Yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte dolandırıcılar, üniversite öğrencilerini hedef alan yeni bir yöntemle gündeme geldi. Özellikle internet üzerinden yemek siparişi veren öğrenciler, "yanlışlıkla" gönderilmiş gibi görünen mesajlarla tuzağa düşürülmeye çalışılıyor. Uzmanlar, verilmeyen bir sipariş üzerine istenen kodların paylaşılmaması gerektiğini vurguladı.
Son zamanlarda bilişim sistemlerinin kullanılarak vatandaşların dolandırılması arttı. Dolandırıcıların yeni hedefi öğrenciler oldu. Özellikle internet üzerinden yemek siparişi veren öğrencileri takip eden dolandırıcılar, öğrencilere yemek siparişi vermemiş olsalar bile, "Size yanlışlıkla bir kod gönderdik, bu kodu bize söyler misiniz siparişi iptal edelim" şeklinde mesajlar gönderiyor. Bu yöntemle öğrencilerin güvenini kazanmaya çalışan dolandırıcılar, daha sonra öğrencilerden aldıkları onay kodlarıyla hesaplarına erişerek haksız kazanç elde ediyor.
Avukat Asiye Tuğçe Çakır, bu tür durumlarda kesinlikle panik yapılmaması gerektiğini belirterek dolandırıcıların yönlendirmesine uyulmaması gerektiğini vurguladı. "Kodun verdiğiniz anda dolandırıcılık yaşanabilir." uyarısı yapan Çakır, öncelikle bu tür mesajların geldiği numaranın veya uygulamanın güvenilirliğinin kontrol edilmeli gerektiğini ifade etti.
'EN YAKIN KOLLUK KUVVETİNE BAŞVURUN'
Bir dolandırılma olayının yaşanması sonrası yapılması gerekenleri anlatan Çakır, “İlk olarak adliyeye veya en yakın karakola başvuru yapabilirsiniz. Lakin biz her zaman en yakın kolluk kuvvetine başvuru yaparak dosyayı bir an önce açtırmanızı ve bir an önce de soruşturma başlatılmasını tavsiye ederiz. Dolandırıcılar artık kendilerinin sicilleri kabarıklaşması ve beraberinde cezaevi yolu görününce yeni bir yöntem daha buldular. Sicili temiz vatandaşlara komisyon vermek karşılığında onların bilgilerini alıp onların hesaplarına parayı gönderiyorlar. Bu aracı kişiye de komisyon vererek oradan parayı alıyorlar. Bu yüzden bizim vatandaşlarımızdan isteğimiz, sicili temiz kişiler bunlardan korunmak için ne iş yaptığını bilmediğiniz, nereden para geleceğini bilmediğiniz kişilerle IBAN bilgilerinizi paylaşmamanız veya hesabınıza gelen paranın nereden geldiğini bilmiyorsanız, en yakın kolluk kuvvetine veya başsavcılığa başvurmanızda fayda olacaktır. Bu paranın nereden geldiğini bilmediğinizi bildiren bir dilekçeyle soruşturma açılmasını sağlayıp kendinizi daha rahat aklayabilirsiniz” diye konuştu.
Uzmanlar, öğrencilerin ve velilerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini belirterek dolandırıcıların yeni yöntemler geliştirdiğini ve öğrencilerin özellikle dikkatli olması gerektiğini vurguluyor.