Emekli ödemelerine dev iyileştirme! Haziranda zamlı bayram ikramiyesi, temmuzda zamlı emekli maaşı hesaplara yatıyor

Emekli ödemelerine dev iyileştirme! Haziranda zamlı bayram ikramiyesi, temmuzda zamlı emekli maaşı hesaplara yatıyor

Emeklilerin sayısı EYT'lilerle birlikte 15 milyona ulaşırken, haziaran ve temmuz ayında emeklilerin gelirini yükseltecek önemli adımlar atılacak. Bu ay ödenecek Kurban Bayramı ikramiyesine zam yapılacak. Zam için masada iki formül bulunuyor. Peki, EYT'lilere bayram ikramiyesi ödenecek mi? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne kadar olacak? İşte, emekli bayram ikramiyesi zam haberi son durum...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim öncesinde, "En düşük emekli maaşını 7 bin 500 TL'ye, emeklilerimizin bayram ikramiyesini 2 bin TL'ye çıkardık. Bu rakamı daha yukarıya çıkarmanın hesabı içerisindeyiz" açıklaması yapmıştı.

Takvim'den Çığıl Ön Yener'in haberine göre, ikramiyede planlanan artışın bu ay ödenecek Kurban Bayramı ödemesine yansıtılması bekleniyor.

MECLİS'E TAŞINACAK

Aralarında EYT'lilerin de olduğu 16 milyon emekliye ödenecek bayram ikramiyesinin tutarının artırılması için yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Bu nedenle bayram ikramiyesine yönelik düzenlemenin Meclis'e ilk sevk edilecek yasa teklifleri arasında yer alması bekleniyor.

Bu yılın ilk ikramiyesi 2 bin TL olarak ödenmişti. Geçen yılki tutara göre yüzde 82'lik bir artış yapılmıştı. Yeni ikramiye için ise 2 tutar konuşuluyor.

EN GEÇ 27 HAZİRAN'DA

Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran-1 Temmuz 2023 tarihlerine denk geliyor. Kurban Bayramı ikramiyesinin de 19-27 Haziran 2023 tarihleri arasında ödenmesi bekleniyor.

Tam tarihi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı duyuracak. İkramiye artışı da bu tarihe kadar netleşecek.

KİMLER YARARLANACAK?

İlk formüle göre ikramiye yüzde 25 artışla 2 bin 500 TL'ye yükselebilecek. İkinci formül ise ikramiyenin yüzde 50'lik artışla 3 bin TL'ye çıkarılması yönünde. Kurban Bayramı ikramiyesi emekli aylığı, ölüm aylığı, sürekli iş göremezlik aylığı alan herkese ödenecek.

İkramiyeden yararlanmak için bayramın bulunduğu ayda aylık bağlanmış olması gerekiyor. Yani Haziran'da aylık bağlananlar da bu ödemeyi alabilecek.

Emekli aylıkları başvuruyu takip eden ayın başından itibaren bağlanıyor. Dün gün sonuna kadar başvuranların emekli aylığı 1 Haziran itibariyle bağlanmış olacak. Dolayısıyla bu kişiler Kurban Bayramı ikramiyesinden yararlanabilecek.

DUL VE YETİME NE ÖDENECEK?

Bayram ikramiyesinde yapılacak artış, dul ve yetimlere de yansıyacak. Ölüm aylığı alanlar hisseleri oranında yeni tutardan yararlanacak. Örneğin tutar 2 bin 500 TL olursa yüzde 75 ölüm aylığı alana 1500 TL yerine 1875 TL bayram ikramiyesi verilecek.

Yüzde 50 ölüm aylığı alanın eline bin lira yerine 1250 TL, aylık oranı yüzde 25 olana da 500 TL yerine 625 TL ödenecek. Bayram ikramiyesi 3 bin TL olursa da ölüm aylığı oranı yüzde 25 olana 750 TL, yüzde 50 olana 1500 TL, yüzde 75 olana 2 bin 250 TL ödeme yapılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN