Bu kapsamda lojistik hatlar oluşturularak bölgedeki nüfus yoğunluğunun azaltılması amaçlanıyor.

konut-almak.jpg

Olası bir afet ve acil durumda kullanılması amacıyla toplanma ve barınma alanlarının sayısında artış yapılacağı ifade edilirken kesintisiz güvenli haberleşme sistemi için de yeni altyapı kurulum çalışmalarının acil bir şekilde tamamlanacağı dile getirildi. Tüm Türkiye'de geçerli olacak zorunlu afet sigortasının 2024 Yılının 3 çeyreğinde uygulamaya gireceği bildirildi. Zorunlu deprem sigortasının içerisinde sadece deprem teminatının yer aldığı aktarıldı. Bu kapsamda afet sigortası depremle birlikte sel gibi felaketleri de içerisine almış oluyor. DASK poliçelerinde eşya teminatının olmadığı ifade edilirken yalnızca konut metrekaresine göre fiyat belirlemesi yapılacağı vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN