Depremi 30 saniye önce haber veriyor: Bunu yapmak hayatınızı kurtarabilir! Google Android Deprem Uyarı Sistemi nasıl açılır?

Depremi 30 saniye önce haber veriyor: Bunu yapmak hayatınızı kurtarabilir! Google Android Deprem Uyarı Sistemi nasıl açılır?

Android telefonunuzda sizi depremde önceden uyaracak bir sistem olduğunu biliyor muydunuz? Kahramanmaraş depremi sonrası herkes bu özelliği açmaya başladı. Peki bu özelliği açmak için ne yapmak gerekiyor? Android deprem uyarı sistemi nasıl çalışıyor? Kaç saniye önce depremi haber veriyor? Akıllı telefonda deprem uyarı sistemi nasıl açılır?

Google'ın Android işletim sistemli telefonlar için geliştirdiği ve depremi önceden algılayarak telefonunuza uyarı gönderen sistem özelliğini açmak hayatınız kurtarabilir.

Eğer telefonunuz Android işletim sistemiyle çalışıyorsa siz de bu özelliği açmayı unutmayın. Android telefonlar (Samsung, Xiaomi, Oppo, Redmi, Huawei, General Mobile vb. Apple dışındaki markalar) Google'ın geliştirdiği deprem uyarı sistemiyle bugüne kadar pek çok kişinin depremi erken haber almasını sağladı.

Peki bu özellik nasıl açılıyor? Hangi teknolojiyi kullanıyor? Depremi önceden nasıl haber verebiliyor?

triple-axis-accelerometer.jpg

NASIL ÇALIŞIYOR?

Android Deprem Uyarı Sistemi, Android akıllı telefonun çoğunda bulunan bir teknolojiyi kullanarak çalışıyor. İvmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve depremi önceden haber verebiliyor.


Google tarafından geliştirilen Android Deprem Uyarı Sistemi, 3 milyardan fazla Android akıllı telefonun çoğunda bulunan ivmeölçerleri kullanarak sarsıntıyı algılıyor ve depremi önceden haber verebiliyor.

eyibk.jpg

Google'ın Android akıllı telefonlardaki ivmeölçer sensörlerini deprem tespit etmek için kullandığı sistem, geçtiğimiz yıl ABD'nin Kaliforniya eyaletinde başlatılmış ve ardından birçok farklı ülkede kullanıma sunulmuştu.

Bu özellik ile birlikte Android cihazlar, depremin neden olduğu mikro titreşimleri algılayarak Google'a iletiyor.

Google, telefonlardan gelen verileri analiz ederek sismik aktivitenin arttığı alandaki kullanıcılara erken uyarı mesajı gönderiyor. Kullanıcılar da bu hizmeti reddetmedikleri takdirde otomatik olarak bilgilendiriliyor.

HER SANİYE ÖNEMLİ


Android Deprem Uyarı Sistemi ile doğal afetlerde her saniyenin fark yarattığı bilinciyle kullanıcılara yardımcı olmayı hedefleyen Google, deprem olmadan 30-40 ya da sadece 1-2 saniye önce kullanıcılara bildirim gönderebiliyor. Ancak deprem söz konusu olduğunda her saniye önem arz ediyor.

android-earthquake-alerts.jpg

ANDROİD DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL AÇILIR?


Bu sistem ile ivmeölçeri (diğer adıyla akselerometre) olan Android telefonlar prize takılıyken ve tamamen hareketsizken bir sismometre gibi çalışarak depremi algılayabiliyor ve kullanıcılara uyarı gönderebiliyor.

1. Ayarlar uygulamasını açın. Şifreler ve Güvenlik seçeneğine girin.

deprem2.jpg

2. Konum bölümüne dokunun ve ardından Konum hizmetleri'ne girin.

deprem1.jpg

3. Deprem uyarıları seçeneğine dokunun.

deprem3.jpg

4. Deprem uyarıları seçeneğini aktif hale getirin.

deprem-alarmi-001.jpg

Yukarıdaki ayarların telefon modeline göre değişiklik gösterebileceğini unutmayın. Ayrıca bu özellikten faydalanabilmek için mutlaka konum ayarınızın açık olması gerekiyor.

Sistem, 4.5 ve üzeri büyüklükteki depremler için depremin şiddetine ve yoğunluğuna bağlı olarak “Farkında Ol” ve “Harekete Geç” olmak üzere iki tür uyarı gönderiyor.

Android Deprem Uyarı Sistemi, telefonun mevcut teknolojisinden faydalanıyor. Bu hizmet cihaz konumu ve “Deprem Uyarıları” açık olan tüm Android OS 5.0 ve üzeri telefonlarda çalışıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN