Sürrealist efsane klişeleri yıkıyor

Sürrealist efsane klişeleri yıkıyor

Sinemalarda biri yerli 7 film vizyona giriyor. Filmlerde, Marry Harron’un İspanyol ressam Salvador Dali’nin yaşlılık günlerinin hikayesini beyazperdeye taşıdığı ‘Dali Diyarı’ (Daliland) öne çıkıyor. Büyük ressama Oscar ödüllü usta oyuncu Ben Kingsley’in hayat verdiği film, sürrealist efsanenin çılgınlığını, komedisini ve trajedisini izleyiciye aktarıyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bugün biri yerli 7 yeni film vizyona giriyor. Filmlerde, ‘American Psycho’ ve ‘I Shot Andy Warhol’ filmlerinin yönetmeni Marry Harron’un İspanyol ressam Salvador Dali’nin yaşlılık günlerinin hikayesini beyazperdeye taşıdığı ‘Dali Diyarı’ (Daliland) öne çıkıyor. Büyük ressama Oscar ödüllü oyuncu Ben Kingsley’in hayat verdiği filmde genç Dali’yi ise Ezra Miller canlandırıyor.

Filmde, artık yaşlanmaya başlamış olan ve New York’taki büyük sergisi için hazırlanan Dali ve kendisine yardımcı olan genç asistanının yaşadıkları üzerinden, sürrealist efsanenin çılgınlığını, komedisini ve trajedisini izleyiciye aktarıyor. 70’li yılların para kültürüyle tanışan sanat ortamına da ışık tutan film ayrıca sanatçının bütün ilginç çalışmalarını 30’lu ve 40’lı yıllarda yaptığı klişesini de yırakarak, son yıllarında yaptığı çalışmaları da gün yüzüne çıkarıyor. Filmde, Dali’yi canlandıran usta oyuncu Kingsley, muhteşem performansıyla Zürih’te ‘Altın İkon’ ödülüne layık görülmüştü.

BEN AFFLECK HAYRANLARI BURAYA

Haftanın diğer yabancı yapımı, Ben Affleck, Alice Braga ve JD Pardo’dan oluşan oyuncu kadrosuyla vizyona giren ‘Hypnotic: Zihin Avı (Hypnotic)’ filmide, Dedektif Danny Rourke’un küçük kızı Minnie’yi ararken başından geçenleri konu ediniyor.

d.png

The Boogeyman

BİR STEPHEN KING UYARLAMASI

Rob Savage’in yönetmen koltuğunda oturduğu gerilim filmi ‘The Boogeyman’ da, Stephen King’in aynı isimli romanının uyarlandı. Chris Messina, Sophie Thatcher, David Dastmalchian gibi oyuncuların rol aldığı film, trajik bir ölümle annelerini kaybeden iki kız çocuğunun evlerinde gölgelerde yaşayan ve kurbanlarının acılarıyla beslenen şeytani bir varlıkla mücadele etmelerini konu ediniyor.

c.png

Eyvah Babam

ROBERT DE NIRO’DAN KOMEDİ

Komedi tutkunlarını sinemaya çekecek Eyvah Babam (About My Father) filmi de babasını nişanlısı ve ailesiyle tanıştırmak için bir yolculuğa çıkan genç bir adamın hikayesini konu ediniyor. Usta aktör Robert De Niro’nun başrolde olduğu iki farklı ailenin bir araya gelmesiyle yaşanan komik olayları konu alan filmde, Sebastian’ın nişanlısını tanıştırmak üzere babasıyla çıktığı yolculukta hiç planlamadığı olaylarla karşılaşması anlatılıyor.

press.png

Prestij Meselesi

PRESTİJ MESELESİ YENİDEN VİZYONDA

Vizyona giren yerli yapımlarda öne çıkan, Mahsun Kırmızıgül’ün 90’lı yılların müzik dünyasına damga vuran Prestij Müzik etrafında gelişen hikâyeleri anlattığı Prestij Meselesi filmi de bugün yeniden vizyona giriyor. 3 Şubat’ta vizyona giren film 6 Şubat’ta yaşanan ve 10 ili etkileyen deprem felaketi nedeniyle vizyondan çekilmişti. Kırmızıgül, Özcan Deniz ve Haluk Levent’in şöhret basamaklarını tırmanışını konu edinen filmde, 1991 yılında kurulan ve özellikle 90’lı yıllar boyunca ülke müziğine birçok önemli ismi kazandıran Prestij Müzik ile yolları kesişen sanatçıların yıldızlığa uzanan yolculuğu anlatılıyor.

Bir döneme damga vuran markanın oluşumunu merkeze alan filmin oyuncu kadrosunda Engin Hepileri, Şebnem Bozoklu, Aslıhan Güner, Biran Damla Yılmaz, Eser Yenenler, Melisa Döngel, Erkan Petekkaya, Celil Nalçakan, Erdal Özyağcılar, Zafer Ergin, Meral Çetinkaya, Nursel Köse, Murat Han, Mahmut Kırmızıgül, Onur Gözeten ve Ali Erkin gibi isimler yer alıyor.

02kr02man.png

Örümcek Evrenine Geçiş

OSCARLI ANİMASYONUN DEVAM FİLMİ VİZYONDA

Merakla beklenen animasyonlu süper kahraman filmi Örümcek-Adam üçlemesinin ilki, 2018 tarihli ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’ filmi izleyicilerden büyük bir beğ eni almasının yanı sıra, ‘En İyi Animasyon film Oscar’ını da alarak hafızalarda yer etti. Devam filmi olan ‘Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş’ (Spider-Man: Across the Spider-Verse) ise bugün vizyonda. Film, Spider-Man’in yeni bir ekibinin daha önce karşılaşmadıkları seviyede bir güce sahip olan bir kötüye karşı mücadelesini anlatıyor. Filmde, Gwen Stacy ile yeniden bir araya gelen Miles Morales, Çoklu Evrenleri geçiyor. Ekip çoklu evrendeki yeni macerasında Örümcek’in özellikle karamsar bir türü tarafından yaratılan ve yönetilen çok yönlü bir Örümcek-insan topluluğuyla da tanışacak.

tori.png

Tori ve Lokita

DARDENNE KARDEŞLERDEN MÜLTECİ HİKÂYESİ

Belçika sinemasının en önemli temsilcilerinden Dardenne Kardeşlerin ‘Tori ve Lokita’ filmi Başka Sinema kapsamında vizyonda. Jean-Pierre ve Luc Dardenne’nin günümüz Belçikası’nda geçen filminde Afrika’dan Belçika’ya tek başlarına seyahat eden küçük bir çocuk ve genç bir kızın yenilmez dostlukları, sürgünlerinin zor koşullarıyla test ediliyor. Mülteci ve göç meselesini merkeze alan film, 2022 Cannes Film Festivali’nde yarışan ‘Tori and Lokita’ festivalin özel 75. Yıldönümü Ödülü’nü kazandı. Filmde Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj gibi oyuncular rol alıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN