DSÖ'nün raporunda Türkiye alarm veriyor: Deprem bölgesinde korkutan tablo

DSÖ'nün raporunda Türkiye alarm veriyor: Deprem bölgesinde korkutan tablo

DSÖ'nün yeni raporu, dünya genelinde sadece yedi ülkenin uluslararası hava kalitesi standartlarını karşıladığını ortaya koydu. Ölümcül hava kirliliği, ekonomik faaliyetlerin artması ve orman yangını dumanının zehirli etkisi gibi faktörler, bazı bölgelerde hava kalitesinin daha da kötüleşmesine neden oluyor. DSÖ standartlarına göre hava kirliliği Türkiye genelinde 4 kat, depremden etkilenen bölgelerde ise 7,5 kata kadar ölçülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni yayınladığı raporla dünya genelinde hava kalitesi standartlarına uyum konusunda endişe verici bulguları ortaya koydu.

134 ÜLKEDEN 7'Sİ TEMİZ

DSÖ'nün incelediği 134 ülke ve bölgeden yalnızca yedisi, DSÖ'nün belirlediği hava kalite limitlerini karşılayabiliyor. Bu ülkeler arasında Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda, Mauritius ve Yeni Zelanda bulunuyor.

EN KİRLİ ŞEHİRLER HİNDİSTAN'DA

Ancak genel olarak dünya çapında, otomobiller, kamyonlar ve endüstriyel araçlardan salınan PM2.5 adlı küçük partiküller için belirlenen standartlar karşılanamıyor. PM2.5, insan saçından daha küçük olan mikroskobik kurumlar olarak biliniyor ve solunduğunda sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabiliyor.

IQAir adlı İsviçre hava kalitesi kuruluşunun raporuna göre, dünyanın en kirli havasına sahip ülkesi Pakistan, DSÖ standartlarının 14 katı fazla PM2.5 seviyelerine sahip. Ayrıca Hindistan, Tacikistan ve Burkina Faso gibi ülkeler de dünyanın en kirli havasına sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Rapor ayrıca, Kanada'nın uzun süredir temiz hava ile övünen bir ülke olmasına rağmen, geçen yıl yaşanan rekor düzeydeki orman yangınları nedeniyle PM2.5 açısından en kötü ülke haline geldiğini ortaya koyuyor. Öte yandan, Çin'de hava kalitesindeki iyileşmeler, geçen yılın ardından Kovid-19 salgınının etkisiyle sekteye uğradı.

Hava kirliliği dünya çapında yılda yaklaşık olarak 7 milyon insanın ölümüne neden oluyor ve bu sayı AIDS ve sıtma nedeniyle ölen insanların toplamından daha fazla. IQAir'in raporuna göre, dünyanın en kirli şehirlerinin büyük çoğunluğu Hindistan'da bulunuyor.

TÜRKİYE'DE HAVA KİRLİLİĞİ ALARM VERİYOR

Türkiye'de de hava kirliliği ciddi boyutlarda. DSÖ standartlarına göre hava kirliliği Türkiye genelinde 4 kat, depremden etkilenen bölgelerde ise 7,5 kata kadar ölçülüyor. Türkiye'de DSÖ standartlarına uygun hava kalitesine sahip bir şehir bulunmazken, en kirli beş kent sırasıyla Batman, Iğdır, Ağrı, Şırnak ve Malatya olarak belirlendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN