Doğalgaz da yeni dönem! Ücretsiz doğalgaz o tarihe kadar uzatıldı! Faturalara yansımayacak

Doğalgaz da yeni dönem! Ücretsiz doğalgaz o tarihe kadar uzatıldı! Faturalara yansımayacak

Çok sıkıntılı günlerden geçtiğimiz son zamanlar da herkesin yüzünü güldürecek haber Karadeniz gazından geldi. Bedava doğalgaz faturalara nasıl ve ne zamana kadar yansıyacak. İşte haberin detayları detaylar…

Milyonlarca vatandaşın yüzünü güldüren Karadeniz Gazı ilk faturalar ücretsiz olacaktı. Bu ücretsiz faturalar kimleri kapsıyor. 20 nisan 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Filyos limanında yapılan bir törenle doğalgazın bedava olacağını vatandaşa duyurdu. Bu nedenle vatandaş evlere gelecek faturalarını merak ediyorlardı. Detaylar haberimizde…

banka

25 METREKÜP DOĞAL GAZ 11 AY BOYUNCA BEDAVA

24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar apartman, ibadethane ve Cemevi abonelerinin 38 günlük doğal gaz tüketimlerinin tamamı Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmıştır. Bundan sonra 1 Mayıs 2024 tarihine kadar teslim edilen 25 metreküplük faturalar halka ücretsiz olarak dağıtılacak.

20 MİLYONA YAKIN ABONE VAR

Ülkemiz de 19,7 milyon doğalgaz abonesi bulunmaktadır. Merkezi sisteme bağlı daire sayısı ise 2,8 milyon. Yaklaşık 320.000 ön ödemeli doğal gaz müşterisi bulunmaktadır. 30 Nisan'da Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bedava ve indirimli doğal gazın hangi tarihlerde uygulanacağı belirlendi. Sonuç olarak; 24 Nisan 2023- 31 Mayıs 2023 tarihleri arasında apartman, şapel ve Cemevi abonelerinin doğal gaz tüketimlerinde ilk faturaya kadar doğalgaz bedeli alınmamıştır. Fatura tutarı "sıfır" olarak gösterdi.

MUTFAK İHTİYACINI KARŞILAYACAK

İlk faturalandırma tarihiniz bugün sona eriyor. 1 Mayıs 2024 tarihine kadar aylık doğalgaz tüketiminizde 25 metreküpe (mutfak kullanımı için yeterli) kadar indirim anında faturanıza yansıyacak. Bu da önümüzdeki 11 ay doğalgaz faturasına yansıyacak olan kullanım bedelinden 25 metreküp düşüleceği anlamına geliyor. 25 metreküp ibaresi bölgeden bölgeye değişmekle birlikte 130 ile 150 lira arasında değişiyor. 11 ay sonra insanların cebinde hala 1.500 lira civarında para var. Ücretsiz erişim ve indirimler dahil kamu cebinde kalan toplam tutar 40 milyar lirada kalıyor.

MERKEZİ SİSTEMDE NASIL HESAPLANACAK?

Merkezi sistem tüketicileri için tüketim indirimi, merkezi sisteme bağlı konut, ibadethane ve ibadethanelerin toplam sayısından özel anlaşmalı daire sayısının düşülmesi ve bu sayının 25 metreküp artış ile çarpılması ile hesaplanır. . Bu tüketime karşılık gelen sistem ücretleri ve diğer tutarlar faturadan düşülerek merkezi ısıtma sistemi müşterisine iade edilir.

Merkezi sistem binası bireysel aboneleri indirim uygulamasından kendi abonelerine göre daha fazla yararlanmaktadır. Örneğin 40 daireli merkezi sistem bir binada 20 adet bireysel abone (mutfak ve/veya şofben) olması durumunda indirim doğrudan bu abonelerin faturalarına uygulanacaktır. 20 x 25 metreküpe kadar olan merkezi sistem aboneliklerinde indirim uygulanmaktadır.

ENFLASYON HESABINA DAHİL EDİLECEK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), doğal gazın bir ay süreyle ücretsiz olarak sağlanacağı için Mayıs ayında TÜFE hesaplamalarında "sıfır fiyat" yöntemini kullanacak. Bu değişiklikle birlikte enflasyon Mayıs ayında sert bir düşüş yaşayacaktır. Diğer aylarda ödenen 25 metreküp üzeri fiyatlar dikkate alınacaktır.

TÜKETİM BU SINIRIN ALTINDA KALIRSA NE OLACAK?

1 Mayıs 2024 tarihine kadar olan tüketim faturalarında 25 metreküpe kadar olan tüketimlerde indirim tutarı hesaplanacak ve hesaplanan indirim tutarı toplam fatura tutarından düşülecektir. Yapılan hesaplamalarda 25 metreküpe kadar doğalgaz tüketiminden düşülecek yüzde “metre bazında” belirlenir.

Fatura döneminde sayaç kullanımı 25 metreküpün altında ise, 25 metreküpün altındaki miktar sonraki dönemlerde indirim yapılmaz. Yani 25 metreküp hakkı fatura döneminde geçerlidir. Herhangi bir nedenle fatura süreniz 60 günü aşarsa, son fatura tarihinizden itibaren aylık tüketiminizden 25 metreküp'e kadar doğalgaz kesintisi yapılır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN