DEVA Partili Ekmen'den Diyanet'in 'hac' açıklamasına sert tepki: Bu utanca son verin

DEVA Partili Ekmen'den Diyanet'in 'hac' açıklamasına sert tepki: Bu utanca son verin

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hacı adaylarını Suudi yetkililere şikayet ettiği iddialarını yalanlayan Diyanet açıklamasına sert tepki gösterdi. Ekmen, Diyanet'in gerçekleri örtbas ettiğini savunarak, Türk hacı adaylarının maruz kaldığı kötü muameleye dikkat çekti. Ekmen ayrıca, Diyanet'in ücret politikasını da eleştirerek, Türkiye'nin diğer ülkelerin aksine hacı adaylarından iki kat fazla para aldığını da hatırlattı.

MERVE ŞİŞMAN

Lüks makam arabaları ve yemek menüsüyle gündemde olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, kendi imkanlarıyla kutsal topraklara giden Türk vatandaşlarını Suudi yetkililere şikayet ettiği ve bu ihbar sonrası Suudi polisinin otel odalarına baskın yaparak hacı adaylarını sınır dışı ettiği haberinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı bir açıklama yayınladı. KARAR'a konuşan DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Diyanet'in açıklamalarını sert bir dille eleştirerek, gerçeklerin örtbas edilmeye çalışıldığını savundu.

'AÇIKLAMA GERÇEĞİ YANSITMIYOR'

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına yönelik tepkisini sosyal medya hesabından yaptığı uzun bir açıklamayla dile getirdi. Ekmen, Diyanet'in yıllardır kendi kurası dışında farklı yollarla hacca gidenlerden memnun olmadığını bildiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Diyanetin bu açıklaması maalesef gerçeği yansıtmıyor. Yıllardır diyanetin kendi kurası dışında farklı yollarla hacca gidenlerden memnun olmadığını biliyor ve duyuyorduk. Ancak Suudi Arabistan’ın yakın zamanda e-vize uygulamasına geçmesi ile bu işleri kolaylaştırdı ve farklı vizelerle giden hacı sayısı arttı."

yeni-proje-6.jpg
Mehmet Emin Ekmen ​​​​​

'TÜRK HACILARINA YÖNELİK ZULÜM KABUL EDİLEMEZ'

Ekmen, Suudi Arabistan'ın e-vize uygulamasına geçmesiyle birlikte farklı vizelerle hacca giden hacı sayısının arttığını ve Diyanet'in bu durumu engellemeye çalıştığını belirtti. Hac vizesi alamayan binlerce insanın kendi imkanlarıyla kutsal topraklara gitmeye çalıştığını ifade eden Ekmen, şöyle devam etti:

"Bu yıl için yaklaşık 2.500.000 talipliden sadece 83.000’i hac vizesi alabildi. 15 veya 17 yıl hac vizesi alamayan insanlar var. Diyanetin daha önce yapmış olduğu sekiz yıl kuraya girenlere kurasız hac hakkı da kaldırıldı. Gönül hiç kimsenin hac vizesi dışında kutsal topraklara gidip orada perişan olmasını istemez. İnsanlar bir şekilde bu ibadeti yapmak istiyorlar. Onaylamasak dahi, bir şekilde oraya ulaşmış iseler, orada insanca bir muameleyi hak ediyorlar."

'DİYANET HACILARI SUUDİ MAKAMLARA İHBAR ETTİ'

Ekmen, Diyanet'in, kendi kotası dışında giden hacıları Suudi Arabistan makamlarına ihbar ettiğini iddia ederek şunları söyledi:

"Diyanet söz konusu videoda açıkça gözüktüğü üzere kendi kotası dışında giden hacıları Suudi Arabistan makamlarına açıkça şikayet etmekle kalmamış, hacıların kahir ekseriyetinin kanaatine göre Mekke’de bu hacıların kümelendiği yerleri de Suud makamlarına ihbar etmiştir. Unutmayalım ki video 25 Nisan 2024’te çekilmiştir ve konuşmacı Hüseyin Demirhan başkan ve hac işleri genel müdürü Remzi Bircan’dan sonra organizasyondan sorumlu 2. kişidir."

'TÜRK HACILAR MEKKE'DE KOVALANIYOR'

Ekmen, Suudi Arabistan'da hacı adaylarının maruz kaldığı kötü muameleye de değinerek, Türk hacıların Mekke'de diğer ülkelerden gelen hacı adaylarına göre daha fazla zulme uğradığını belirtti. Ekmen, "Hacılar otellerinden evlerinden kapılar kırılarak alınıyor, kısmen Cidde’ye, kısmen Mekke’den 100 km uzakta çöl ortasına terk ediliyor" diyerek, bu uygulamaların insan onuruna yakışmadığını vurguladı.

'DİYANET DİĞER ÜLKELERDEN İKİ KAT DAHA PAHALIYA YOLLUYOR'

Ekmen, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ücret politikasına da sert eleştirilerde bulundu. Türk hacıların, diğer İslam ülkelerindeki hacı adaylarına göre iki kat daha fazla ücret ödediğini ifade eden Ekmen, şu soruları yöneltti:

"Diyanetin ücret politikasında iki sorun var. İlki en ucuz götürdüğü hacıyı 6500 $’a götürüyor oysa diğer İslam ülkelerinde bu fiyat yarı yarıya kadar düşebiliyor. Aradaki fark neden kaynaklanıyor? Bir de 12.500 dolarlık en lüks hacı sınıfına başvuru az olduğu için kurada avantajlı hale geliyorlar, bu diğer hacı adayları için haksızlık değil mi?"

Ekmen, son olarak Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan, hacıların ödediği ücretlerin hangi kalemlerde sarf edildiğini açıklamasını talep etti. "Türk hacılarının ortalamanın iki katı ücretle hacca gitmesi kabul edilemez" diyen Ekmen, Diyanet'in harcamalarının ve karının şeffaf bir şekilde açıklanması gerektiğini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN