Emeklilikte büyük kıyak! O kişilerin prim günü şartı düşecek: Hemen emekli olmanın yolu açıldı!

Emeklilikte büyük kıyak! O kişilerin prim günü şartı düşecek: Hemen emekli olmanın yolu açıldı!

EYT düzenlemesinin ardından emekliler için tarihi bir karar alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bağ-Kur'lu çalışan tüccar ve esnaflar için önemli bir açıklama yaptı. Emeklilik prim gün sayısı düşüyor. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

EYT düzenlemesinin ardından emekliler için alınan yeni kararlar gündeme bomba gibi düştü. Emekli vatandaşların Prim gün sayısını içeren yeni düzenleme müjdesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Sabah da yer alan açıklamalar doğrultusunda Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran iş dünyasındaki talepleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına iletti. 4A ve 4B arasında emeklilik için prim gün sayısı açısından farklılıklar işaret edilirken Bağ-Kurlu çalışanların da emeklilik prim gün sayısının 9.000 prim gün sayısına düşürülmesi istendi. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

EMEKLİLİK PRİM GÜNÜ SAYISI DÜŞECEK Mİ?

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran ATO'nun 160 bin üyesini Bağ-Kur'lu çalışanların emeklilik prim gün sayısının 9.000'e düşmesini istediğini belirtti. Görüşme sonrasında yapılan açıklamalar kapsamında beklentinin Bakan Bilgin tarafından olumlu karşılandığı belirtildi. İşverenlerin sağladığı istihdam kapsamında emeklilik prim gün sayısında düzenleme yapılabileceği belirtilirken Baran, "4A olarak tanımlanan işçi, 4C olarak tanımlanan memurlar için prim ödeme gün sayısı 7200, 4B olarak tanımlanan yani işverenler için ise bu süre 9 bin gün uygulanıyor.” sözlerine dile getirdi.

para-verilmesi.jpg
Baran, ülkede vergi veren istihdam sağlayan işyeri açan, katma değer yaratarak ekonomiye katkı sağlayan ve aralarında üyelerin de bulunduğu işverenlere uygulanan prim ödeme gün sayısından düşürülmesini talep ettiklerini duyurdu.

KRİTERLER İSTİHDAMA GÖRE BELİRLENECEK

Baran'ın açıklamalarının bakan Bilgin tarafından olumlu karşılandığı belirtilerek SGK'nın 4B kapsamında yer alan tüm işverenlerin aynı şekilde değerlendirilebileceği söylendi. Bu kapsamda istihdam sayısına göre bir kriter belirleneceğinin altı çizildi.

para-odemek-001.jpg
Küçük esnafın daha az primine emekli olabilmesi için çalışmalar yapıldığına ifade eden Bakan Bilgin, yapılacak çalışma ile esnafın emeklilik için gerekli duyduğu prim gün sayısının SGK'lılarla eşitleneceğini söyledi. Yeni düzenlemeler kapsamında 4A ve 4B sigorta kolları arasında bulunan 1800 günlük süre farkını kaldırarak prim gün sayısının eşitleneceği aktarıldı. Alınan bilgiler doğrultusunda prim indirimi 10 ve daha az istihdamı bulunan işyerleri için geçerli olacak.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sosyal Güvenlik reformu kapsamında 2008 yılında işçi ve memurların emekliliği için gerekli olan ödeme gün sayısı 7200 yani 20 yıl olarak açıklandı. Fakat Bağ-Kurlu çalışanlar için bu süre 9.000 gün sayısı yani 25 yıla tekabül ediyor.

para-koymak.jpg
Bu kapsamda Bağ-Kur'lu çalışanlar daha uzun süre prim ödemesi yaparak daha geç emekli olmaktadır. SSK'da kadınlar için 7200 prim gün sayısı ve 58 yaş istenirken erkeklerde ise 60 yaş ile emekli olunabiliyor. Bağ-Kur'da ise kadınlarda 58 erkeklerde 60 yaş için 9.000 prim gün sayısı isteniyor. Normal koşullarda SGK'lılar için emeklilik tarihi hesaplaması için ilk işe giriş tarihi sigorta sicil tarihi esas alınmaktadır. Bağ-Kur'da ise fiilen prim ödeme günü emeklilik için esas sayılıyor.

EMEKLİ ÖDEMELERİ ARTIYOR

Emeklilik süresi için belirlenen 25 yıl ve 9.000 gün şartının tamamlanmasına 3,5 yıl kalan Bağ-Kur'lu 3,5 yılda yani 1261 günün prim ödemelerini SSK'lı olarak tamamlaması durumunda emeklilik statüsünde SGK'ya geçmiş olacak.

paralarr.jpg


Yeni düzenleme kapsamında farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitlik sağlanmış olacak. Bu sayede SGK,Bağ-Kur arasındaki prim fark ödemesi de ortadan kalkıyor. Prim eşitleme işlemleri ise sigorta başlangıç yani işe giriş tarihine göre değişiklik gösterecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN