Endüstri 4.0 sosyal ve ekonomik tartışmaları beraberinde getirecek

Endüstri 4.0 sosyal ve ekonomik tartışmaları beraberinde getirecek

Sanayi devriminin dördüncü aşaması 'Endüstri 4.0'ın emeğin önemini azaltırken yapay zekayı, robotik teknolojiyi ve yazılımları daha önemli hale getirdiğini kaydeden TESAM Genel Başkanı Dr. İlyas Bozkurt, daha az emeğe dayalı yeni sektörlerin ortaya çıkmaya başladığını ve bunun sosyo-ekonomik bakımdan birçok tartışmayı da beraberinde getirdiğini söyledi.

Ekonomik Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (TESAM) düzenlediği 4. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde yapıldı.

'Sosyal Bilimlerin Gözüyle Teknoloji Devrimi' başlığıyla düzenlenen ve iki oturum şeklinde gerçekleşen kongreye birbirinden önemli isimler katıldı.

tesam-kongresi-sosyal-bilimlerin-gozuyle-teknoloji-devrimi-2.jpg

DİJİTALLEŞMENİN EKONOMİYE ETKİSİ

Programın açılışında konuşan TESAM Genel Başkanı Dr. İlyas Bozkurt, 'Dijitalleşmenin Ekonomiye Etkileri' başlıklı konuşmasında önemli bilgiler verdi. "Endüstri 4.0, sanayi devriminin dördüncü aşamasıdır" diyen Başkan Bozkurt konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Endüstri 4.0 aşamasının en temel özelliklerinden biri dijital üretim teknolojilerinin üretim sistemine entegrasyonudur. Yeni üretim teknolojileri günümüzde, robotlar, akıllı fabrikalar ve yapay zekaya dayalı makine öğrenimi ile zirveye çıkmıştır.

Ayrıca gelişen teknolojiler sayesinde satış ve pazarlama (e-ticaret, dış ticaret) alanı yapay zekanın en çok kullanıldığı alanlardan birisi haline gelmiştir. Yapay Zeka teknolojileri oyunun kurallarını yeniden değiştirecek bir potansiyele sahiptir.

Bazı pazarlar, sektörler ve bireysel işletmeler diğerlerinden daha gelişmiş olsa da, yapay zeka genel olarak gelişimin hala çok erken bir aşamasındadır. Yapılan çalışmalar göstermektedir ki, yapay zeka teknolojileri 2030 yılında, yaklaşık 15,7 trilyon ABD doları katkıyla küresel GSYİH'yı yaklaşık yüzde 14'e kadar arttıracaktır.

Ancak yaşanan teknolojik devrim ile birlikte emeğin önemi azalırken, yapay zeka, robotik teknoloji ve yazılımlar daha önemli hale gelmeye başlamıştır. Mevcut birçok sektörün yıllar içerisinde kaybolup daha az emeğe dayalı yeni sektörlerin ortaya çıkması, sosyal ve ekonomik bakımdan birçok tartışmayı da beraberinde getirmektedir.

Daha önce gerçekleşen sanayi devrimlerinde olduğu gibi bu devriminde tüm dünya ülkelerini ve ülkemizi derinden etkileyeceği düşünülmektedir. Bu bağlamda çalışmamızda, yapay zeka teknolojilerinin sanayi, işgücü ve istihdam üzerinde nasıl bir etki yarattığı ve bu etkinin nedenleri ele alınacaktır."

tesam-kongresi-sosyal-bilimlerin-gozuyle-teknoloji-devrimi-3.jpg

4. DÖNEM TEKNOLOJİ DEVRİNE GİRDİK

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Veysel Bozkurt'un yaptığı ilk oturumun konuşmacılarından Prof. Dr. Hasan Köni, 'Yeni teknolojilerin Sosyal Bilimlere Etkisi' başlıklı konuşmasında 4. dönem teknoloji devrine girdiğimizi söyledi.

4. KÜRESEL KRİZ KAPIDA

Oturumun ikinci konuşmacısı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan da, 'teknoloji çağında politik psikoloji' konusundan bahsederek, "Geldiğimiz aşamada da Endüstri 4.0 olarak tanımlanan yeni dijital uygarlığın mutlaka kendisine özgü bir siyasal modeli olacaktır. 4. küresel kriz siber ve teknoloji alanında olacaktır" dedi.

tesam-kongresi-sosyal-bilimlerin-gozuyle-teknoloji-devrimi-4.jpg

TEKNOLOJİ DEVRİMİNİN İŞ HUKUKUNA ETKİLERİ

Oturumunda söz alan bir diğer konuşmacı olan Prof. Dr. Talat Canbolat da, 'Teknoloji Devriminin İş Hukukuna Etkileri' başlıklı konuşmasında teknoloji devriminin hemen her alandaki hukuki ilişkileri etkilediğini belirtti.

TEKNOLOJİNİN EĞİTİME YANSIMALARI

Oturumun son konuşmacısı ise Prof. Dr. Hasan Bacanlı oldu. 'Teknolojinin Eğitime Yansımaları' başlıklı konuşmasında önemli bilgiler veren Bacanlı, teknolojinin insanların yaşamlarını değiştirdiğini belirterek, eğitim de yaşamın bir parçası olarak teknolojiden çok fazla etkilendiğini belirtti.

tesam-kongresi-sosyal-bilimlerin-gozuyle-teknoloji-devrimi-5.jpg

İSTİHBARATIN DOĞASI DEĞİŞİYOR

Programın ikinci oturumu ise Doç. Dr. Arzu Al moderatörlüğünde yapıldı. Oturumda ilk söz alan isim Doç. Dr. Ali Burak Darıcalı, 'İstihbaratın Geleceğine Teknolojik Gelişmelerin Etkisi' başlıklı bir konuşma yaptı. Darıcalı, konuşmasında "Teknolojinin gelişmesi ile birlikte istihbari faaliyetlerin doğası da değişmektedir” dedi.

KAMU YÖNETİMİ ALANINDA GELİŞEN TEKNOLOJİLER

İkinci konuşmacı olan Doç. Dr. Burak Hamza Eryiğit de, 'Kamu Yönetimi Alanında Gelişen Teknolojilerin Ortaya Koyduğu Değişim' başlıklı konuşmasında 1980'ler ile beraber bilişim ve iletişim teknolojilerinde ortaya çıkan gelişmelerin, kamusal mal ve hizmetlere ilişkin talepler ve söz konusu hizmetlerin sunumunda var olan yaklaşım ve uygulamaları dönüştürdüğünü belirtti.

tesam-kongresi-sosyal-bilimlerin-gozuyle-teknoloji-devrimi-1.jpg

TERÖRLE MÜCADELEDE TEKNOLOJİK GELİŞMELERİN YERİ

Dr. Öğr. Üyesi Levent Ersin Orallı da, 'Terörle Mücadelede Teknolojik Gelişmelerin Yeri' başlıklı bir konuşma yaptı.

"Teknoloji devrimi ve küreselleşme sürecinin her geçen gün artan etkisiyle birlikte, güvenlik tedbirleri ve çatışmaların seyri büyük oranda farklılık göstermektedir" diyen Orallı, "Ülkeler arasındaki çatışmaların, savaşların ya da bir ülkenin içinde cereyan eden iç savaş sürecinin ilerleyen teknoloji ile birlikte yapısal farklılıklar arz etmesinin yanında; terör örgütleri de teknolojik farklılaşmaya adapte olabilmekte ve gerek saldırıların gerekse savunma anlayışlarının kurgusu yeniden şekillenmektedir" ifadelerini kullandı.

SOSYAL MEDYA İÇERİK SAĞLAYICILARIN HUKUKİ SORUMLULUĞU

'Sosyal Medya İçerik Sağlayıcıların Hukuki Sorumluluğu' başlıklı konuşma yapan bir diğer konuşmacı ise Dr. Öğr. Üyesi Şerafettin Ekici oldu. Konuşmasında Ekici, sosyal medya kullanıcıları ve sosyal medya platformları ile ilgili önemli bilgiler verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN