Dünyanın en pahalısı Türkiye'de üretiliyor! 1 kilosu için 510 bin lif gidiyor: Dünya bunun peşinden koşuyor

Dünyanın en pahalısı Türkiye'de üretiliyor! 1 kilosu için 510 bin lif gidiyor: Dünya bunun peşinden koşuyor

Dünyanın en pahalısı Türkiye’de üretiliyor! UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan o baharatın 1 kilosu için 510 bin lif gidiyor. İşte dünyanın peşinden koştuğu o baharat…

Boyadan yemeğe, kozmetikten ilaç ve gıdaya çeşitli alanlarda kullanılan bunun yanı sıra; hücrelerin yenilenmesi, hafızanın güçlenmesi, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirmesi gibi faydaları olan safran, Ağustos ayında ekiliyor, Ekim ile Kasım aylarında boyu 15-30 santimetreye ulaşınca hasat ediliyor.

Safranbolu’da 3.500 yıllık geçmişi olan, Bizans döneminde Batı Anadolu bölgesinde ticareti yapılan, Osmanlı’da da büyük önemi olan safran, “milli bitki” ünvanını taşırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından da coğrafi işaretle tescillendi.

safran-2.jpg

Safran soğanını Ağustos ayında ekildiğini söyleyen üretici İsmail Yılmaz, 15-30 Ağustos tarihlerinde dikilmesinin uygun olduğunu belirterek, “. Bir dönüme yaklaşık olarak 200 kilogram gibi bir safran soğanı dikimi yaparız. 1 kilogram safranı ilk dikimde 8 dönüm alandan elde edebiliriz. Çünkü az verdiği için. İkinci yıl dört dönüm alandan, üçüncü yıl bir dönüm alandan 1 kilogram safran elde edebiliriz. Yaklaşık olarak 1 kilogram safran 170 bin çiçekten elde edilir ama her çiçekte üç tane safran lifi vardır. Bunu 3 ile çarpmamız gerekir. O da yaklaşık olarak 510 bin kırmızı lif elde etmiş oluruz” şeklinde konuştu.

safran-1.jpg

TADINDAN ÇOK ŞİFASI ÖN PLANDA

Safranın faydaları ve kullanım alanlarını anlatan Yılmaz, “Safranın en büyük özelliği hücre yenileyici olması. Sakinleştirici, yatıştırıcı ve uykusuzluğa iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır, vücut direncini artırır. Kanserde çok kullanılıyor. Alzaymır da kullanılıyor. Gözdeki sarı noktada ve depresanda kullanılıyor. Bunun yanında yemeklerde kullanılır. Tadından ziyade şifası için kullanılır zaten.

Safranbolu safranını diğer safranlardan ayıran özellik içindeki etken maddelerin daha yüksek olmasıdır. Diğer bölgelerde üretilen safranlara göre muhtemelen iklimden dolayıdır ki safranal maddeler daha yüksek” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN